Ezért fontos a kölcsönös kommunikáció egy párkapcsolatban

Ezért fontos a kölcsönös kommunikáció egy párkapcsolatban
Forrás: europess

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

T

Ti hány igazán kiegyensúlyozott párt ismertek, akikre hosszú évek óta úgymond példaként fel tudtok nézni? Jó lenne közéjük tartozni, nem igaz?

Még mielőtt azt gondolnátok, hogy erről írni felesleges szócséplés, gondolkozzatok el! Hány igazán kiegyensúlyozott párt ismertek, akikre hosszú évek óta úgymond példaként fel tudtok nézni? Manapság mindennapos dolog a szakítás, a válás, a „se vele, se nélküle” viszony. Vajon mi működik jól azokban a párkapcsolatokban, amikről azt látjuk, hogy tűzön-vízen át kitartanak, történjék bármi is az őket körülvevő miliőben, vagy a nagyvilágban? Mondhatnánk, hogy az igaz szerelem, a tisztelet, a szeretet, a remény, stb. De mi inkább azt mondanánk, hogy ami ezek mellett mindent visz, az a kölcsönös, jól működő kommunikáció. Összeszedtünk néhány gondolatot, hogy miért is annyira fontos alapkő ez egy párkapcsolatban, mik azok a dolgok, amelyek miatt úgy gondoljuk, hogy egyszerűen elengedhetetlen a kétoldaló kommunikáció.

Olvasd el ezt is!

# Nem vagy egyedül!

Ha mindent őszintén, ferdítések nélkül megosztunk a társunkkal, akkor azt fogjuk érzeni, hogy biztonságban vagyunk. Nem csak abban a fizikai értelemben vett biztonságban, amit képes nekünk megadni, hanem abban az érzelmi biztonságban, amikor tudjuk, hogy nem vagyunk egyedül a gondjainkkal, nem egyedül kell megoldani a problémáinkat, hiszen mindig van valaki, akinek számíthatunk a támogatására. Tehát az érzelmi biztonság. Abszolút elengedhetetlen, tegyünk hát érte azzal, hogy megnyílunk a másik ember előtt!

# Viszlát kimondatlan dolgok!

A kimondatlan, sokáig magunkban tartott negatív érzelmek, fájdalmak, bántások, sérelmek sajnos megfojtanak bennünket. Ha nem akkor, amikor elfojtjuk őket, akkor később; de a lényeg, hogy önmaguktól nem oldódnak meg! Sokszor muszáj elfogadnunk, hogy senki nem lehet gondolatolvasó, így az az ember sem, akit magunk mellé választottunk. Ahelyett, hogy magunkban őrlődnénk, és tőle várnánk a kezdeményező megoldást, inkább terítsük ki a lapjainkat! Mert lehet, hogy nem jön a bocsánatkérés, nem jön a megbánás, a megoldás és amúgy semmi sem, amire várunk, mert a párunk nem tudja, vagy nem érzi úgy, hogy jönnie kéne. A sértődöttség helyett inkább válasszuk a békés, két érett felnőtt közti kommunikációt a probléma orvosolására. Attól, hogy görgetjük magunkban a nekünk nem tetsző dolgokat, még nem érünk el változást, ha csak azt nem, hogy egyre több lesz belőlük. Lépjünk a tettek mezejére, és kezdjünk el beszélgetni a rosszabb dolgokról is!

Kép
forrás: europress

# Közös nyelv

Te is ismersz olyan párokat, akik szinte szavak nélkül is megértik egymást? Ezt csak úgy lehetséges, hogy minden egyes rezzenésével tisztában vannak a másiknak. A társ egy nézésből, egy grimaszból tudja, hogy a másik épp mire gondol. Hogy hogyan? Mert korábban elmondta neki, egy hasonló szituációban. A közös nyelv szuper dolog, még akkor is, ha szavak nélküli. Úgy tudjuk elérni ezt a fajta egymásra hangoltságot, hogy bevonjuk a társunkat a gondolatmenetünkbe, kikérjük a véleményét, vitázunk, nevetünk, önmagunkat adjuk. Utóbbi nélkül megöljük a kommunikációt, hiszen nem csak a társunkat, hanem önmagunkat is becsapjuk egy szerep „játszásával”. Ha mindketten önmagunkat adjuk egy kapcsolatban, és ez a másik embernek is megfelel, akkor fog jól működni a közös kommunikációnk és közös nyelvünk kiépítése.

Kép
forrás: europress

# Bízhatsz bennem!

Akár verbálisan, akár non-verbálisan kommunikálunk egy párkapcsolatban, a társunk egy idő után képes lesz elraktározni a ránk jellemző viselkedésmintákat, és időről-időre előveszi majd az agya, amikor hasonló szituációba kerülünk egymással. A közös kommunikáció ezért is a bizalom egyik alapköve, hiszen hosszú ideig „tanulányozzuk” a másikat, - tudat alatt is -, hogy mennyire bízhatunk meg benne. A nyílt, őszinte, két oldalú kommunikációval meggyorsíthatjuk és erősíthetjük ezt a folyamatot, amire egy olajozott kapcsolatban mindenkinek szüksége van.

# Mint a rossz pénzt...

Van ez a mondás, hogy „ismerlek, mint a rossz pénzt”. Ha ezt az ember a saját párjának mondja, akkor már halvány reménye lehet arra, hogy minden a jó úton halad. Hiszen még ha felindulásból, dühösen, vagy ironikusan is tesszük ezt a megjegyzést, minden esetben az áll a kijelentésünk mögött, hogy már tisztában vagyunk a társunk működésével. Ez pedig arra enged következtetni, hogy valamennyire már megnyílt a számunkra, betekintést nyerhettünk a testi-lelki világába. Viccet félretéve, a jól működő kommunikációval megismerhetjük a szeretett személy rejtett dolgait, félelmeit, vágyait, ami segít nekünk eligazodni a személyiségének útvesztőiben. Ha ő is így tesz velünk kapcsolatban, akkor már jó úton haladunk a siker felé, hiszen kölcsönösen teszünk azért, hogy ne csak megismerjük, hanem meg is értsük a másikat.

Ha még többet olvasnál a párkapcsolati kommunikációról, megteheted a blogomon!

Gyász: 37 évesen elhunyt Fábián Juli énekesnő

Juli nyáron jelentette be, hogy ideiglenesen visszavonul, mert a gyógyulására kell koncentrálnia.

Téged sosem érintett a bullying? Nézd meg ezt a szenvedélyes videót és máshogyan fogod gondolni!

Ne görgess tovább: ez a téma annál jóval többet ér, minthogy máris elengedd!

8 minimál manikűrötlet karácsonyra

Egy ilyen minimál lakkal nemcsak az ünnepeket, hanem még az első néhány munkanapot is kibírhatod az újévben.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft