Önérvényesítés a munkahelyen: 6 tipp, hogyan csináld

Borítókép: Önérvényesítés a munkahelyen: 6 tipp, hogyan csináld Forrás: europress
Mit gondolsz, te jól érvényesülsz az életben? Na és mi a helyzet a munkahelyeden? Ott mennyit ér a szavad? Könnyen eléred, amit szeretnél? Ha néha gondod adódik az önérvényesítéssel, hoztunk néhány tippet, amit kipróbálhatsz.

„Én ezt jobban csináltam volna!” „Mondtam, hogy úgy legyen, de nem hallgattak rám...most meg isszuk a levét.” Ismerősek ezek a gondolatok? A megfelelő önérvényesítés hiánya, vagy nem jól időzítése, esetleg rossz kommunikációja nem csak az önbizalmunkból fakad. Ha azon van mit dolgoznunk, álljunk hát neki nagy erőkkel, de emellett ne felejtsük el, hogy más eszközökkel is képesek vagyunk fejlődni! A már említett kommunikáció is tud a megoldás kulcsa lenni, ha úgy érzed, készen állsz rá, hogy kicsit felturbózd, fejleszd ezt az eszköztárad.

Legyen az egy hivatalos megbeszélés, egy jelentés a főnöködnek, vagy bármilyen döntéshozatal, ezzel a 6 technikával, - vagy nevezzük titkos fegyvernek -, mindig egy lépéssel előrébb járhatsz és nagyobb eséllyel tudod érvényesíteni az akaratodat és persze önmagadat.

Forrás: europress

1. Mondj nemet!

Tudj nemet mondani, méghozzá határozottan legyél képes alátámasztani a válaszodat! Indokolj, érvelj és tarts ki a véleményed mellett! Ha nehezen megy, - tudjuk kicsit vicces-, gyakorold otthon a tükör előtt, vagy kérd meg a párod, hogy játszon el veled egy gyakori munkahelyi szituációt, amikor nehézségekbe ütközöl. Addig gyakorold, amíg te magad is elhiszed, hogy csak ez lehet a megoldás, és amikor már úgy érzed, ezt bárkinek bármikor, mintegy rezzenéstelen arccal képes vagy válaszolni! Azt hiszed a nagy koponyák nem gyakorolják a beszédüket? Dehogynem! Épp attól üt nagyot, hiszen mire éles bevetésre kerül a sor, ők már elég magabiztosak. Talán túlontúl is.

2. Legyenek kész megoldásaid!

Jó előre készülj fel a lehetséges buktatókból, hogy ha bármit megkérdőjeleznének az elképzelésedben, arra rögtön képes legyél kész válaszokkal szolgálni! Mindenre van megoldás, csak kicsit gondolkodni kell rajta. Ülj le otthon, vagy még az irodában és szánj időt az ötletelésre, egy folyamat végig gondolására, képzeletbeli lejátszására. Akkor állsz nyerésre, ha a létező legtöbb opciót számításba vetted és mindegyiknek képes vagy levezetni a pozitív és negatív kimeneteleit. Ha kész válaszokkal mész bele egy fontos beszélgetésbe, nagyobb rá az esélyed, hogy a te megoldásod kerül ki győztesnek a többi közül.

3. Légy te az első!

Te legyél az első, aki felszólal! Akármilyen nehéznek is hangzik, és biztosan van néhány kollega, akit úgymond le kell majd nyomnod, de meg kell próbálnod. Ha készen állsz a gondolataiddal és elég összeszedettnek érzed magad, törekedj arra, hogy a te véleményed legyen a legelső, amire felfigyelnek a többiek. Egy értekezlet a közepénél kezd el leülni, a végénél pedig már szinte a csapat felét „elvesztettük”, a tartós figyelem hosszútávú képessége nélkül. Ha máshogy nem megy, még a megbeszélés előtt jelezd a vezetődnek, kollegáidnak, hogy a legelején szeretnél sorra kerülni, vagy hogy fontos mondanivalód van, amit szeretnél még az elején megosztani a többiekkel!

4. Csak határozottan!

Ha már jól begyakoroltad a beszéded, a lehetséges variációkat, és készen állsz minden felmerülő kérdés megválaszolására, már csak az a dolgod, hogy mindezeket határozottan tálald a közönségednek. Ne csak felkészült legyél, hanem vértezd fel magad egy jó adag megtörhetetlenséggel, céltudatossággal, eltökéltséggel! Ha összeszedett vagy, akkor nehezen találnak majd rést a páncélodon.

Forrás: europress

5. Mutasd be a veszélyeket!

Igen, készülj fel a buktatókból, a rossz megoldások következményeiből, és ezeket mint negatív példákat demonstráld a többiek előtt! Így biztos, hogy minden felmerülő aggályra képes leszel gyorsan reagálni, és te magad is könnyebben átlátod majd a lehetséges kimeneteleket. Miután bemutattad a veszélyeket, előtérbe helyezheted a saját elképzelésed, minden előnyével gondosan alátámasztva.

6. Gyűjts támogatókat!

Azt ugye nem kell mondanunk, hogy csapatban erősebbek vagyunk mint egyedül? Kezdj hozzá toborozni: még a fontos megbeszélések, döntések előtt igyekezz másokat meggyőzni a véleményeddel, hogy a leglényegesebb pillanatban már ne csak egymagad ácsorogj a plénum előtt, hanem erős hátszéllel érkezz! Győzz meg minél többeket a felkészültségeddel, kommunikálj nyíltan, vezesd le az elképzeléseidet, kérd a támogatásukat! Ezzel a képlettel jóval hatékonyabb és asszertívabb lehetsz.

Ha egyedül nem boldogulsz az önérvényesítéssel, kérd egy támogató szakember segítségét! Például itt.