A nők teste nálunk is csatatér: a nők elleni erőszakról

A nők teste nálunk is csatatér: a nők elleni erőszakról
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A nők teste nálunk is csatatér, nem csak ott, ahol háború van... Egy határozott csaj határozott véleménye az elmúlt idők szexuális erőszak eseteiről.

(„Szegény fiú rendkívüli árat fizet húsz percnyi tevékenységéért.”)

Három ügy kavart fel igazán az elmúlt napokban.

Az egyik egy fiatal amerikai úszó, Brock esete. Ha esetleg nem futottatok volna bele, a srác a Stanford egyetem egyik házibulijából hazatámogatott egy részeg lányt, majd az öntudatlan áldozatot egy kuka mögött brutálisan megerőszakolta. Az ösztöndíjas úszófiút az édesapja többek között a fenti mondattal védte a bírónak írt levelében, aki végül öt év felfüggesztettre és fél év letöltendőre ítélte a srácot, azzal védve az erőszaktevőt, hogy de hát egy olyan ígéretes úszó volt, akinek derékba tört az egész karrierje.

A másik hír a magyar nőé, akit volt kórházigazgató szeretője lúggal leöntött, megcsonkítva ezzel a nemi szervét, örökre képtelenné téve arra, hogy örömét lelje a szexualitásban. A bűnös végül 4 év börtönbüntetést kapott, amibe az áldozat (érthető módon) nem tud belenyugodni. Nem tudom, végül fellebbezi-e az ítéletet, sok sikert, mondom némi keserű iróniával, a pasi öt év múlva (ennyire tiltották el a szakmájától), megy majd vissza gyógyítani, míg a nő egész életében maradandó testi károkat szenvedett, nem is beszélve a lelkiekről.

A harmadik a kolumbiai diáklányé, akit 2010-ban (!) kábítottak el és erőszakoltak meg négyen Budapesten, majd dobtak ki az útszélre. Az elkövetők most állnak bíróság elé. És most csak az elmúlt pár nap szalagcímeiről beszélek. Még kicsit korábbról ott van a húszéves Vivi „barátja”, aki tucatnyi késszúrással ölte meg a lányt, mert az visszautasította a közeledését. Vagy a Kelenföldön félholtra erőszakolt csaj. Vagy akit a Balaton parton rángattak el a pasija mellől, és erőszakoltak meg csoportosan. És a rengeteg többi ügy. Egyszer érdemes rákeresni az elmúlt hónapok hírei között belföldön hány foglalkozik nemi erőszakkal. Nagyon sok.

Kép
forrás: Europress

Tegnap jöttem a buszon, és egy pasi megfogta a fenekemet.

Jól megmarkolta a rövid szoknyában, aztán leugrott, és nézte, hogy mire mozdulok utána, már becsapódik az orrom előtt az ajtó. 28 és fél éves vagyok, már nem törik össze az önbizalmam az esettől, és nem fogok hetekig sírni utána, mint amikor kb. 16 éves koromban először történt velem hasonló. És tudjátok, hogy miért nem? Mert minden évben megtörténik, néha többször is. Már hozzászoktam az erőszakhoz, hozzászoktam a szexualitásom, konkrétan a szexuális önrendelkezésem ellen irányuló erőszakhoz, még akkor is, ha nem olyan súlyos, ha az „ugyanmár” kategória. Hozzászoktam ahhoz, hogy egy olyan kisebbség tagjaként élek, akiket folyamatosan ér a verbálistól a fizikaiig, a gyengétől a súlyosig az erőszak különböző formája és ahhoz is hozzászoktam, hogy folyamatosan figyeljem a körülöttem lévő nőket, nincs-e szükségük védelemre. Mint ahogy így, érett nőként azt is megtanultam, hogy annak ellenére, hogy elkerült a legsúlyosabb, hogy nem okoztak nekem életre szóló traumát és nem erőszakoltak meg egy stanfordi kuka mögött (vagy mondjuk a Dohány utca sarkán), de azért felismerjem az erőszak enyhébb formáit is. És ne bagatellizáljam el. És felismerjem az erőszak ismétlődő mintázatait.

Zimbardonak jelent most meg könyve Hova tűntek a férfiak címmel, és adott egy nagyon érdekes interjút a Könyvesblognak. Ott ír le egy tűpontos mondatot: „A nők emancipációjával előállt az a helyzet, hogy a férfiak már nem tudnak vetekedni a nőkkel, nincs kinél jobbak legyenek, hiszen eddig mondhatták azt, hogy legalább a nőknél jobbak.” Amikor 16 évesen először fütyült utánam egy útmunkás és írta le – minél inkább menekültem, annál részletesebben –, hogy mit és hogyan csinálna velem, hetekig rémálmaim voltak. És akkor is és azóta is sokszor kérdezték már, hogy például mi a franc baja van a nőknek a "catcallinggal", elvégre az is egy bók, örüljünk neki. Hát nem, nem bók. Erőszak. Hasonló logikából eredő erőszak, mint a lúgos orvosé, csak a lúgos orvos egy bűnöző, a "catcaller" útépítő munkás csak simán agresszív. Arra adott agresszív reakció, hogy én neki, a volt szerető az orvosnak nem adja oda magát – és ezzel az agresszor egyszerűen nem tud mit kezdeni, ezért bánt.

Kép
forrás: Europress

Ez a fajta agresszió pedig furcsa módon adódik a társadalmi szerepek és normák túl lassú változásából.

Alfa hímnek nevelt kisfiúk nőttek fel, még olyan kimondatlan, ám velünk élő társadalmi normák között, amik a nőket tárgyiasítják és prédaként, tulajdonként, másodrangú lényként kezelik, míg a kislányok, akikből nők lettek, szintén ide-oda őrlődnek a szubmisszív szerep és a büszkén és boldogan vállalható jogaik és szabadságuk között. Belláról szeretnek olvasni, aki boldogan hanyatlik az erős fiú karjaiba, de közben már ők maguk is érzik, hogy a saját karjuk van épp olyan erős. Míg a férfiak azt tanulták, hogy menj oda, szerezd meg, légy a falka vezére, miközben tudja, hogy már nem lehet odamenni és megszerezni, mert nem egy füles bögréről van szó, hanem egy másik lényről, aki maga is cselekszik és döntéseket hoz. Nem véletlen, hogy minden ismerősömnek van két-három zaklatós sztorija, nem véletlen, hogy a nemi erőszakok többségét a nők ellen követik el: a férfinak hamarabb jut eszébe elővenni a villamoson a f**kát és az arcomba lóbálni, mert benne van a kultúránkban az ő nemi fölénye, míg nekem valószínűleg kevésbé fog eszembe jutni hasonló, akkor se, ha éppen szexuálisan frusztrált és dühös vagyok, vagy neadjisten nem kaptam meg valakit.

Az erőszak oka tehát nagyon hasonló a fenékmegmarkolós, a catcallingos, a kolumbiai diáklány és a lúggal leöntött nő esetében is: annak a patriarchális szerepzavarba ragadt, magát mindenféle módon, fizikailag, jogilag a nő felett érző férfinak az agressziója, aki nem tud mit kezdeni a ténnyel, hogy a nő teste nem a tulajdona, és nem tehet vele azt, amit szeretne. Ez senkit nem ment fel az erőszak alól, a frusztráció oka viszont világos. Nem véletlen az sem, hogy olyan nagy a sikerük a nőellenes mozgalmaknak, akik szerint a nők vonuljanak vissza jól bevált másodrangú szerepükbe, meg különben is, az egész feminizmus evolúcióellenes.

Egyrészt, akit már kiengedtek a ketrecből, köszi, de nem fog magától visszamászni, másrészt pedig úgy gondolom, nemek közti háborúvá silányítani egy társadalmi felelősséget, na ez az igazán evolúcióellenes. Biztos, hogy ezek az indulatok lassan fognak csitulni, ahogy a változás végighullámzik az összes társadalmi rétegen, és beleivódik a szokásainkba. Biztos, hogy nem lesz egyszerű elszakadni a beidegződésektől, és kialakítani a férfiak számára egy olyan szerepkört, ami az igényekhez alkalmazkodóan inkább asszertív, mint agresszív. És abban is biztos vagyok, hogy erőszakos emberek mindig is lesznek – férfiak is, nők is. De úgy gondolom, hogy talán már a mi általunk nevelt fiúk (pl. az általam is nevelt kisfiú) generációjának sem lesz olyan természetes erőszakoskodni a nőkkel, mert világosabb lesz számukra a határ, amit most még könnyebben átlépnek. A határ a nő, és a saját testük között.

Neked csak egy gyümölcs, másoknak az élet! – Edd vagy ne edd az avokádót?

Ha boltba mész, az alapanyaglistád mellett valószínűleg az árra, és a márkára is odafigyelsz. De valószínűleg csak arra figyelsz, ami számodra fontos. Most arra kérlek: ne csak a saját érdekeid nézd! Ne csak azt nézd, hogy neked mi a jó, még akkor sem, ha a kedvenc kekszedről, a guacamoléról vagy egy desszertről kell is majd lemondanod emiatt. Legújabb sorozatunkban azokat az ételeket, és alapanyagokat veszem górcső alá, amelyről érdemes többet is megtudni annál, mint hogy finomak és egészségesek!

Hagytam a babámat sírni – ez történt tíz évvel később

Egy anyuka elmeséli, mi történt, amikor a férjével vettek egy mély levegőt és megpróbálták háromhónapos fiukat egy több évtizedes módszerrel rendszeres alvásra szoktatni. És az is kiderül, hogy miért döntöttek így.

Emberkísérlet: Anyukám ízlése szerint öltöztem öt napig, ez lett az eredménye

Elég tanulságos kísérletnek vetette alá magát a joy.hu munkatársa.

Napi horoszkóp március 16.: a Mérlegek vállalják a békéltető szerepét, a Vízöntők pontot tehetnek egy bizonyos ügy végére

Ma is érdemes elolvasnod a horoszkópod, hisz a csillagok állása ismét izgalmas üzeneteket rejt!

Kvíz: Melyik szereplő vagy a Váratlan utazásból?

Ínyenc kvíz a kosztümös szappanopera rajongóinak. Nincs is jobb, mint egy kis nosztalgiázás! :)

Láthatás: egy film, amely bárcsak ne szólna többről, mint a gyerekelhelyezés körüli hercehurcáról

Minden nap elmegyünk olyan családi drámák mellett, mint amit most az arcunkba tol Xavier Legrand elsőfilmes rendező.

„A csillagokat nézd, ne a lábfejedet” – 12 ütős Stephen Hawking-idézet

Kozmológiai kutatásai és humora tették a Föld egyik legismertebb tudományos figurájává.

Egy férfi kiszáll szabálytalanul parkoló terepjárójából, odamegy egy hajléktalanhoz és felrúgja a kalapját

Megpróbáltam felvállalni a konfrontációt ezzel a pernahajderrel, de nem jöttem ki túl jól belőle. Nektek mi a véleményetek? :)

8 dolog, amit egy bormániás SOSEM tesz

Ha ismersz bormániást, vagy épp te magad vagy az, akkor biztosan nem ismeretlenek a borhoz kapcsolódó bevett szokások. Ezek a szokások, bár sokak szemében háklisnak tűnhetnek, nem azok, ugyanis tényleg sokat javítanak az ital élvezeti értékén. Mikor legközelebb borozol, igyekezz te is betartani a bormániások 8 szokását.

11 tényleg hasznos tanács, ha segítség nélkül akarsz fogyni

November óta nem eszem fehérlisztből készült termékeket, elhagytam a nasikat és a cukros üdítőket. 45 napja pedig napi 1200 kalóriát (és maximum 160 gramm szénhidrátot) eszem. Esténként legalább 4 kilométert gyalogolok. Könnyű? Nem. Vannak buktatók? Igen. Ezek a tanácsok azonban nekem sokat segítettek abban, hogy minden elkövetkezendő 24 óra könnyebb legyen.

(Rém)történeti áttekintés: 5 dolog, amivel a nők sanyargatták és sanyargatják magukat a szépség érdekében

Hogy mit meg nem teszünk a szépségért? Behódolunk az aktuális trendeknek, ha jól állnak, ha nem, ha kényelmesek, ha nem. Fogyókúrázunk, edzünk, plasztikaisebészhez, körmöshöz, kozmetikushoz járunk. Tetőtől talpig gyantáztatunk, sanyargatjuk magunkat kívülről-belülről, de mindezt miért és kinek? Magunknak, a nagy Ő-nek, nőtársainknak? Bárhogy is legyen, nem ma kezdtük!

Igaz történet: hároméves koráig a gyerekem túszának éreztem magam

De aztán megszületett a második, és minden megváltozott. Egy amerikai édesanya, Lindsay meséli.

Kövess minket

18
Figyelem
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot!
A későbbiekben ne jelenjen meg ez az ablak, akkor is felnőtt leszek még.
Elmúltam 18 éves
Még nem múltam el 18 éves

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft