Márványsajtos lencsesaláta sült paradicsommal
Könnyű, laktató saláta az egész családnak bárhol, bármikor.
Ez a lencsesaláta recept bármikor megállja a helyét és a hozzávalók is minden bizonnyal megtalálhatók a sarki közértben. Ha könnyű, ugyanakkor laktató salátát szeretnél az egész családnak, bátran próbáld ki!
Elkészítési idő: 90 perc
4 személyre
Márványsajtos lencsesaláta sült paradicsommal
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek fehérborecet
- 1 tk tengeri só
- 25 dkg lencse (aprószemű)
- 3 ek olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek petrezselyem (felaprítva)
- 3 ek metélőhagyma (felaprítva)
- 3 ek kapor (felaprítva)
- 8 dkg márványsajt
- feketebors
- 40 dkg paradicsom (a sült paradicsomhoz)
- 8 ág kakukkfű (a sült paradicsomhoz)
- 1 ek olívaolaj (a sült paradicsomhoz)
- 2 ek sűrű balzsamecet (a sült paradicsomhoz)
Eredetileg újévi recept, de természetesen egész évben bátran fogyaszthatjuk. :)
1. lépés
A sült paradicsomhoz 150 fokra előmelegítjük a sütőt. A paradicsomokat nagyedeljük, sütőparírra helyezzük őket, kakukkfűvel megszórjuk, alaposan sózzuk, olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk. Kb. 1,5 óra alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a paradicsomgerezdek teteje kezd kicsit megfeketedni.
2. lépés
A hagymát nagyon finomra vágjuk, ecettel meglocsoljuk és lesózzuk, egy tálban félretesszük puhulni.
3. lépés
A lencsét forrásban lévő vízben főzzük, annyi víz kell rá, hogy kb. 3 cm-re fedje a víz a lencsét. 20-30 perc főzés szükséges - a lencse fajtájától függően. Ha megpuhult, leszűrjük, összeforgatjuk a hagymával. Belekeverjük az olívaolajat, az aprított fokhagymát és a borsot, teljesen kihűtjük.
4. lépés
Hidegen keverjük bele a friss, aprított zöldfűszereket. Tálalás előtt a tetejére morzsoljuk a kéksajtot, és a sült paradicsommal tálaljuk.
Együttműködő partnerünk ennek a cikknek az elkészítésében a Tóalmási Kolbász Manufaktúra.