Márványsajtos lencsesaláta sült paradicsommal

Borítókép: Márványsajtos lencsesaláta sült paradicsommal
Könnyű, laktató saláta az egész családnak bárhol, bármikor.

Ez a lencsesaláta recept bármikor megállja a helyét és a hozzávalók is minden bizonnyal megtalálhatók a sarki közértben. Ha könnyű, ugyanakkor laktató salátát szeretnél az egész családnak, bátran próbáld ki!

Elkészítési idő: 90 perc
4 személyre
Márványsajtos lencsesaláta sült paradicsommal
Hozzávalók
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek fehérborecet
  • 1 tk tengeri só
  • 25 dkg lencse (aprószemű)
  • 3 ek olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 ek petrezselyem (felaprítva)
  • 3 ek metélőhagyma (felaprítva)
  • 3 ek kapor (felaprítva)
  • 8 dkg márványsajt
  • feketebors
  • 40 dkg paradicsom (a sült paradicsomhoz)
  • 8 ág kakukkfű (a sült paradicsomhoz)
  • 1 ek olívaolaj (a sült paradicsomhoz)
  • 2 ek sűrű balzsamecet (a sült paradicsomhoz)

Eredetileg újévi recept, de természetesen egész évben bátran fogyaszthatjuk. :)

1. lépés
A sült paradicsomhoz 150 fokra előmelegítjük a sütőt. A paradicsomokat nagyedeljük, sütőparírra helyezzük őket, kakukkfűvel megszórjuk, alaposan sózzuk, olívaolajjal és balzsamecettel meglocsoljuk. Kb. 1,5 óra alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a paradicsomgerezdek teteje kezd kicsit megfeketedni.
2. lépés
A hagymát nagyon finomra vágjuk, ecettel meglocsoljuk és lesózzuk, egy tálban félretesszük puhulni.
3. lépés
A lencsét forrásban lévő vízben főzzük, annyi víz kell rá, hogy kb. 3 cm-re fedje a víz a lencsét. 20-30 perc főzés szükséges - a lencse fajtájától függően. Ha megpuhult, leszűrjük, összeforgatjuk a hagymával. Belekeverjük az olívaolajat, az aprított fokhagymát és a borsot, teljesen kihűtjük.
4. lépés
Hidegen keverjük bele a friss, aprított zöldfűszereket. Tálalás előtt a tetejére morzsoljuk a kéksajtot, és a sült paradicsommal tálaljuk.

Együttműködő partnerünk ennek a cikknek az elkészítésében a Tóalmási Kolbász Manufaktúra.