Szentjánosbogarak rajzása – különleges fotók

Borítókép: Szentjánosbogarak rajzása – különleges fotók
A júniusi Éva magazinban részletesen írunk erről a különleges rovarfajról, arról, hogyan bocsátja ki magából az igéző fényt.

Az erdőkön-mezőkön apró lámpásként feltűnő bogarak nevüket arról kapták, hogy Szent János napjához (azaz június 24-éhez) közel esik a rajzásuk. Különlegességük a biolumineszcenciára, vagyis a biológiai fénykibocsátásra való képességük.

Világszerte kb. 2000 szentjánosbogár-fajt ismerünk; Magyarországon háromfélét. A júniusi Éva magazinban részletesen írunk erről a különleges rovarfajról, arról, hogyan bocsátja ki magából az igéző fényt.

A szentjánosbogár-lámpa érdekessége, hogy extrém módon energiatakarékos. A szentjánosbogár fénykoktélja „hidegen”, hőveszteség nélkül világít, közel a teljes energia fény formájában hasznosul. Felmerül a kérdés, hogy miért nem veti be az emberi civilizáció is a luciferint világításra? Nos, a luciferin előállítása mesterséges úton jelenleg annyira költséges, hogy még messze vagyunk a tömeges használattól.

A nászra készülő szentjánosbogarak a Föld más pontjain is lázba hozzák a romantikus lelkeket és a természetbarátokat. Kattints galériánkra, amelyben néhány pazar fotókat találsz a világ szentjánosbogár-rajzásairól!

(fotók: Europress)

Még részletesebben a szentjánosbogarakról a júniusi Éva magazinban olvashatsz!