Megint egyedül töltöm a szombat estét. Hogy miért? A férjem orvos

Megint egyedül töltöm a szombat estét. Hogy miért? A férjem orvos

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

„A vőlegényed orvos? – kérdezte néhány éve a kolléganőm, és közben szánakozva nézett rám. – A lányom is egy orvoshoz ment, és hidd el, nagyon sokat van egyedül.” Akkor még nem értettem, miről is van szó.

Ez a cikk az Éva egy régebbi számában jelent meg.

A vőlegényből férj lett, a rezidensből szakorvos, a megyei kórházból fővárosi intézet. És egyszer csak a következőkön kapom magam. Öt ötvenötkor kelünk, hogy a férjem fél hétkor munkába indulhasson. Ez csak úgy lehetséges, hogy félálomban megkenem neki a kenyeret és előkészítek egy fehér zoknit. Korábban napközben is sokszor telefonáltunk, csak hogy halljuk egymás hangját, most az ötödik csengetés után leteszem, mert tudom, hogy reménytelen. Ha ő hív, biztosan gyors családi döntésre van szükség, például hogy december 24-én vagy 25-én ügyeljen-e. Régebben munka után felhívtam, hogy akkor én most még elmennék egy órát tornászni, és csak utána indulok haza. Ma simán csinálok külön programot öt-hat óra körül. Már akkor sem fáj a fejem, ha még nyolckor sincs otthon. Azon viszont kiakadtam, hogy a múltkori barátnőzős este után, fél tizenegykor üres lakás fogadott. Beesett egy váratlan életmentő műtét.

Kép
forrás: Europress

Megéri?

A férjem lehúz napi tíz-tizenkét órát a munkahelyen. Ügyel havonta legalább négyszer, ebből kettő biztosan tönkrevágja egy-egy hétvégénket. (Ünnep nem akadály!) A kincstári nadrágjáról néha hiányzik a gomb. Az orvosi szobában csak akkor van vécépapír, ha beküldök néhány tekercset. Egyszerre kellene a nagyműtőben és az ambuláns rendelésen lennie. A főnöke a reggeli értekezleten húsz fő előtt igazságtalanul leszúrja. A kolléga beszól neki. Vagy a háta mögött fúrja. Ja, és néha két másodperc alatt kell egy olyan döntést meghoznia, amin élet vagy halál múlik.

Olvasd el ezt is!

Egy véletlen beszélgetés során kiderül, a műtősfiú szinte annyit keres, mint ő (nyelvvizsgapótlékkal együtt). A kolléganőm lelkesen meséli, hogy mostantól takarítónő jár majd hozzá hetente, pár ezer forintos órabérrel. Gyors fejszámolás: ha a takarítónő, mondjuk, öt családnál dolgozik hetente három-három órát, akkor megkeresi orvos férjem bérét. Félreértés ne essék: becsülöm a takarítók munkáját is. A hiba nem bennük, hanem a rendszerben van. (Hogy kap-e a férjem az átkozott hálapénzből? Néha igen. Kéri? Soha. Ha utólag, hálásan és jó szívvel adják, elfogadja? Elfogadja.)

Tudtad, mit vállalsz, nem?

A férjem az, aki ügyelet után késve érkezik a családi rendezvényre. (Ahol egyébként az összes nagynéni félrehívja, hogy megmutassa a legutóbbi leleteit.) Ő az, aki a barátnőm esküvőjén éjfélkor kimegy a kocsiba aludni. Kócos, gyűrött és kialvatlan. Az utóbbi években felszedett néhány kilót. Nem sportol, kapkodva eszik és fél lábon is elaludna. Aggódom érte. Pár éve még zsörtölődtem vele, amiért nem segít a háztartásban, most azt kérdem magamtól: mikor segítene? Noszogatnám, hogy járjon el futni, de nem tudom, mikor kocogna. Egy gyönyörű, mozgalmas városban élünk: ha van egy szabadnapunk, én mennék nyüzsögni, ő inkább otthon punnyadna. Kicsit kétségbeestem. – De hát orvoshoz mentél, tudtad, mit vállalsz, nem? – kérdezik az ismerősök. Nem, nem tudtam. Én nem „orvoshoz” mentem. Én a jóképű, bohém, kreatív kedvesemhez mentem. Aki orvos.

Csak próbálom feldolgozni azt a kissé későn felismert tényt, ami az egész életemre hatással lesz: olyan férfit választottam, akinek valami más még nálam is fontosabb.

Rosszat sejtve felhívtam a barátnőmet, akinek gyermekorvos az apja, és kikérdeztem. – Ó, apuval nagyon jóban vagyunk – mondta –, de tény, hogy gyerekkoromban nem sokat láttam őt. Az biztos, hogy ő tanított biciklizni. A mai napig, ha csörög a telefon, hogy „Pöttyös a gyerek!”, apu szedi a cókmókját, és megy. Ha anyu nagyon morog, mert mondjuk, épp a nagymama születésnapját üljük, akkor apu legfeljebb házhoz hívja a beteget.

Éppen ilyen orvosokra van szükség. És milyen férjekre? Panaszkodnék? Elnézést. Csak próbálom feldolgozni azt a kissé későn felismert tényt, ami az egész életemre hatással lesz: olyan férfit választottam, akinek valami más még nálam is fontosabb. Vagy mégsem?

Hiszek

Bár már egész kellemesen rászoktam, hogy magányosan nézzem az esti krimi- és kórházsorozatokat, valamint megtanultam egyedül is élvezni a múzeumokat, azért a múltkor betelt a pohár. Dühömben összegyűjtöttem egy csomó külföldi állásajánlatot magyar orvosoknak. Elég sokat találtam. A férjem orra alá dugtam a paksamétát. Megnézte, hümmögött, majd azt mondta, ő nem akar elmenni. Legalábbis most még nem. Sőt, büszke arra, hogy még magyar betegeket gyógyít.

Értetlenül álltam a dolog előtt: miért áldozza életét és vérét „semmiért egészen”? Mi az, ami miatt megéri kockáztatni az egészségét, az önbecsülését, akár a kapcsolatunkat is?

Kép
forrás: Europress

Aztán lassan megértettem. Orvosnak lenni nem csak munka. Inkább hivatás, életforma, szenvedély. Csak hát ez a szenvedély mellékhatásokkal is jár. Sűrűn bólogattam, amikor a Grace klinika egyik epizódjában valamelyik szereplő nevén nevezi az orvosi lét elengedhetetlen hozadékát: az istenkomplexust és a magányt. És ez a magány nem csak a saját magányuk.

Hiszek a férjemben. Tudom, hogy okos és tehetséges, és még az a kedves vagányság is megvan benne, ami az érvényesülésben segítheti. Biztos vagyok benne, hogy szép karrier vár rá. Támogatom őt ebben. Vele lelkesedem, már tudom, mi az a kínai lebenyes műtét, mi a tracheotómia meg a totál gége. Nem csinálok problémát a külföldi kurzusokból. Kifizetjük az európai szakvizsga díját. Nem bánom, ha az e-bayen már megint megrendel egy vastag szakkönyvet. Ha kell, kimegyek vele külföldre egy-két évre. Örülök annak, hogy olyan hivatást űz, ami szíve szerint való.

Olvasd el ezt is!

Csak … csak annyi, hogy velem közben mi lesz? Ebből az önpusztító-önkiteljesítő, szent tűzből nekem mennyi meleg jut? Nekem is lehetnek szakmai álmaim? És közben ki épít családi fészket? Ki nevel gyereket? Ki ápol párkapcsolatot?

Nem akarok mártír lenni, de áldozat sem. Bízom benne, hogy megtaláljuk a megoldást együttes akarattal, kellő rugalmassággal, közös fejlődéssel, szeretettel. De nem könnyű.

Gyász: 37 évesen elhunyt Fábián Juli énekesnő

Juli nyáron jelentette be, hogy ideiglenesen visszavonul, mert a gyógyulására kell koncentrálnia.

Téged sosem érintett a bullying? Nézd meg ezt a szenvedélyes videót és máshogyan fogod gondolni!

Ne görgess tovább: ez a téma annál jóval többet ér, minthogy máris elengedd!

8 minimál manikűrötlet karácsonyra

Egy ilyen minimál lakkal nemcsak az ünnepeket, hanem még az első néhány munkanapot is kibírhatod az újévben.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft