Így segíts a párodnak, ha rossz napja volt! - 5 tipp

Borítókép: Így segíts a párodnak, ha rossz napja volt! - 5 tipp
Egymás kölcsönös segítése elengedhetetlen egy jól működő párkapcsolatban. Egy pocsék nap után pedig különösen jól jön, ha lehet valakire számítani! Legyél te az a valaki!

A cím elolvasása után jöhetne is a kérdés, hogy „és nekem ki segít”? Ez pedig nem biztos, hogy a célravezető hozzáállás. A helyzet az, hogy mindenkinek van rossz napja. Egy párkapcsolatban, családban pedig sokszor erősen rá tudja nyomni a bélyegét a nap további részére, az általános hangulatra, ha valaki úgy érkezik haza, hogy nem tud mit kezdeni az aznapi gondjaival.

Mert igen, nem mindenki tudja elengedni a munkahelyi terheit, abban a minutában, hogy kilépett az iroda ajtaján. Hazafelé agyalunk a metrón, a kocsiban, magunkban puffogunk, dühöngünk, hergeljük magunkat, végig pörgetjük az összes létező megoldást, ami a fejünkben lapul.

Amikor pedig hazaérkezve is ugyanezt folytatjuk tovább, - mert nekünk adott pillanatban ez a természetes, ebben élünk – a párunk nem érti, mi a fene ütött belénk, mi bajunk van, miért nem lehet velünk semmit kezdeni, esetleg miért vagyunk ingerültek, agresszívek.

Gondolj csak bele, milyen jó lenne, hogy ha egy ilyen pocsék nap végén lenne valaki, akire biztosan számíthatsz, akiről tudod, hogy tőle nem támadást, hanem segítőkezet kapsz! Ugyan nem vagyunk egyformák, de szinte biztos, hogy a szívünk választottja, a társunk is szokott néha így érezni. Tegyük meg hát mi az első lépést, és segítsük ki párunkat egy ilyen alkalommal a negatív hullámból!

Íme néhány tipp, amivel újra jó mederbe terelheted a társad hangulatát, egy nehéz nap után!

1. Beszélgess, kérdezz, szentelj neki időt és figyelmet!

Sokan szeretik magukba zárni a problémáikat, legyen az akár munkahelyi, akár más jellegű. Ez viszont hosszútávon még több negatívumot hozhat magával. Nyiss a társad felé, és érdeklődd meg, mi bántja, mi okozza a rossz kedvet, furcsa viselkedést! Sokszor az is elég, ha csak meghallgatod, ahogy kiönti a lelkét, másszor pedig arra is szükség van, hogy elmondd neki, te mit tennél ilyen esetben. Kezdjetek el akár ötletelni, közösen megoldásokat felvonultatni! Akár eredményre juttok, akár nem, meg fog nőni a beléd vetett bizalma, és legközelebb is hozzád fog fordulni, nem pedig magába. Fontos, hogy ne csak a jóban osztozzunk, hanem a rossz dolgokat is képesek legyünk együtt kezelni!

Forrás: europress

2. Zökkentsd ki a negatív állapotból!

Vagyis igyekezz valamivel elterelni a figyelmét! Lehet ez egy jó film, - vagy akár olyan, amin nem kell gondolkozni -, egy nagy séta, vagy egy gyorsan összedobott, - esetleg rendelt – vacsora. Te tudod mivel lehet felvidítani, már csak rajtad áll, hogy bedobd a titkos eszközt a cél érdekében! Ha gondolod, vond be a gyerekeket is a „feladatba”, kérd meg őket például, hogy rajzoljanak valami vicceset apuról!

3. Ne hagyd dolgozni!

Állítsd meg, ha épp le akarna ülni még a számítógépe elé, és tovább terhelni magát a problémájával! Érvelj jól: mondd el, hogy másnap tisztábban, kipihentebben tud majd minden bizonnyal gondolkodni, ezért hagyja leülepedni, lenyugodni a dolgokat! Helyette gyorsan ajánlj is fel neki alternatívákat, amivel segítesz neki a fókuszt a munkáról az otthoni dolgokra iránytani!

Forrás: europress

4. Ne terheld más gondokkal!

Lehet, hogy te sem vagy épp friss és harmatos, lehet, hogy rengeteg elintéznivaló kavarog a fejedben, és te is épp úszol a problémák tengerében: de ne most hozakodj elő vele! Azzal, ha újabb negatív impulzussal bombázod szegény idegrendszerét, csak ráteszel egy lapáttal. Engedd most el, legközelebb a te gondod lesz napirenden!

5. Kényeztesd!

Ha van még egy csöpp energiád arra, hogy valamivel kedveskedj neki, akkor ne habozz! Dobd össze a kedvenc tészta vacsoráját, engedj neki egy kád forró fürdőt, tegyél fel relaxációs zenét, ajánld fel, hogy megmasszírozod a hátát, vagy hogy aznap te viszed le a kutyát, amíg ő megnézi a kedvenc sorozatát! Bármi is legyen az az egy kis plusz, próbálj meg számára komfortos környezetet teremteni! Hidd el, borzasztó hálás lesz érte, még ha nem is mondja!

Ha néha meghozod ezt az áldozatot, és a rossz napokon valamivel több figyelmet szentelsz a másik embernek, azzal megteszed az első lépést egy adok-kapok rendszer megteremtéséhez. Egy idő után azt tapasztalhatod, hogy a társad is empatikusabb, figyelmesebb, elnézőbb lesz az irányodba, hiszen a párkapcsolati mintátokat együtt hozzátok létre, és alakítjátok azokat a közös életetek előrehaladtával. Dolgozzatok tehát rajta, tegyetek bele energiát, mert idővel meg fog térülni!