Csináld magad! Falfestés saját kezűleg

Csináld magad! Falfestés saját kezűleg
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Meguntad otthonod falainak színét, valami újra vágysz és megpróbálnád az átalakítást, az újrafestést te magad kivitelezni? Akkor kövesd lépéseinket és garantáltan csodás és profi esz a végeredmény!

1. Időzítés

Nem mindegy, mikorra időzíted a festést. 5 Celsius-fok alatt például ne állj neki. Próbáld meg minél melegebb időre tervezni a munkálatokat, ugyanis minél melegebb van, annál hamarabb szárad a festék. Azért egy szobára nagyjából három napot mindenképp szánj rá.

2. Színválasztás

Ha eddig még nem gondolkodtál a lehetséges színeken, most már ideje megtenni. Nem árt a próbafestés több színből is az adott szobában, vagy vigyél haza a festékboltokban kihelyezett színkártyákból és próbáld a falaidhoz. Figyeld őket24 órán keresztül, különböző fényviszonyok között, majd végül válaszd azt, ami este és nappal, természetes és mesterséges fényviszonyok között is tetszik.

gif

3. Számolgatás

Mielőtt elmész és megveszel 30 liter festéket, mert ránézésre nagyjából 1-2 szobára elég lehet, inkább számold ki, de pontosan, hogy mennyi festékre lesz szükséged. Ezt nagyon könnyen megteheted a következő művelettel:

belmagasság x szélességgel= 1 fal négyzetmétere


Amire különösen figyelj, hogy a plafont se felejtsd ki a számolásból, hiszen azt is le kell festeni!

Éva-tipp:Ne olcsó festéket vegyél, döntésed meghozatalakor inkább az ár-kiadósság aránya döntsön!Ráadásul már csepegésmentes, egyrétegű, de akár extra nagy fedőképességű festékek közül is választhatsz, mint például a Poli-Farbe Platinum.

4. Lista összeírása

Ha megvan, mennyi festékre lesz szükséged, írd össze azt is, hogy még mi fog kelleni a munkálatok elvégzéséhez. Ecset vagy henger kell? Esetleg mindkettő? Takarófóliád van? Ragasztószalagod? Az alapozóról és más szükséges szerszámokról se feledkezz meg! Ezekből is érdemesebb jobb minőségűeket választani. Könnyebb velük a munka és a végeredmény is szebb lesz.

Olvasd el ezt is!

5. Előkészületek

Mielőtt nekilátsz a festésnek, rendezd el megfelelően a bútorokat, pakolj el minden olyan dolgot, amit féltesz, takarófóliával takarj le mindent, és ragasztószalaggal rögzítsd, így biztosan megóvsz mindent, és a festés után nem kell majd olyan helyekről a festéket levakarnod, amit egyáltalán nem szerettél volna lefesteni.

gif

6. Hibák helyreállítása

Ha a fal nem eléggé egyenletes, hibás, sok a lyuk, akkor először gletteléssel javítsd a hibákat, várj, amíg kellőképpen megszárad, majd csiszolj és portalaníts.

7. Alapozás

A tartósabb, egyenletesebb és szebb hatás érdekében a festékréteg előtt használj alapozó réteget.Ne siess, ne kapkodj, legyél viszont alapos és ügyes, hiszen ha jól viszed fel az alapozót, a színek foltmentességében biztos lehetsz.

Olvasd el ezt is!

8. Festés

A mennyezettel kezdj, amit érdemes teleszkópos nyéllel ellátott festőhengerrel festeni, azzal jóval könnyebb lesz a dolgod. A függőleges falakat mindig bentről kifelé, fentről lefelé haladva fesd, a sarkokhoz pedig érdemes maszkolószalagot használni.A finom, apró részeket ecsettel, a nagy felületeket hengerrel érdemes festeni. Függőleges irányú mozdulatokkal dolgozz, és figyelj az egyenletes fedésre.

gif

9. Takarítás

Ne dőlj még hátra, mint aki jól végezte dolgát, még ha már a festést be is fejezted. Bő vízzel alaposan mosd át a szerszámokat, a hengereket, ecseteket többször öblítsd át tiszta vízben. A festékcseppeket pedig még gyorsan, nedves ronggyal töröld át, hiszen most még tényleg nagyon könnyen lejön.

Na most már gyönyörködhetsz a végeredményben és élvezheted az új, gyönyörű színű otthonodat, szobá(i)dat!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft