Már a 17. században is... 5 színésznő, aki brit hercegeket és királyokat csavart az ujja köré

Borítókép: Már a 17. században is... 5 színésznő, aki brit hercegeket és királyokat csavart az ujja köré Forrás: Getty Images
Meghan Markle folyik a hideg- és a melegvízcsapból is, pedig a legkevésbé sincs új a nap alatt. Persze a korábbi évszázadokban még nem lehetett szó eljegyzésről.

(Ez a cikk még 2017 decemberében íródott.)

Meghan Markle és Harry herceg eljegyzése több szempontból is szakít a hagyományokkal. Vagy legalábbis néhány évtizeddel ezelőtt ez a frigy még nem jöhetett volna létre, leginkább azért, mert Markle elvált. De abban is különleges a friss menyasszony helyzete, hogy a tévénézők évek óta figyelemmel kísérhetik karakterének alakulását (és számtalan, szexibbnél szexibb irodai outfitjét) a Briliáns elmék című tévésorozatban, amelyben néhány hete forgatott utoljára. Markle esete azonban nem egyedülálló; a brit királyi családban évszázadok óta fordultak már meg színészek.

Az első világháború előtt a királyi családok tagjai leginkább más királyi családok tagjaival házasodtak, így amennyiben előfordultak liezonok egy koronás fő és egy művészember között, ezek a történetek nem végződtek házassággal. Viszont azok a nők, akik nagy befolyással bírtak egy-egy hercegre, koruk celebritásává lettek akkor is, ha irigyelt pozíciójuk informálisnak számított.

Mint a Szerelmes Shakespeare című romantikus drámából is tudhatjuk, a 16. század végéig nők nem játszhattak színházakban, és a női szerepeket tizenéves fiúk alakították. Ez a status quo 1660-at követően változott meg, amikor II. Károly király (1630–1685) lépett a trónra, s újra megnyitotta a színházakat, és bátorította a társulatokat, hogy nőket is válogassanak be a megfelelő szerepekre.

Innentől fogva számtalan szerelmi dráma játszódott a színfalak mögött, és a szereplők közt gyakran megfordultak királyok és hercegek is. Mondanunk sem kell, hogy maga II. Károly sem maradhatott ki a buliból... kattints a galériára:

Még Meghan vegyes etnikuma sem új a brit királyi családban

A brit sajtó nem győz csámcsogni azon, hogy a leendő hercegné részben afroamerikai származású (amire egyébként nagyon is büszke). Ez a téma, mármint hogy Markle édesanyja fekete és édesapja fehér, annyira népszerű az Egyesült Királyságban, hogy sokan rasszizmussal is vádolják a brit médiát, illetve a közvéleményt is. Pedig ebben a tekintetben is van elődje a színésznőnek: a 15. században élt egy bizonyos Margarita de Castro y Sousa, aki a portugál királyi család „szerecsen” ágából való volt, és akinek ük-ük-ükunokája, a Mecklenburg-Sterlitz-házból származó Zsófia Sarolta (1744–1818) volt az, aki a brit királyi családba házasodott be: III. György felesége lett. Sarolta arcán a sok-sok köztes generáció ellenére „kiütköztek” az afrikai vonások. Noha ő ezeket nem titkolta, az udvari festők gyakran kaptak olyan instrukciókat, hogy próbálják meg egy kicsit „elsimítani” a fekete származásra utaló jegyeket a külsején, és ezért az csak néhány festményen látszik. Sarolta királyné egyébként Viktória királynő nagymamája volt, szóval végképp nem értjük, miért ütközik meg bárki ilyen faji dolgokon.

Forrás: Getty Images
Zsófia Sarolta királyné