5 nő TED-előadása, amely elég tanulságos és inspiráló ahhoz, hogy akárhányszor újra meg akarjuk nézni

5 nő TED-előadása, amely elég tanulságos és inspiráló ahhoz, hogy akárhányszor újra meg akarjuk nézni

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Ideje megosztanunk veletek a kedvenceinket.

Be kell vallanom, hogy mosogatás közben általában TED-előadásokat szoktam hallgatni (amikor épp nem hangoskönyvet). És teregetés közben is. Vasalás közben nem, mert nem szoktam vasalni. Na, de értitek a lényeget: a TED előadásai között létezik néhány rendkívül inspiráló, hétköznapi helyzeteket teljesen új szemszögből megmutató beszéd is. Most azokat válogattuk ki a kedvenceink közül, amelyeket nők tartottak.

1. Három félelem, ami elfog minket, amikor a gyerekeinket kütyüzni látjuk – és a cáfolatuk (Sara DeWitt)

1) Egész nap egy helyben ülnek és nem mozognak. 2) A számítógépes játék elvonja a figyelmet a tanulástól. 3) A kütyüzés elidegeníti tőlem a gyerekemet. – Ez a három leggyakrabban előforduló érv a képernyőbámulás ellen, és a médiaszakértő mindegyikre ajánl megoldást. Persze ez még nem jelenti azt, hogy mostantól 0-24-ben kütyüzhet az egész család! Ám ha megnézzük a videót, talán kevésbé kell aggódunk a jelenség miatt.


2. A szépség nem minden, én már csak tudom, hiszen modell vagyok (Cameron Russell)

Ez az egyik legnézettebb videó a TEDx-előadások történetében, és nem véletlenül. A most 30 éves Cameron 2012-ben állt ki a pódiumra és mesélte el, mennyire tisztában van azzal, milyen kiváltságokat biztosít neki, hogy ő egy csinos, fiatal fehér nő.

Kép

„Ezek nem fényképek, amik rólam készültek. Ezek konstrukciók” – állítja, megmutatva, hogy mekkora a különbség a hétköznapi megjelenése és a profin előkészített, majd agyonretusált fotók között.


3. Egy éven keresztül a világ összes országából elolvastam egy-egy könyvet (Ann Morgan)

A blogger egy szép napon rájött, az angol-amerikai nyelvterületen túl is van élet, ezért elhatározta, hogy kiválaszt a világ minden országából egy-egy könyvet, ami ott jelent meg először és elolvassa. Nézzétek meg az inspiráló beszámolót a kísérletről! (És kattintsatok a blogra, hogy csekkoljátok, milyen magyar könyveket olvasott el.)


4. Félelem és méltóság (Al-Ghaoui Hesna)

A magyar újságíró-riporter még 2013-ban tartott előadást a TEDx Danubia konferencián (egy TED-től független rendezvényen), amelyben elmondja, hogyan győzte le a félelmet a háborús tudósításai során. Azt azért eláruljuk, hogy sehogy. A félelmet nem legyőzni kell, hanem használni.


5. A sebezhetőség hatalma (Brené Brown)

Ahhoz, hogy kapcsolatokat teremts, sebezhetővé kell magad tenned. Az lesz sikeres az emberi kapcsolatok megteremtésében, az intimitás megélésében, aki elég erős ahhoz, hogy vállalja, mit szeretne, s miként merjen kérni, számolva azzal, hogy elutasítják. Az előadás szinte minden mondatában magunkra ismerünk, érdemes végignézni!

TEDx-programok Magyarországon


TEDx a METU-n október 19-én: tedx.metropolitan.hu/

TEDx Women november 2-án: http://www.evamagazin.hu/mai_tipp_oko

A TED (Technology, Entertainment, Design) egy nonprofit szervezet, amely rövid előadásokból álló konferenciasorozaton munkálkodik harminc éve. Jelszavuk: Ideas Worth Spreading („Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni”).

A TEDx programja pedig a világ olyan TED-szellemiségű eseményeit foglalja össze, amelyek keretében közösségek, szervezetek vagy egyének hoznak létre kommunikáló közeget, az eredeti TED-szervezettől függetlenül.


Ha már eleget inspirálódtál, próbáld ki ezeket az elméleteket saját magadon is:

Nézd meg a galériánkat> 7 kép
7 mérföldkő az életben, amikbe ha belevágsz, rengeteget tanulhatsz magadról
Hogy érdemes választani: állami, vagy magánkórházban szüljünk?

Sorra vettük a legfontosabb szempontokat, hogyan érdemes szülészetet, kórházat választani.

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft