5 hozzávaló, amit mindig tartok a hűtőmben, avagy vacsora a semmiből – egy elfuserált vendégség tanulságai

Borítókép: 5 hozzávaló, amit mindig tartok a hűtőmben, avagy vacsora a semmiből – egy elfuserált vendégség tanulságai Forrás: Getty Images
Van egy barátnőm, aki a közelben lakik, és időnként teljesen spontán átugrunk egymáshoz. A gyerekek játszanak, mi beszélgetni próbálunk. A múltkor nálunk voltunk, és este hét körül kicsúszott a számon, hogy „Maradjatok vacsorára!” Két perccel később konstatáltam, hogy semmi, de semmi nincs otthon.

Azaz nem semmi, de majdnem. Süssünk bundáskenyeret! Oké, de nincs itthon kenyér. Tulajdonképpen tojás se. Akkor legyen tejbegríz (vagy grízpuding). Jó, a tejesdoboz még félig tele van, de előző héten kidobtuk a csomag grízt, mert molylepkepetét találtunk benne. Na jó, akkor… együnk halrudacskát! Abból legalább még van pár darab a mélyhűtőben. Igaz, az olaj is elfogyott. Hát akkor süssük ki vajban! Így is lett. Rizst és tartármártást tudtam hozzá készíteni. Nem túl fantáziadús, de van az a helyzet, amikor ez maga a mennyei manna.

Szerencsére a barátnőm sem az az ember, aki úgy tesz, mintha tökéletes lenne, így én is el tudtam engedni a parát, és inkább nevettem az abszurd helyzeten. Eszembe jutott, hogy nagyanyáink hányszor meg hányszor varázsoltak terüljasztalkámat valóban a semmiből. Végül vidám vacsora lett, és ez a lényeg.

Eszembe jutott, hogy nagyanyáink hányszor meg hányszor varázsoltak terüljasztalkámat valóban a semmiből.

Mindenesetre az után az este után elhatároztam, hogy néhány hozzávalót mindig tartani fogok a (mély)hűtőmben vagy a spájzban, a biztonság kedvéért. Bármikor jöhet olyan váratlan helyzet, amikor hálás leszek magamnak ezért az előrelátásért.

1. Két csomag ravioli a hűtőben. Vagy: spagetti és egy-két üveg spagettiszósz, illetve bármilyen tészta és egy csomag instant por, amiből percek alatt valami szószt tudok fabrikálni. A legtutibb vésztartalék. (Mondjuk amikor először vettem raviolit B-tervnek, az egyik csomagot rögtön két nap múlva megettük, csak úgy. Ez a veszély fennáll, úgyhogy az aranytartalékok ellenőrzését is fel kell vennem a heti teendők listájára.)

2. Egy kiló kenyér a mélyhűtőben, felszeletelve. (Ez tényleg szinte semmibe nem kerül, és ezer olyan helyzet adódhat, amikor jól jön. Ráadásul a sütőben átmelegítve olyan lesz, mintha most hoztuk volna a pékségből.)

3. Valami mirelit húsféle: a legszuperebb a saját készítésű minifasírt, de a készen vásárolt Cordon Bleu, bélszínroló, halrudacska, svéd húsgolyó is megteszi. (Apropó, ha van időd valami frisset készíteni, íme a házi csirkenuggets, aminek egy gyerek sem tud ellenállni, és gyorsan kész van.)

4. Konzervek minden eshetőségre! Nekem most a kukorica és a tonhal a kedvencem a vésztartalék kategóriában, de – vessetek meg – nálam még egy-egy babfőzelék vagy lecsó is bejátszik. Volt már az a helyzet, amikor ez mentett meg az éhhaláltól.

5. Pogácsatésztából már eddig is mindig dupla adagot készítettem, és a tészta felét fóliába csomagolva eltettem a mélyhűtőbe. Nagyon tudtam magam szeretni, amikor egy-egy vendégség előtti este csak elő kellett kapnom a masszát (azaz tömböt) és áttennem a rendes hűtőbe, hogy ott kiolvadjon, és másnap már csak nyújtani, szaggatni és sütni kelljen. Ha vérprofi lennék, szintet ugorhatnék az előrelátásban. Mi lenne, ha a kiszaggatott pogácsákat fagyasztanám le (gondolom, úgy kell, ahogyan a gurulós málnát, vagyis gondoskodni arról, hogy ne tapadjanak egymáshoz), és így rakhatnám el a mélyhűtőbe: ha hirtelen van szükség rá, már tehetném is be a sütőbe felolvasztás nélkül.

Indulok is a boltba, utána pedig hátradőlök, és várom a váratlan vendégeket.

Ha most beugranék hozzád, meg tudnál vendégelni valamivel?
Hát persze, az én hűtőmben mindig van valami kaja!
Nem, sajnos tegnap is elfelejtettünk boltba menni, meg azelőtt is