5+1 tipp, amit jó, ha megfogadsz, mielőtt allergiásként nyaralni indulnál

Borítókép: 5+1 tipp, amit jó, ha megfogadsz, mielőtt allergiásként nyaralni indulnál Forrás: Getty images
Az allergia igen bosszantó betegség, ami megkeserítheti a mindennapjainkat. Ha ráadásul a nyaralásunkon folyik az orrunk, viszket a szemünk, miközben megállás nélkül tüsszögünk, annál nincs dühítőbb. Ha nyaralni indulnál, érdemes tehát az alábbi kritériumokat figyelembe venni a közlekedési eszközök, helyszín és szálláshely kiválasztásánál, ahogyan azt is érdemes végiggondolnod, hogy milyen gyógyszereket milyen csomagolásban és milyen országba vihetsz magaddal.

Ne aggódj! Csupán némi logisztikát és előkészületet igényel, hogy nyugodtan és felhőtlenül teljen majd a kikapcsolódás. Ha a most következő 5+1 pontot betartod, minden esélyed meglesz rá, hogy problémamentesen teljen a nyaralás.

Mit pakolj a bőröndödbe, ha allergiás vagy és hogyan indulj neki az utazásnak?

Figyeld a pollen-előrejelzést

Az úti cél kiválasztása előtt célszerű lecsekkolni a világ pollentérképét, emellett letölteni néhány olyan applikációt, mint például a Pollen.com’s Allergy Alert, ami akár 5 napra előre megmutatja a pollen-előrejelzést és ami részletes leírást is ad az allergénekről.

Forrás: Hámori Zsófia

Okosan válaszd ki a szálláshelyet

Ne csak az alapján dönts, hogy milyen szállás tetszik! Keresd az allergia- és asztmabarát szálláshelyeket, amelyek szerencsére egyre nagyobb számban vannak jelen a világ minden táján. Ide nem lehet állatot behozni, se füstölni (dohányozni, füstölőket használni stb.), a matracok, ágyneműk és párnák pedig egytől egyig hipoallergének.

Ha nem sikerül allergiabarát szálláshelyet foglalni, bárhol is légy, mindenképp kérj napos, száraz szobát! Mielőtt lefoglalnád az apartmant, panziót vagy hostelt, mindig érdeklődj a neten a korábbi vendégektől a hely állapotát, tisztaságát illetően.

Bízz a sajátodban!

Abban az esetben, ha nem allergiabarát szálláshelyre mennél, de allergiás vagy a poratkákra, vidd magaddal a saját ágyneműdet. Tudom, ez nagy macera, pláne, ha az ember repülővel utazik, de már az is sokat számít, ha egy kispárnát bepakolsz magadnak.

Utazás földön, vízen, levegőben

Bármilyen utazási módot választasz, legyen az autó, busz, hajó, repülő vagy vonat, biztos lehetsz benne, hogy találkozni fogsz allergizáló tényezőkkel az utad során, de a jó hír, hogy minimálisra csökkentheted őket, ha a megfelelő időben, a megfelelő járművel a megfelelő helyre utazol:

  • A pollenszezon idején például érdemes elhagyni a várost, de semmiképp se kempingezni indulj! Ha teheted, menj inkább a tengerpartra. A sós levegő nagyon jót tesz majd az allergiádnak.

Utazz reggel vagy este, kisforgalmú időszakban, így kevesebb időt töltesz majd az úton, mint csúcsidőben. Ezekben a napszakokban ráadásul a levegő minősége is sokkal kielégítőbb, mint napközben.
  • Ne ülj az autóban lehúzott ablaknál, inkább használd klímaberendezést. A repülőkön sokszor túl száraz a levegő, ezért célszerű nedvesen tartani az orrjáratodat. Mindig használj orrsprayt!
Forrás: Zewa

Elengedhetetlen gyógyszerek

Ha súlyos allergiád vagy asztmád van, mindenképp keresd fel allergológusod még a nyaralás előtt, és beszéld át vele, hova mész, mennyi időre, és milyen gyógyszereket, inhalátorokat érdemes magaddal vinned az útra. Gondolom, mondanom sem kell, hogy jó, ha betárazol gyógyszerekből és papírzsebkendőből az útra. Épp csak nem mindegy, hogyan!

  • Zsebkendőből érdemes olyat választanod, ami kellőképpen puha és nem irritálja az orrodat, mint a Zewa Soft & Sensitive. A kis csomagos változatok ráadásul bármilyen táskában elférnek.

  • Mindig nézz utána, hogy legálisan beviheted-e az adott országba a gyógyszereidet és azt is, hogy miből mekkora mennyiséget.

  • Ha repülővel mész, ajánlatos a gyógyszereket a saját csomagolásaikban hagynod, így könnyebben beazonosíthatók lesznek, és elkerülhetsz némi magyarázkodást és közlekedésbiztonsági adminisztrációt a reptéren.

  • Amennyiben a bőröndödbe csomagolnád el a pirulákat, ne felejts el pár szemet a kézipoggyászodba is betenni belőlük, hátha útközben szükséged lenne rájuk.

  • Ne porciózd ki napokra a kapszulákat, vigyél inkább többet magaddal, hátha valami miatt kint ragadnál a nyaralóhelyen.

+1 tipp ételallergiásoknak

Abban az esetben, ha többórás út vár rád, és ételallergiában szenvedsz, vigyél magaddal egy-két olyan harapnivalót, amiről tudod, hogy bátran megeheted, hátha a repülőn, vonatállomáson, vagy épp benzinkúton nem jutsz olyan ételhez, amit gond nélkül elfogyaszthatnál.