15 munkahelyi karakter, akikkel képtelenek vagyunk azonosulni

15 munkahelyi karakter, akikkel képtelenek vagyunk azonosulni
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

Ő

Ők azok, akikről mindenkinek meg van a véleménye az irodában. Ha lehetne elkerülnéd őket, de leginkább abban reménykedsz, hogy nem tartozol közéjük! :-)

Alapvetően nem kenyerem, hogy bekategorizáljam az embereket, – sőt, a szakmámnál fogva, kimondottan ügyelek is rá, hogy ne legyenek előítéleteim -, DE! egykoron jómagam is dolgoztam céges kollektívában, és bizony én is megtapasztalhattam, mennyire nem jó bizonyos típusú figurákkal együtt dolgozni. Mert majdnem minden szervezetben van legalább egy „muki”, akit előszeretettel választ mindenki, – kimondva, vagy kimondatlanul-, a cég fekete bárányának. A napokban egy külföldi oldalon találtam egy, ezekről a különcökről szóló cikket, és úgy gondoltam, ez a téma belőlem is kikívánkozik, némi szarkazmussal, és öniróniával fűszerezve. Mert ugye, ki a megmondhatója, hogy egyszer valamikor, nem épp rólam gondolták-e valahol, hogy én vagyok a képbe nem illő fehér holló? Következzen tehát az az általam kigondolt gyűjtemény, ami azokra a kollégákra vonatkozik, amilyen,- vagy akinek a helyében -, lehetőleg soha, de soha nem szeretnék lenni. (A lista a teljesség igénye nélkül készült, természetesen bővíthető.)


1. A negatív
Akinek, soha (és ezt most szó szerint értsd) semmi nem jó. Nem csak, hogy nem elég jó, hanem egész egyszerűen nem tudsz jót cselekedni. Állandóan haragszik a világra, – valószínűleg arra is, hogy megszületett -, elégedetlenedik a munka, a főnök, a kollegák, az eső, a napsütés, a zene, a csend…szóval tényleg minden miatt. Ezekből az emberekből kerül ki a legtöbb energiavámpír is, akiktől nem árt minél távolabb tartanod magad.


2. Az irigy
Akitől folyton csak azt hallod, hogy a másik kolléga, – legyen az bárki -, mit mivel érdemelhetett ki, kinek mi és miért jár jobban, mint neki. Valószínűleg sosem hitte igazán magáról, hogy ő jobban csinálná, vagy, hogy az ő munkája tökéletes, szimplán úgy gondolja, hogy neki minden alanyi jogon JÁR. Na, neki egész biztos, hogy nem tudod elmagyarázni ennek ellenkezőjét, légy akár a kollegája, vagy a felettese.


3. A lusta
Az az ember, akire ha rábízol egy feladatot, meg sem fontolja, hogy azonnal kéne megoldani. Nem érdekli, hogy az ő saját világán kívül, hogy és milyen tempóban folynak a dolgok; életfilozófiája a lehető legegyszerűbb: „jó, majd megcsinálom.” Azt pedig lesheted!


4. Az önző (seggfej)

Már elnézést a megnevezésért, de ez a kategória is létezik. Ő az, aki mindenen és mindenkin keresztül átgázolva éri el a céljait, társait semmibe veszi, akitől segítséget még remélni is irreális gondolat. Egy valami vezérli: saját maga, az önös érdekei. Ezekért pedig gátlástalanul képes menetelni. (Jól gondolod, sok főnök tudhatja magáénak ezt a szerepet.)


5. A mártír
Na, ő az, aki szeret a „megmentő” szerepében tetszelegni, holott mindig csak olyan feladatot vállal, ami már a kisujjában van. Annak elvégzését azonban egy kálváriaként tünteti fel, direkt és nyíltan sajnáltatja magát. Ha tehetné, arany piedesztálra emelné saját magát, és onnan letekintve várná a meghajlásokat.


6. Az érzelmileg nulla
Mondhatni, ő az empátia feketelyuka. Soha, semmilyen együttérzés nem mutatkozott még az arcán, simán elmegy melletted – nem csak, hogy köszönés (ami azért alap), hanem -, egyetlen mosoly, vagy grimasz nélkül. A döntéseit csak racionális, megalapozott tények alapján hozza, gondosan ügyel rá, hogy nem mutassa meg, hogy ő is csak ember.

Olvasd el ezt is!


7. A szagos
Ez az a kategória, ami azért elég egyértelmű. Mindegy, hogy egy elviselhetetlen parfümöt, vagy a saját izzadságának szagát húzza maga után valaki, egy idő után az egész iroda ujjal mutogat rá, vagy szebbnél szebb jelzőkkel illeti titokban. Ha nem tudsz ilyenről a munkahelyeden, vigyázz, mert lehet, hogy épp te vagy az! Bocs!


8. Az inkompetens

Az a fazon, akinek ötször küldesz el valamit ellenőrzésre, és ötször gond nélkül le is igazolja. Abszolút rossz helyen van, rossz időben, mert köze nincs ahhoz a munkához, amit kiosztottak neki. Rosszabb esetben nem is akarja megérteni, akkor pedig csak a gond van vele. Persze ettől még nem feltétlenül hülye, csak ő az, aki valahogy oda került, ahova igazából nem akart, vagy nem kellett volna neki.


9. A magának való
Akiről tíz év után sem tudsz többet kideríteni, mint hogy hol lakik, vagy, hogy hányas busszal megy haza. Nem kommunikál, nem nyílik meg. És nem azért mert introvertált, hanem mert alkalmatlan a csapatmunkára, az együttműködésre, és idegen neki a szervezetben való munka. Ha egyszer mégis kiderül róla valami személyes, az tuti hogy olyan meghökkentő, amire álmodban sem gondoltál volna.


10. A büdös „mikrós”

Akinek még senki nem mert szólni, hogy a lilahagyma, vagy a ruszli, nos, nem éppen irodai kaja. Azt sem veszi észre, ha távoztával fél órán keresztül nyitva vannak az ablakok, valamint teljes természetességgel eszi két pofára a hétvégéről maradt töltött káposztát a számítógépe előtt. Ez utóbbihoz néha még a teli szájjal beszélés, vagy telefonálás is társul. Hát őrület!


11. A trehány
Akire azért nem mersz semmit rábízni, mert rettegsz attól, hogy félúton elfelejti, vagy szimplán összecsapja. A precíz szó talán soha nem szerepel majd a szótárában és nagy valószínűséggel a készségei közt sem. Ezért ha néha fel is ajánlja segítségét, legtöbbször udvariasan visszautasítod.


12. A lemaradó
Borzalmasan lassú észjárású, kimért és általában késő kolléga ő. Nem tud sietni, az igyekezet valahogy más dimenzió számára. Mindent ezerszer megkérdez, mert épp nem volt ott, vagy nem hallotta, vagy rosszul értette, vagy ezek kombinációja. Igazán terhes társaság, mert mellette folyton úgy érezheted, mintha papagájként ismételned kéne az aktuális dolgokat.


13. A bűnbak
Ha hiszed, ha nem, ilyen is mindig akad. Akire, minden apróságot rá lehet kenni. Az a típusú ember, akit a többiek nem tartanak velük egy szinten levőnek, ezért ha épp felelőst keresnek valamire, ő az, aki mindig kapóra jön. És ilyenkor tök mindegy, hogy volt-e köze a dologhoz: ha nem volt, tuti elintézik, hogy legyen.


14. A pletykás

Különös ismertetőjele, hogy többet beszél, mint dolgozik. Ezeket a pletyka szeánszokat sokszor kávéval, vagy cigivel spékeli meg, és mindig mindenkiről van valami sztorija. Nem csak hogy valami, hanem friss és szaftos. Keveset van a helyén, lézeng a folyóson, állandóan beszélget, vagy a telefonján pötyög: vagyis non-stop infót gyűjt. Csak nehogy kinézzen magának!


15. A kakilóember
Tudom, nincs is ilyen szó, de engedd meg, hogy elmondjam: évekkel ezelőtt kénytelen voltam mintegy nyelvújítóként létrehozni. Emberünkről biztosan tudja az iroda, hogy épp hova igyekszik, vagy honnan jön. Képes ugyanis az átlagosnál sokkal hosszabb ideig bezárkózni a mellékhelyiségbe, oda pedig gyakran a mobilját is magával viszi. Rosszabb esetben épp utána érkezvén a toalettre, az egyéb „mellékhatásokat” is első kézből megtapasztalgatod, mivel ennyi idő elteltével saját szagát nem érzi, így nem is törekszik annak eltüntetésére.


Összegezve: adja az ég, hogy kevésszer kerüljenek az utunkba, de még inkább azt, hogy nehogy egy napon arra eszméljünk: mi magunk vagyunk „az a bizonyos”! Bízom benne, hogy jól szórakoztál, és abban is, hogy a legkisebb mértékben ismertél magadra!


Ha te is tudsz nevesíteni ezekhez hasonló karaktereket, írd meg nekünk kommentben, hogy még többet nevethessünk! Köszönjük!

Régen használati tárgy, ma újrahasznosított műtárgy. Mi az? Nem fogod elhinni

Valami, ami karácsonykor akár a nappalidat is díszítheti.

A leghatékonyabb trükk, hogy könnyebben felkelj reggel akkor is, ha kint még sötét van

Alvásszakértők szerint egyetlen szempontot kell felismernünk, hogy ne kómázzunk hosszú percekig már napfelkelte előtt. Vagy után.

Itt vannak a 2018-as Golden Globe-jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg-film Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével, a furcsa című Három óriásplakát Ebbing határában, valamint A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely a kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt! „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perry-t.

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

7+1 utolsó pillanatos, ámde nagyon is személyre szóló karácsonyi ajándékötlet

Csak azért, mert te is azok közé tartozol (hozzánk hasonlóan), akik az utolsó pillanatban szerzik be az ajándékokat, még lehet az eredmény személyes figyelmesség, amiből a megajándékozott pontosan tudni fogja, hogy gondoltál rá.

13 laza szülő, aki rájött, hogy jobb könnyedén kezelni az életet

Amíg mást már kitör a frász, addig ők halál nyugodtan veszik az akadályokat.

Méhkasszerű képződményekben lakhatnak majd a New York-i hajléktalanok?

Újabb megoldástervezet az angol példa után. De melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz!

Magától értetődő a tény, mely szerint a konyhánk és a kamránk egytől-egyig tele van főzéshez használt vörös- és fehérborokkal, hogy még véletlenül se fogyjunk ki semmiből, ha ételízesítésre kerülne a sor. Mindazonáltal találtunk egy sokkal kézenfekvőbb felhasználási módot az otthon sorakozó borok számára, s teljes biztonsággal állíthatjuk: osztatlan sikert arathattok a következő baráti vacsorán!

Napi horoszkóp december 10.: az Ikrek nagy nyomás alól szabadulnak fel, a Nyilasok bátran vállalják a véleményüket

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el

Fogadjunk, hogy már ezerszer is láttátok mindegyiket! Ha mégsem, akkor itt az ideje megnézni őket!

Napi horoszkóp december 9.: a Bikák valakivel szorosabbra fűzhetik a szálakat, a Bakok kézzelfogható eredményt érnek el

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Hoppá: J. K. Rowling megvédte a párkapcsolati erőszakkal vádolt Johnny Deppet a tiltakozó rajongóktól

Közleményt adott ki J. K. Rowling, miután a Legendás állatok és megfigyelésük franchise produkciója hivatalosan is bejelentette, hogy Johnny Depp fogja játszani Gellert Grindelwald szerepét a második részben, a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei című mozifilmben is.

Az Éva ajánlja: itt vásárold készen a bejglit (és más karácsonyi édességeket)

Mármint ha épp nem tudnátok vagy akarnátok rászánni magatokat a bejglisütésre idén. Íme néhány jól bevált bejgli-lelőhely (paleo is van köztük!).

Az éves előfizetés mellé most LIMITÁLT InStyle X FUTUREAL pulóver jár!
Borító

Kövess minket

Előfizetés