Nincs nagyobb családi dráma, mint amikor eltűnik az imádott alvóka

Nincs nagyobb családi dráma, mint amikor eltűnik az imádott alvóka
Forrás: éva magazin / europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

Az átmeneti tárgy a kisgyerek nélkülözhetetlen társa.

A franciáknak van rá külön szavuk: doudou (ejtsd: dudu). A mi családunkban minden egyednek külön neve van: Barika, Egérke, Sárguci, Elszászi zsepi, Otott. Van név, ami az illető darabra utal, van, ami félreértésből ered. Mindegy, mert a gyereknek nem helyettesíthető semmivel. Sem a név, sem maga az imádott tárgy.

Még októberben történt. A játszótérről hazaérve észrevettük, hogy a hároméves Klári Barikája nincs meg. Vacsoraidő volt, mindenki holtfáradt, alig vártuk, hogy belépjünk a meleg lakásba, de Barika nélkül elképzelhetetlen volt az élet további menete. Nyomás vissza a parkba, ugyanazon az úton, ahogy jöttünk. Kétszer oda-vissza. Barika sehol. Klári zokog, anya együtt érez. De muszáj folytatni a napi rutint. Vacsora, fürdés, lefekvés közben hatalmas mesefolyam bontakozik ki Barika személye körül. Barika sajnos elkóborolt a városban, mert nagyon kíváncsi természet, ide ment, oda ment, de biztosan haza fog találni, mert nemcsak kíváncsi, hanem nagyon okos is. Az elalvás azonban nem megy. Bár Klári megértő, próbálkozik, befordul a falnak, de semmi sem tudja Barikát pótolni. Nehéz éjszakának nézünk elébe. Apa nem bírja tovább, most ő is nekivág a távnak. Sötét van, nem sok a remény, de nem adhatjuk fel. És apa megtalálta! Valaki, egy ismeretlen jótevő, felrakta egy KRESZ-tábla tetejére, jól látható helyre, igaz, nem az eredeti útvonalon, hanem kicsit odébb, de nem rúgta arrébb, nem dobta a kukába (nem vitte magával). Klári még sokáig mesélte, hogy képzeljétek el, a Barika a múltkor elkóborolt a városban, de a Papa megtalálta.

Kép
forrás: Europress

Biztos mindenkinek vannak ilyen elvesztős történetei, nekünk több is. Sárguci egy külföldi utazás előtt maradt az utolsó pillanatban otthon, s az első éjszakát az idegenben az akkor szintén 3 éves Gergő a kiságyban állva végigüvöltötte. Másnap DHL-lel megérkezett imádata tárgya, s minden szép lett és jó. Az Elszászi zsepit egy viharos szél tépte ki Nóri kezéből, s az egész család szeme láttára kapta fel, s vitte-vitte be a tenger közepébe. Szívünk szakadt. Nóri szerencsére szopta az ujját is, az nyújtott átmeneti vigaszt egy újabb zsepi beszerzéséig, ami egyébként soha nem tudta teljesen pótolni az igazit.

Azt szokták tanácsolni, hogy az ilyen kedvencből két példányt kell beszerezni, s ha netalántán elvész, nem lesz tragédia. Óriási tévedés. Legalábbis nálunk ez nem vált be. Van mindenből 2-es számú, s legjobb esetben is csak nagylelkűen a babájának vagy a macijának ajándékozta az illető gyermek.

Klári még sokáig mesélte, hogy képzeljétek el, a Barika a múltkor elkóborolt a városban, de a Papa megtalálta.

Az átmeneti tárgy fogalma a 20. század egyik nagy pszichoanalitikusától, az angol Donald Winnicott-tól származik. Az angol kifejezés, a transitional object (ennek pontos fordítása a köznyelvben nemigen használt, de a pszichológiában közismert átmeneti tárgy) arra utal, hogy az anyától való leválás évei alatt, legtöbbször akkor, amikor az anya vagy a szeretett személy nincs jelen, valami nyugtató, vigasztaló, bódító dologra van szükség (sokszor a gyerekek ezt a puha valamit persze olyankor is előveszik, amikor az anya jelen van).

A kisgyerek úgy 6-7 hónapos kora körül kezdi felismerni, hogy ő és az édesanya két különálló lény. Amikor az anya kikerül a látóteréből, először megijed, és ha az anya eltávolodik tőle, kétségbeesetten sírni kezd. A fejlődéslélektan ezt a jelenséget szeparációs szorongásnak nevezi. Mivel ebben az életkorban még nem alakult ki a csecsemőben az úgynevezett tárgyállandóság, nem tudja, hogy az anya vissza fog-e jönni, hiszen éppen nem látja maga körül. Ahogy a mozgása is fejlődik és képes lesz a helyváltoztatásra, tapasztalja, hogy képes az anyja után menni. Ez azonban még mindig kevés ahhoz, hogy állandóan együtt legyen vele, így lesz nélkülözhetetlen az átmeneti tárgy, amely akkor is vele lehet, amikor az anya nincs ott. Ez a korszak általában akkor ér véget, amikor a kortársak között, az óvodában, a környezetben a gyerek baráti kapcsolatokra tesz szert. Ha aztán ezek a kapcsolatok megszilárdulnak, egyre kevésbé van szüksége az átmeneti tárgyra.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! Bepisil, pedig már 7 éves

Az átmeneti tárgy egyébként hasonló szerepet tölt be, mint az ujjszopás vagy az ököl harapdálása. Sőt, a kettő együtt is gyakori: miközben a gyerek a kezében tartja a nélkülözhetetlen tárgyat – ami lehet plüssállat, pelenkacsücsök, takaró, kispárna sarka stb. –, az ujját is szopja. A kitüntetett, szinte élőlényként tisztelt darab nem növekszik együtt a gyerekkel, viszont egyre elnyűttebb, rongyosabb, kopottabb lesz. De ez mit sem von le az értékéből, a gazdi kötődése olyan erős, hogy észre sem veszi az ilyen apró rendellenességeket. A szülők viszont általában nehezen viselik el, hogy a gyerek egy mocskos, szakadt valamit gyömöszöl éjjel-nappal, s mindenáron szeretnék megóvni őt az elnyűtt darabtól. De legalábbis tisztábbnak látni.

Tény, hogy néha nem árt kimosni (már ami mosható), de jól válasszuk meg az időpontot, mert ha nem szárad meg időre, kész a katasztrófa. Mi nem egyszer szárítottunk már ilyen értékes holmit hajszárítóval, sőt sütőben is.

Ahogy a fenti példák is mutatják, ez a vigasztárgy nagyon fontos társa a kisgyereknek. Abból a téves elgondolásból, hogy óvodásnak ez már nem való, mégis gyakran előfordul, hogy „te már nagylány, nagyfiú vagy, nincs rá szükséged” felkiáltással elveszik a gyerektől. (Ezek után ne csodálkozzon senki, ha a gyerek egy idő után dadogni kezd, újra bepisil, pedig már nagy óvodás!) Nyugodtan várjuk meg, amíg magától elhagyja. Szerencsére tudják ezt a bölcsődékben és az óvodákban, ezért sokszor javasolják is a szülőknek, hogy a beszoktatás ideje alatt mindenképpen legyen a gyerek keze ügyében a szeretett tárgy. S még később is – akár az oviban, akár otthon, elalváshoz – engedélyezett ezeknek a fontos átmeneti tárgyaknak a használata.

Az egészben az a legviccesebb, hogy én legalább annyira kötődöm ezekhez az átmenetiekhez, mint annak idején a gyerekem. A mai napig féltve őrzöm a szekrény alján a szinte pókháló-vékonyságúra nyűtt Sárgucit (eredetileg pillekönnyű, nyári takaró), amit hiába próbáltam a gyerekkorból kinőtt Gergőre tukmálni, nem kellett neki. Nincs szívem kidobni.

9 növény és gyümölcs, amiről talán nem is tudtad, hogyan termesztik

Így talán még sosem láttad a kedvenc gyömölcseidet, fűszereidet.

Napi horoszkóp január 20.: a Bikák önzetlenül segítenek valakinek, a Skorpiók számára új kihívás adódik

Hétvégén is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

10 bababiztos intézkedés, ami elengedhetetlen az otthonodban

Biztosan mindenre gondoltál? Azért adunk néhány hasznos tippet.

11 film, amit receptre kellene felírni rosszkedv esetén

Néha egy bögre kakaó mozdít ki a holtpontról. Máskor egy habkönnyű limonádé.

Gyors, különleges, finom desszert: étcsokoládés sütőtökkenyér

Egyre több zöldséges édességet próbálok ki, s ez a legújabb kedvencem.

Tessék? Ez az anyuka lakbért szed az 5 éves gyerekétől, hogy az életre nevelje

Több ezren vitatkoznak az édesanya gyereknevelési trükkjén.

Napi horoszkóp január 19.: az Ikrekben érlelődik a váltás gondolata, az Oroszlánok extrém kalandon gondolkodnak

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, mert mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak az egyes csillagjegyek!

Ferenc pápa sem lehetne már spontánabb: repülőútján adott össze egy párt

Mit szólnál, ha a repülőn, amin utazol a pápa felajánlaná, hogy összead a szerelmeddel?

5 dolog, amitől szabadulj meg az egészségesebb, boldogabb önmagadért

Igazán tehetnél már magadért valami jót. Kezdd mondjuk ezekkel!

A legjobb dekorációs ötletek farsangra

Farsangi dekorációt készítenél? Most számtalan klassz ötletet hoztunk hozzá!

Az amerikai tornászlányok zaklatási ügye felvet néhány fontos kérdést, ami a #metoo-n is túlmutat

Legalább 140 fiatal lányt zaklatott Larry Nassar sportorvos, akit 2017 decemberében 60 év börtönbüntetésre ítéltek. Nem mindegyikük azért hallgatott eddig, mert szégyellte, hanem azért, mert kényszerítették rá, és amelyikük mégis megszólalt, annak volt, hogy a saját szülei sem hittek.

Ilyenek lennének a régi szexista reklámok fordított nemi szerepekkel

Régen sem kellett a szomszédba mennünk egy kis szexizmusért...

Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista

A házimunka az életünk része, ezért szülő és gyerek egyaránt akkor jár jól, ha már egészen apró korban rászoktatjuk a leszármazottainkat néhány alapvető feladatra, például hogy...

Napi horoszkóp január 18.: az Ikrek egy számukra kellemetlen helyzetet zárhatnak le, a Szüzeknek komoly céljai vannak

A csillagok mára is nagyon izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a napi horoszkópodat!

A srácaim rohangálása már-már elviselhetetlen. Aztán egyik nap feljött a szomszéd és azóta nem térek magamhoz

Vajon meddig bírják a szomszédok a gyerekek hangoskodását? És hogy reagálnak? Igaz történet.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft