7 jel, amiből tudhatod, hogy megértél a karrierváltásra

7 jel, amiből tudhatod, hogy megértél a karrierváltásra
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A jó karrierért nem elég megdolgozni: tervezni, egyengetni, próbálgatni, megtartani is szükséges. Ami pedig elengedhetetlen, hogy tudjuk, mikor kell váltani!

Sokan teszik fel maguknak a kérdést, hogy vajon a jó helyen vannak-e jelenleg az életkoruknak és az eltervezett céljaiknak megfelelően, amikor elgondolkoznak, merre is tart a karrierjük. Ma már teljesen természetes dolog, hogy nem akarjuk az életünket egyetlen munkahelyen „gályázva” eltölteni, hanem inkább az a jellemző, hogy a munkaéveink alatt jó néhány munkáltatónál megfordulunk. Ám az is igen gyakori, hogy megfogalmazódik bennünk a gondolat, hogy néhány év után, valami egészen más területen szeretnénk tovább tevékenykedni. Ha te is hasonló cipőben jársz, ám nem vagy biztos magadban, hogy mikor kéne váltani; olvasd el ezt a cikket, amelyben összegyűjtöttem azokat az árulkodó jeleket, amelyek rávezethetnek, hogy itt az ideje belevágni!


1. Már nem tudsz fejlődni az adott területen
Ha úgy érzed, már semmi sem kihívás számodra, ami a munkád végzése közben szembe jön veled; esetleg unatkozol, már-már rutinszerűen kirázol mindent a kisujjadból, és egyáltalán nem hoz lázba, amit csinálsz. Különösen igaz ez akkor, ha egy adott pozíció vagy terület, már egyetlen munkahelyen sem elégít ki.


2. Látszólag minden rendben, a munka pedig elmegy

Amikor a munka nem elviselhetetlenül szörnyű, hanem azt mondod rá: elmegy. Tudod, hogy ennél valami jóval izgalmasabbra, lendületesebbre vágytál, amit igazi szenvedéllyel csinálhatsz, de mégis megelégszel ezzel az átlagos, szürke hellyel, miközben végig ott lebeg a szemed előtt, hogy többet is kihozhatnál magadból.


3. A kiégés fenyeget, vagy már ki is égtél rendesen

Keményen húzod az igát, minden határidőt betartasz, folyton túlórázol, a szabadságodon is dolgozol: látszólag nincs is fontosabb számodra annál, hogy a munkád el legyen végezve. Az a munka, ami miatt gyakorlatilag egész nap stresszelsz, nem pihensz, nem mozogsz, nem eszel egészségesen és eleget, és úgy összességében baromi rossz tőle a közérzeted, a hangulatod.


4. Ha több a negatív, mint a pozitív hozadéka a munkádnak

Ha rájössz, hogy a befektetett energiádért már nem tudnak téged megfelelő módon kompenzálni, esetleg úgy érzed, hogy sokkal több számodra rossz dolog történik veled, mint amit élvezel, akkor érdemes olyan új munkahely után nézni, ami közelebb esik az elvárásaidhoz. Nincs nagyon olyan munka, ami folyamatosan szuper lenne, ezért csak rajtad áll, hogy mikor szabadulsz meg egy olyantól, amiből már nem lehet többet kihozni.


5. Folyton számolod a napokat hétvégéig
Már hétfő reggel azt várod, hogy legyen újra péntek délután és haza mehess a munkahelyedről. Persze, bárkivel előfordul az ilyesmi, ha kicsivel fáradékonyabb, vagy épp rossz passzban van. De ha folyton azon kapod magad, hogy percenként pillantasz az órádra, a munkaidő végét áhítva, és másra sem tudsz gondolni, csak hogy valahol máshol legyél, akkor ott már gond van. Nem éri meg az életedet egy olyan munkára pocsékolni, ami csak rombolja a személyiségedet.

6. Ha nem tudsz azonosulni a céggel, vagy a feladattal
Abban az esetben, ha úgy érzed, hogy a véleményed kategóriákkal eltér a főnöködétől, vagy attól, amit a cég magáról kommunikál, netalán olyan projektre kérnek fel, amelynek értékeivel képtelen vagy azonosulni, akkor mindkét fél számára az a jobb megoldás, ha új lehetőség után nézel. Szükségtelen valami olyan ügyet magadra erőltetni, amit nem tudsz képviselni, vagy ami mellé nem vagy hajlandó odaállni.


7. Jó ideje van egy megvalósításra váró álmod

Ha évek óta tudod, hogy mivel foglalkoznál szívesen, de eddig nem merted meglépni, talán itt az ideje, hogy abbahagyd az álmodozást és megvalósítsd a vágyaidat! Lehet, hogy valami kreatívabb dolgot csinálnál, esetleg elmennél hosszabb időre utazgatni, vagy kész üzleti terv van a fejedben, ami csak a megvalósításra vár. Most van itt a lehetőség, hogy elérd ezeket a célokat, hogy kipróbáld magad, és hogy elkezdj igazán élni!


Ha úgy érzed, a jelek valamelyike igazolni látszik az elgondolásod, miszerint megérett az idő a változásra, ellenőrzésképpen tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket:


Mit kapok a jelenlegi munkámtól és mi az, amit hiányolok belőle? (Előnyök, hátrányok, elégedettség, hiányérzet stb.)
Mi lehet a maximum, amit elérhetek a jelenlegi helyen? (Pozíció, fizetés, stb.)
Mit jelent számomra a siker? (Munkában, magánéletben, összességében)
Melyek a számomra fontos tényezők egy állást illetően? (Biztonság, önállóság, magas fizetés, vezetés, fejlődés, stb.)
Hogyan képzelem el magamat két év múlva, és miként látom magamat öt év távlatában?
Miként illeszkedhet bele a jelenlegi élethelyzetembe a karrierváltás? (Mennyire aktuális, milyenek a körülmények, mennyi a kompromisszum, stb.)
Mit adhat nekem ez a karrierváltás? (Életminőség, életvitel, egyensúly, harmónia, család, stb.)


Ezen kérdések megválaszolásával, talán közelebb kerülhetsz a döntéshez, hogy milyen utat válassz magadnak. Lehet, hogy úgy véled majd, hogy a pozíciót nem, csak a céget kell lecserélned; talán kipróbálod magad az eddigitől teljesen eltérő területen; és az is lehet, hogy végre bele mersz majd vágni a régóta vágyott saját vállalkozásodba. Bármire is essen a választásod, igyekezz még a döntő lépés megtétele előtt alaposan tájékozódni a rád váró körülményekről! Bizonyosodj meg róla, hogy szükséged van-e más képességekre, új tudásra, a terület részletesebb ismeretére, piackutatásra, kapcsolatokra! Minden esetben készíts jó előre stratégiát, pénzügyi tervet arra az esetre, ha valami közbe jönne, amivel nem tudsz előre kalkulálni!


Tűzz ki magadnak egy határidőt, amit be kell tartanod a karrierváltás megkezdésére és igyekezz ezt betartani! Ha maradt még benned bizonytalanság a témát illetően, keress fel egy karrier coachot, aki támogat, és objektív rálátásával segít neked a döntés meghozatalában!

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Így állítsd meg egyszer és mindenkorra a túlevést: 9 tipp

A legtöbb diétának és egészséges életmódprogramnak egyetlen közös hibája van a fogyasztáskutató pszichológus szerint, aki azt is elárulja, hogyan lehet azt kiküszöbölni. Kilencféleképpen.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft