A moziba járás 7 illemszabálya, mert elég volt

A moziba járás 7 illemszabálya, mert elég volt
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Van pár szabály, amire buzgó mozilátogatóként nagyon kényes vagyok. Legszívesebben kifüggeszteném ezeket a mozik bejáratára, sőt, akár szankciókat is bevezetnék azok ellen, akik képtelenek a kulturált, közösségi filmnézésre.

Aki kicsit is ismer, tudja, hogy imádom a filmeket, és nagyon szeretem őket moziban megnézni. Van valami mágikus a mozikban, az ahogy egy csapat ember ül a sötétben és egy pár órára magába szippantja őket egy másik világ. Ha tehetem, hetente elmegyek megnézni egy filmet, akár egyedül is, ez az én legkedvesebb szórakozásom.


Mint rendszeres mozilátogató, van pár íratlan szabály, amire nagyon kényes vagyok, amit legszívesebben kifüggesztenék a mozik bejáratára, sőt, akár szankciókat is bevezetnék azok ellen, akik képtelenek a kulturált, közösségi filmnézésre.

Olvasd el ezt is!


Vasárnap ismét kiosztják az Oscar-szobrokat, amit minden évben igyekszem élőben végignézni. Az idei különösen fontos lesz, mert a Saul fia miatt végre mi is érdekeltek vagyunk. (Na jó, meg azért is, mert most talán az isteni Leo is hazavihet egy szobrot.)Szóval ilyenkor, még a díjátadó előtt, igyekszem megnézni az összes jelölt filmet, és most már csak a Spotlight hiányzott a listáról, amire ezen az esős vasárnap délután be is ültünk a barátnőmmel. A film lebilincselő, a téma nagyon kényes és elég megrázó. Sajnos kicsit elvett az élményből ez a szimpatikusnak nem nevezhető pár, akiknek pont elénk sikerült ülnie. A hölgy látványosan végigunta a filmet. Hangosan beszélt, egyfolytában pattogott a székében, dobálta hosszú póthaját, folyton a barátja nyakába kapaszkodott, a film második felét pedig gyakorlatilag azzal töltötte, hogy a telefonját nyomogatta. Na de haladjunk szép sorjában: adjuk írásba a mozizás íratlan szabályait.

1. Tájékozódj előre.

Az egyik legfontosabb szabály! A rutinos mozibajáró előbb utánanéz a filmnek, amit meg szándékozik nézni, és ha úgy találja, hogy nem érdekli vagy nem neki való – inkább otthon marad.

Pár hónapja a Macbeth című film nézésekor esett meg velem, hogy mögénk egy nagyobb társaság ült be, és szinte az első perctől végigpoénkodták és -röhögték a filmet. Tényleg nem értem, hogy miért ül be egy Macbethre – ami ráadásul az eredeti Shakespeare-i angolsággal van – egy olyan társaság, akit ez a legkevésbé sem érdekel és leginkább egy akciófilmen lenne a helyük. Mivel a mai trailereknek köszönhetően kapunk bizonyos képet arról, mire számíthatunk, szánjuk rá azt a két percet és nézzük meg: érdekel-e minket a dolog.

2. Ha egy mód van rá, ülj oda, ahova a jegyed szól.

Ha már hoztam egy döntést jegyvásárlás közben, akkor nem szeretném felülvizsgálni csak azért, mert egy nagy létszámú társaság 5 literes popcorn-vödrökkel és télikabátokkal felszerelkezve ül a helyemen. Ilyenkor kénytelen vagyok megkérni őket, hogy üljenek máshova, mert ha nem teszem, hanem csak úgy leülök valahová, akkor engem fognak felállítani azok, akik viszont későn érkeznek, amikor már megy a film. Belátható, hogy mindenki jobban jár, ha a terembe belépve megnézi, hova is szól a jegye.

(Kivéve, hacsak 5-en ülnek a teremben. Akkor pont az szokott zavarni, ha a később jövők felállítanak valakit, főleg, ha már elkezdődött a film. Háklis vagyok?)

3. Tartózkodja hangos beszédtől.

Ha valaki kényszert érez rá, hogy a filmben történteket folyamatosan megbeszélje a partnerével, vagy netán végigtárgyalja a hét történéseit, annak csak javasolni tudom, hogy vagy üljön be egy kávézóba inkább, vagy otthon nézzen filmeket, ahol annyit társaloghat, amennyit csak akar, ezzel megkímélve mások idegeit.

4. Mellőzd a telefon használatát.

És itt többről van szó, mint hogy nem szívesen hallom felcsendülni a Kacsamesék főcímzenéjét egy kosztümös filmdráma közepén. Aki egy kicsit is tekintettel próbál lenni nézőtársaira, annak nem csak azt ajánlom, hogy ne csak némítsa le a telefonját, de egyáltalán ne is vegye elő. Ne nézegesse az időt vagy hogy hívta-e valaki, és ne SMS-ezze végig a filmet. A sötétben folyton felvillanó fény ugyanis roppant idegesítő tud lenni. Amúgy a fenti vasárnapi helyzetben amikor már nagyon zavart és udvariasan próbáltam megkérni a hölgyet, hogy tegye el a telefonját, a barátjával jól elküldtek melegebb éghajlatra.

5. Ne rugdosd az előtted ülő székét.

Ez, azt hiszem, magáért beszél. Elég rossz érzés amikor egy film teljesen a hatása alá kerít és egyszer csak jön egy hatalmas rúgás a hátamba, ami rögtön vissza is ránt a valóságba.

6. Egyél kulturáltan.

Néha, amikor a film végén megyek kifelé, a sorok között elképesztő mocsok fogad. Hogy lehet két óra alatt ilyen felfordulást csinálni? Vajon ezek az emberek otthon is így esznek, vagy csak idegen helyeken viselkednek disznók módjára, ahol szegény diákoknak kell utánuk összetakarítanuk a szemetet? Szóval alapvető mozi-étkezési szabályok: a popcornt próbáld meg nem szétszórni, az üres zacskókat és üdítőspoharakat pedig lehetőleg dobd kia film végén.

7. Ha annyira szerelmes vagy, hogy nem bírsz ki két órát folyamatos csókok és összeborulások nélkül, maradj otthon vagy ülj az utolsó sorba.

Tényleg nagyon idegesítő, ha az előttünk ülő pár folytonos egymásra borulásától nem látjuk a feliratot, csak a cuppogásukat halljuk. Nem, nem a keserűség szól belőlem, egyszerűen én a filmek miatt járok moziba. Azt sem szeretem ha valaki az én nyakamba ugrál és nem látom a vásznat miatta.

Napi horoszkóp április 24.: a Bikák bátran kiállnak önmagukért, a Vízöntők végre látják a fényt az alagút végén

Ma is érdemes figyelemmel követned, hogy mit ír a horoszkópod, mert izgalmas dolgokat tudhatsz meg a csillagok állásából!

A színésznő, aki soha nem tudott igazán boldog lenni – Vivien Leigh élete 12 képben

„Sosem értette meg egyik férfit sem, akit szeretett, és ezért elvesztette mind a kettőt. Most már tudta, keservesen tudta, hogy ha valaha is megértette volna Ashleyt, sohasem szerette volna; ha valaha is megértette volna Rhettet, sohasem veszthette volna el. Kétségbeesetten kutatott emlékezetében, volt-e valaha is ember, akit csakugyan megértett.” – emlékezetes sorok ezek Margaret Mitchell: Elfújta a szél regényéből. Ahogyan Scarlett, úgy az őt megformáló Vivien Leigh szerelmi élete sem volt egyszerű.

FRISS! Megszületett Katalin hercegné és Vilmos herceg harmadik gyermeke

Nagyon várta már az egész világ. A joy.hu híradása.

Folyton benyalnak valamit az oviban/suliban? 15 gyógyszertípus, amiből minden kisgyerekes háztartásban érdemes betárazni

Akad néhány gyógyszer, gyógyhatású készítmény és egyéb segédeszköz, amiből jobb, ha mindig tartasz otthon.

Ezek napjaink legjobban fizető szakmái

Elégedetlen vagy a jelenlegi munkáddal és fizetéseddel, esetleg pályaválasztás előtt álló gyermekeddel tanakodtok azon, hogy milyen irányba is menjen tovább, ami hosszútávon anyagilag is kellően jövedelmező lehet? Akkor az alábbi szakmákat, hivatásokat ajánljuk a figyelmetekbe!

Alapanyagok a tojáson és liszten túl, amiket érdemes otthon tartanod, ha gyorsan össze kellene ütnöd valami finomat

Neked mi van a hűtődben? És a kamrádban? Ja, hogy nincs is kamrád? Sebaj, nekem sincs, ettől még számtalan olyan ételt szoktam előre bespájzolni, ami kis helyet foglal, sokáig eláll, és amiből számtalanféle kaját összedobhatok pillanatok alatt, ha épp beüt a krach. Következzen most az én szupertitkos túlélő alapanyaglistám, ami bármikor jól jöhet neked is.

Egész hétvégén ingyen lehet letölteni 250 mesét

Április 22-én éjfélig korlátlanul áraszthatod el gyermekedet digitális mesékkel.

Megjelent az Éva magazin májusi száma – természetesen idén is JOY-napok kuponfüzettel!

Hány évesek a gyerekeid? Túl vagy már a leváláson, elengedésen? Hogy ment? Vagy még csak most jön? A májusi Éva több összeállításban is foglalkozik ezzel a bonyolult témával.

Le a nejlonzacskóval és társaival! Piknikezz környezettudatosan a Föld napján (és persze egész évben)

Ha nincs még programod a hétvégére, ajánlunk neked egyet! Föld napja alkalmából, vagy csak mert szuper idő lesz és tök jó, hogy végre időt tölthetünk a szabadban anélkül, hogy megfagynánk, piknikezz! Hogy hova menjetek, mit vigyetek magatokkal és mit egyetek mindeközben, mi már kitaláltuk. Neked csupán annyi dolgod lesz, hogy meghívd a barátaidat erre a szuper programra.

Itthon nyaralni kúl! Komolyan! Íme 7 meghitt, természetközeli hazai úticél

Neked a Balaton a Riviéra? Nekünk is. Továbbá a Galyatető a mi Kilimandzsárónk, a Szigetköz pedig az Amazonasunk. És még sorolhatnánk. Tudjátok mit? Soroljuk is!

15 trükk, hogy te is igazi Jedi lehess a konyhában

Ha úgy érzed, hogy a konyhai rutin hiánya miatt rengeteg időt, pénzt és energiát pazarolsz el, vagy csak nyitott vagy egy-két tippre és trükkre, ez a cikk neked szól! A most következő praktikák nagy részét pillanatok alatt elsajátíthatod, és biztos vagyok benne, hogy némelyiknél még a homlokodhoz is csapsz majd, hogy miért nem jutott neked ez korábban eszedbe.

Cigány utakon – hét magyar romafilm, ami elgondolkodtat vagy megnevettet, de legalábbis tágítja a látóköröd

Április 12-én mutatták be Bogdán Árpád új filmjét, a Genezist, a premier kapcsán pedig összegyűjtöttünk plusz hat emlékezetes alkotást, amely a cigányság helyzetéről tudósít különböző módokon és formákban.

Kovásztól a fonásig – megpróbáltam ellesni Szabi, a pék titkát

A Király utcai Panificio il Basilicoban már javában folyt a munka, amikor szombaton délben megérkeztem, hogy gyenge amatőrként belessek Szabadfi Szabolcs, vagyis Szabi, a pék életébe...

Honnan származik a parafadugó szagolás hagyománya?

Biztosan nem ismeretlen számodra sem az a szokás, hogy az étteremben, amikor a vendég kinyittat egy üveg bort, a felszolgáló megmutatja a dugót, és a vendég megszagolja. Ez a jelenet olyan megszokottá vált, hogy bár sokan ismerik a szokást, kevesen tudják, mit is jelent valójában és miért alakult ki. Épp ezért most elmondjuk.

Kövess minket

Éves előfizetéssel most az Utazó különszámunkat is megkapod, és 6950 Ft helyett csak 3950 Ft-t fizetsz.

Csak 3950 Ft