A moziba járás 7 illemszabálya, mert elég volt

A moziba járás 7 illemszabálya, mert elég volt
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Van pár szabály, amire buzgó mozilátogatóként nagyon kényes vagyok. Legszívesebben kifüggeszteném ezeket a mozik bejáratára, sőt, akár szankciókat is bevezetnék azok ellen, akik képtelenek a kulturált, közösségi filmnézésre.

Aki kicsit is ismer, tudja, hogy imádom a filmeket, és nagyon szeretem őket moziban megnézni. Van valami mágikus a mozikban, az ahogy egy csapat ember ül a sötétben és egy pár órára magába szippantja őket egy másik világ. Ha tehetem, hetente elmegyek megnézni egy filmet, akár egyedül is, ez az én legkedvesebb szórakozásom.


Mint rendszeres mozilátogató, van pár íratlan szabály, amire nagyon kényes vagyok, amit legszívesebben kifüggesztenék a mozik bejáratára, sőt, akár szankciókat is bevezetnék azok ellen, akik képtelenek a kulturált, közösségi filmnézésre.

Olvasd el ezt is!


Vasárnap ismét kiosztják az Oscar-szobrokat, amit minden évben igyekszem élőben végignézni. Az idei különösen fontos lesz, mert a Saul fia miatt végre mi is érdekeltek vagyunk. (Na jó, meg azért is, mert most talán az isteni Leo is hazavihet egy szobrot.)Szóval ilyenkor, még a díjátadó előtt, igyekszem megnézni az összes jelölt filmet, és most már csak a Spotlight hiányzott a listáról, amire ezen az esős vasárnap délután be is ültünk a barátnőmmel. A film lebilincselő, a téma nagyon kényes és elég megrázó. Sajnos kicsit elvett az élményből ez a szimpatikusnak nem nevezhető pár, akiknek pont elénk sikerült ülnie. A hölgy látványosan végigunta a filmet. Hangosan beszélt, egyfolytában pattogott a székében, dobálta hosszú póthaját, folyton a barátja nyakába kapaszkodott, a film második felét pedig gyakorlatilag azzal töltötte, hogy a telefonját nyomogatta. Na de haladjunk szép sorjában: adjuk írásba a mozizás íratlan szabályait.

1. Tájékozódj előre.

Az egyik legfontosabb szabály! A rutinos mozibajáró előbb utánanéz a filmnek, amit meg szándékozik nézni, és ha úgy találja, hogy nem érdekli vagy nem neki való – inkább otthon marad.

Pár hónapja a Macbeth című film nézésekor esett meg velem, hogy mögénk egy nagyobb társaság ült be, és szinte az első perctől végigpoénkodták és -röhögték a filmet. Tényleg nem értem, hogy miért ül be egy Macbethre – ami ráadásul az eredeti Shakespeare-i angolsággal van – egy olyan társaság, akit ez a legkevésbé sem érdekel és leginkább egy akciófilmen lenne a helyük. Mivel a mai trailereknek köszönhetően kapunk bizonyos képet arról, mire számíthatunk, szánjuk rá azt a két percet és nézzük meg: érdekel-e minket a dolog.

2. Ha egy mód van rá, ülj oda, ahova a jegyed szól.

Ha már hoztam egy döntést jegyvásárlás közben, akkor nem szeretném felülvizsgálni csak azért, mert egy nagy létszámú társaság 5 literes popcorn-vödrökkel és télikabátokkal felszerelkezve ül a helyemen. Ilyenkor kénytelen vagyok megkérni őket, hogy üljenek máshova, mert ha nem teszem, hanem csak úgy leülök valahová, akkor engem fognak felállítani azok, akik viszont későn érkeznek, amikor már megy a film. Belátható, hogy mindenki jobban jár, ha a terembe belépve megnézi, hova is szól a jegye.

(Kivéve, hacsak 5-en ülnek a teremben. Akkor pont az szokott zavarni, ha a később jövők felállítanak valakit, főleg, ha már elkezdődött a film. Háklis vagyok?)

3. Tartózkodja hangos beszédtől.

Ha valaki kényszert érez rá, hogy a filmben történteket folyamatosan megbeszélje a partnerével, vagy netán végigtárgyalja a hét történéseit, annak csak javasolni tudom, hogy vagy üljön be egy kávézóba inkább, vagy otthon nézzen filmeket, ahol annyit társaloghat, amennyit csak akar, ezzel megkímélve mások idegeit.

4. Mellőzd a telefon használatát.

És itt többről van szó, mint hogy nem szívesen hallom felcsendülni a Kacsamesék főcímzenéjét egy kosztümös filmdráma közepén. Aki egy kicsit is tekintettel próbál lenni nézőtársaira, annak nem csak azt ajánlom, hogy ne csak némítsa le a telefonját, de egyáltalán ne is vegye elő. Ne nézegesse az időt vagy hogy hívta-e valaki, és ne SMS-ezze végig a filmet. A sötétben folyton felvillanó fény ugyanis roppant idegesítő tud lenni. Amúgy a fenti vasárnapi helyzetben amikor már nagyon zavart és udvariasan próbáltam megkérni a hölgyet, hogy tegye el a telefonját, a barátjával jól elküldtek melegebb éghajlatra.

5. Ne rugdosd az előtted ülő székét.

Ez, azt hiszem, magáért beszél. Elég rossz érzés amikor egy film teljesen a hatása alá kerít és egyszer csak jön egy hatalmas rúgás a hátamba, ami rögtön vissza is ránt a valóságba.

6. Egyél kulturáltan.

Néha, amikor a film végén megyek kifelé, a sorok között elképesztő mocsok fogad. Hogy lehet két óra alatt ilyen felfordulást csinálni? Vajon ezek az emberek otthon is így esznek, vagy csak idegen helyeken viselkednek disznók módjára, ahol szegény diákoknak kell utánuk összetakarítanuk a szemetet? Szóval alapvető mozi-étkezési szabályok: a popcornt próbáld meg nem szétszórni, az üres zacskókat és üdítőspoharakat pedig lehetőleg dobd kia film végén.

7. Ha annyira szerelmes vagy, hogy nem bírsz ki két órát folyamatos csókok és összeborulások nélkül, maradj otthon vagy ülj az utolsó sorba.

,mozi etikett,mozi illemszabály,mozi illem,mozi íratlan szabályok,hogyan ne viselkedjünk a moziban,

Tényleg nagyon idegesítő, ha az előttünk ülő pár folytonos egymásra borulásától nem látjuk a feliratot, csak a cuppogásukat halljuk. Nem, nem a keserűség szól belőlem, egyszerűen én a filmek miatt járok moziba. Azt sem szeretem ha valaki az én nyakamba ugrál és nem látom a vásznat miatta.

Jobb mint az eredeti: így néznek ki a poptörténelem legmenőbb albumborítói macskákkal

Nevettél ma már? Nálunk "Cica Turner" viszi a pálmát, de azért Sinéad O'Connor se kutya! Szó szerint nem.

A helyes bortárolás legfontosabb szabályai

Ha hosszabb tárolásra alkalmas bor kerül a birtokunkba, különösen fontos a megfelelő tárolási körülmények helyes megválasztása.

Sosem késő vagy legalábbis jó sokáig nem! 14 nő Hollywoodból, aki 45 fölött lett anya

Halle Berry, Marcia Cross, sőt Sandra Bullock sem siette el a gyerekvállalást.

Lehet örülni, hölgyek: jön az első lebomló, környezetbarát terhességi teszt!

Nézd meg, hogyan működik a jövő terhességi tesztje!

Régen használati tárgy, ma újrahasznosított műtárgy. Mi az? Nem fogod elhinni

Valami, ami karácsonykor akár a nappalidat is díszítheti.

A leghatékonyabb trükk, hogy könnyebben felkelj reggel akkor is, ha kint még sötét van

Alvásszakértők szerint egyetlen szempontot kell felismernünk, hogy ne kómázzunk hosszú percekig már napfelkelte előtt. Vagy után.

Itt vannak a 2018-as Golden Globe-jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg-film Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével, a furcsa című Három óriásplakát Ebbing határában, valamint A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely a kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

5 tuti tipp, amivel akár órákra is lefoglalhatod a gyereket

Ezeket szerencsére benn is lehet játszani és csak fél szemmel kell rájuk nézned közben.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt! „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perry-t.

6 film, amit meg kell nézned szakítás után

Néha épp egy filmre van szükségünk ahhoz, hogy kicsit megkönnyebbüljön a lelkünk ilyenkor!

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

7+1 utolsó pillanatos, ámde nagyon is személyre szóló karácsonyi ajándékötlet

Csak azért, mert te is azok közé tartozol (hozzánk hasonlóan), akik az utolsó pillanatban szerzik be az ajándékokat, még lehet az eredmény személyes figyelmesség, amiből a megajándékozott pontosan tudni fogja, hogy gondoltál rá.

13 laza szülő, aki rájött, hogy jobb könnyedén kezelni az életet

Amíg mást már kitör a frász, addig ők halál nyugodtan veszik az akadályokat.

Méhkasszerű képződményekben lakhatnak majd a New York-i hajléktalanok?

Újabb megoldástervezet az angol példa után. De melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz!

Magától értetődő a tény, mely szerint a konyhánk és a kamránk egytől-egyig tele van főzéshez használt vörös- és fehérborokkal, hogy még véletlenül se fogyjunk ki semmiből, ha ételízesítésre kerülne a sor. Mindazonáltal találtunk egy sokkal kézenfekvőbb felhasználási módot az otthon sorakozó borok számára, s teljes biztonsággal állíthatjuk: osztatlan sikert arathattok a következő baráti vacsorán!

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft