Nem csak a fejétől bűzlik a hal az oktatásban – élményeim egy „elit” iskolában

Nem csak a fejétől bűzlik a hal az oktatásban – élményeim egy „elit” iskolában
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Iskolai hálapénzzel például nyolcévesen találkoztam, szóval már az aktuális kormányzati mizéria előtt is bőven volt baj.

Remek dolognak tartom, hogy egyre több intézmény és tanár suttogja, vagy éppen kiabálja: néha talán érdemes szembemenni a kőbe vésett elvárásokkal. Szerencsére sok remek pedagógussal akadt már dolgom diákként vagy ismerősként, akik szívvel-lélekkel végzik a munkájukat.
Valamiért azonban viszonylag későn tudtam meg, hogy ők egyáltalán vannak. Kamaszkoromig szinte csak a másik táborhoz tartozókba botlottam.

Olvasd el ezt is!A magyar közoktatás szerintem nem csupán azért tart ott, ahol, mert az éppen uralkodó politikai trendeknek megfelelően változnak az iránymutatások. Ez nem egy olyan rendszer, amibe felülről beleturkálnak, és csak amiatt lesz rosszabb vagy jobb.
Emberek, sorsok, apró hétköznapi döntések és egyéni értékrendek is meghatározzák, mit kaphat egy gyermek az iskolától. Én az a csemete voltam, aki az osztályteremben látott először fehér borítékot életében – s örökre megtanulta, hogy mit jelent.

Harmadikos buksival nyilván még nem vállalkoztam mélyebb társadalmi összefüggések elemzésére.

De feltűnt, hogy akinek az anyukája tízezer forint osztálypénzt ad ötszáz helyett, az bármit megtehet.

,elit iskola,elit iskola kenőpénz,elit iskola problémái,elit iskola hátrányai,elit iskola rejtélyei,mi zajlik az elit iskola falai között,

Bármi alatt a többiek bántalmazását kell érteni. Alkalomadtán az enyémet is. Gyengébb voltam, igyekeztem erőssé válni. Kislányként megvoltak ugyan ennek a fizikai korlátai, de fejben attól még el tudtam dönteni.

Elit iskolába jártam egyébként, ahol a többségnek több zsebpénz jutott, mint törődés.

Engem azért írattak oda, mert anyukám is ott koptatta a padot anno, és ideálisnak gondoltuk az ott szerezhető ismeretalapot. A legkorábbi meghatározó élményem, hogy egy elsős szülői értekezlet estéjén nekem szegezték otthon a kérdést: miért csaptam le a ceruzát órán, amikor mindenki írt?

„Tessék?” – pislogtam rémülten. Sosem tettem volna ilyet. Imádtam betűket rajzolni, azóta is a barátaim. Eleinte nem is értettem a vádat, mert a „lecsapni” nekem azt jelentette volna, hogy ráütök a praclimmal vagy ilyesmi. De nem: a tanító néni azt óhajtotta közölni, hogy lázadásom jeléül hangos csattanással odabaszarintottam az ominózus íróeszközt az asztalra. Ami ugye legfeljebb egy párhuzamos valóságban történt meg – ám már akkor átláttam, hogy nem hibáztathatom az őseimet, amiért inkább a másik felnőttnek hisznek.

Úgyhogy vállat vontam, és onnantól kezdve nagyon figyeltem.

Szerettem volna megérteni a miértet. Közben pedig reménykedtem, hogy ez az „egyedül maradok az igazammal” egyszeri eset.

Mert én úgy kerültem iskolába, hogy megbíztam a felnőttekben.

Addig olyanok vettek körül, akik okosabbak, bölcsebbek – mintaképek. A „nagyok” világa különösen sokat jelentett nekem, mert eleve úgy érkeztem, hogy inkább az ő társaságuk kötött le, az ő dolgaikat találtam érdekesnek.

Emiatt olykor úgy felejtettem magam a közelükben, hogy észre sem vettek. És igazából én sem vettem észre, hogy a többi gyerek eltűnt a teremből, mert mászókázni ment.

Az osztálytársaim nem látták azokat a jeleneteket, nem hallották azokat a beszélgetéseket.

Azokat, amelyeknél szó esett róla, kinek a szülei hány forinttal támogatják az iskola alapítványát, ki kapja pedagógus napi exkluzív osztályajándékként a legdíszesebb medált („a többieknek jó lesz egy szerény aranylánc!”), és hogy Ipszilonka sajnos még mindig kezelhetetlenül agresszív otthon is, de nem baj, az iméntiekre való tekintettel maradjon csak itt, „hátha jót tesz neki”.

,elit iskola,elit iskola kenőpénz,elit iskola problémái,elit iskola hátrányai,elit iskola rejtélyei,mi zajlik az elit iskola falai között,

Ezekről vagy beszéltem otthon, vagy nem. Miután tapasztaltam, hogy a felnőttek nagyjából egy csapatban játszanak, a gyerekekkel pedig csak ritkán tudtunk mit kezdeni egymással, lényegében két világ között rekedtem. Jól ellettem volna így, csak az egyik tanerő például kiszúrta, hogy nem feltétlenül nagyközönségnek szánt eszmecsere tanúja voltam.Így lett az alsó tagozatos pályafutásom egyik zárójelenete, hogy egy sokszorosan kitüntetett szakvezető pedagógus leckéztetés céljából diadalmas arccal eldugja a váltócipőmet, s aztán mindenkinek elújságolja, hiszen precedens értékűnek szánta.

Mire tehát tízéves lettem, azt láttam a legkisebb gondnak, hogy felsős „nagyként” mostantól a hátamon kell cipelnem az összes aznapi könyvet és füzetet. Ennél különb dolgokat is elbír az ember.

Ötödikben ismertem meg amúgy az első igazi csupaszív tanárt, aki szeretetből választotta ezt a hivatást.

Olvasd el ezt is!

Nem pedig azért, mert ahhoz a szakhoz éppen kevesebb pont kellett a főiskolán, vagy mert illett szerezni valami diplomát.

Sokáig magamban kerestem a hibát. Aztán meguntam bárhol is keresni. A tinikor küszöbén jött még néhány meccs magammal, hogy ne haragudjak senkire, s elfogadjam: biztos azért történt így, mert a fejlődésemet szolgálta.

Végül tizenhárom esztendősen kijelentettem, hogy én szeretnék sulit választani a továbbiakban. Így lett elit gimi helyett oktatásban nem gyengébb, borítékban viszont szegényebb szakközép. Ahová már nem gyomorgörccsel kellett indulni. Ahol csodaként éltem meg, hogy már több olyan tanár is akadt, akiben lehetett bízni.

Ez a cikk először a tempty.hu blogon jelent meg.

Ezt az egy dolgot mindenképpen meg kell tenned a bőröddel, ha leesik a hó

A bőröd meg fogja köszönni neked, rövid- és hosszútávon egyaránt.

Gyász: 37 évesen elhunyt Fábián Juli énekesnő

Juli nyáron jelentette be, hogy ideiglenesen visszavonul, mert a gyógyulására kell koncentrálnia.

Téged sosem érintett a bullying? Nézd meg ezt a szenvedélyes videót és máshogyan fogod gondolni!

Ne görgess tovább: ez a téma annál jóval többet ér, minthogy máris elengedd!

8 minimál manikűrötlet karácsonyra

Egy ilyen minimál lakkal nemcsak az ünnepeket, hanem még az első néhány munkanapot is kibírhatod az újévben.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft