6 SOS segítség a felsőoktatás miatt aggódó szülőknek

6 SOS segítség a felsőoktatás miatt aggódó szülőknek

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Ha szülőként te is abban a cipőben jársz, hogy segítenél gyermekednek kitalálni a felsőoktatásba való jelentkezés sorrendjét, ráadásul már az idő is szorít, olvasd el tippjeinket a jó döntéshozatalhoz!

Február 15. a felsőoktatásba való jelentkezés határideje, ezért úgy gondoltuk adunk egy kis segítséget azoknak, akik még bizonytalanok a megjelölni kívánt intézményeket illetően, és azoknak is, akik már döntöttek, de szívesen átgondolnák még egyszer a prioritásokat. Kiemeljük, hogy melyek azok a főbb szempontok, amelyek mentén érdemes elgondolkodnotok gyermeketekkel közösen a továbbtanulás lehetőségeiről.


1. Az elképzelések felvonultatása. Beszélgessetek el arról, hogy hogyan képzeli el a leendő hallgató a jövőjét! Van-e konkrét elképzelése, esetleg olyan terület, foglalkozás, ami régóta érdekli? Hogyan látja magát képzeletben a főiskolai, vagy egyetemi tanulmányok után? Fontos, hogy szülőként is fogalmazzuk meg véleményünket, gondolatainkat, amelyek reális tervekké állhatnak össze, de hagyjuk a fiatal felnőttet elsősorban a saját érzése, vágya, víziója alapján dönteni! Hiszen hiába akarunk mi a gyerekünkből például állatorvost faragni, ha a legkisebb vér látványától is elájul. Ez természetesen szélsőséges példa, de igyekezzünk a realitás talaján maradni!


2. Szűkítés szakmák, foglalkozások, tudomány területek szerint. Ha csak nagyjából körvonalazódik az elképzelés, az is nagyszerű, ha legalább egy területre tudjuk szűkíteni a jelentkezéseket. Tehát ha gyermekünk például szívesen dolgozna a későbbiekben a kereskedelem területén egy multinacionális cégnél, egy kisebb vállalatnál, vagy kedvet érez saját vállalkozás elindításához, akkor olyan gazdasági képzéseket szedjünk össze, amelyek ezekhez szükséges végzettséget biztosítanak.


3. Az esélyek és lehetőségek felmérése. Ha megvagyunk a lehetséges szakok kigyűjtésével, végezzünk összehasonlítást! Nézzük meg a tavalyi felvételi ponthatárokat, ezek alapján átláthatóbb képet kapunk a bekerülési esélyünkről! Intézményenként eltérőek lehetnek az azonos szakok ponthatárai, az intézmény földrajzi elhelyezkedése, megközelíthetősége, népszerűsége, és sok más egyéb kritérium miatt.


4. Tájékozódjunk alaposabban a kiszemelt intézményről! Ha szerencsénk van, még épp elcsíphetünk egy-egy nyílt napot, de ha lemaradtunk volna róluk, a relevánsabb információkat minden esetben megtalálhatjuk a szakot hirdető iskola weboldalán. Nézzünk utána, hogy milyen egyéb lehetőségeket kínál az adott főiskola, vagy egyetem: például idegennyelvű képzést; a sima képzés mellé párhuzamosan egy külföldi intézmény képzését, két diplomás kimeneteli rendszerrel; vagy esetleg duális képzést, amellyel lehetősége nyílik a hallgatóknak a tanulmányai megkezdésével párhuzamosan, egy, az iskolával kapcsolatban álló munkahelyen dolgozni. A honlapokon legtöbbször feltüntetik a partner cégeket, támogatókat, ami információval szolgálhat arról, hogy az adott intézmény milyen kapcsolatrendszerrel rendelkezik, esetlegesen milyen gyakorlati helyeket tud biztosítani hallgatóinak.


5. Költségek, kiadások előrejelzése. Hasonlítsuk össze egy táblázatban a választott szakokkal járó, megjósolható költségeket! Vegyük számításba a félévente fizetendő tandíjat, az esetleges idegennyelvi hozzájárulás költségét, a szállás, az étkezés, a közlekedés és a szórakozásra szánt összegeket is! Járjunk utána a diákhitel igénylés lehetőségeinek és az időszakos, vagy részmunkaidős munkáknak is!


6. Ismerjük meg a képzés kimenetelét! Vagyis, hogy pontosan milyen végzettséget ad, hova lehet majd vele elhelyezkedni? Járjunk utána az interneten a szakok pontos leírásának, tájékozódjunk az álláskereső portálokon a hirdetések között, érdeklődjünk az intézmény tanulmányi osztályán, vagy a diákönkormányzatnál, kérdezzünk meg ismerősöket, akik hasonló végzettséggel rendelkeznek!

Tipp: Ha gyermekünkkel közösen nem jutunk dűlőre, vagy bizonytalanok vagyunk az alkalmasságát illetően, kérjük ki tanárainak véleményét, esetleg forduljunk pályaválasztási tanácsadóhoz!


A felsőoktatásba való jelentkezésről hivatalos és friss tájékoztatást itt kaphatsz: Felvi.hu

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Így állítsd meg egyszer és mindenkorra a túlevést: 9 tipp

A legtöbb diétának és egészséges életmódprogramnak egyetlen közös hibája van a fogyasztáskutató pszichológus szerint, aki azt is elárulja, hogyan lehet azt kiküszöbölni. Kilencféleképpen.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft