Laktózérzékenység: íme a legnagyobb félreértés

Borítókép: Laktózérzékenység: íme a legnagyobb félreértés Forrás: europress
Mindenki azt hiszi a laktózérzékenységről, hogy...

A laktózérzékenység azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja lebontani a tejben lévőcukrot, a laktózt, ez pedig a bélcsatornába jutva fájdalmas hasi görcsöket, hasmenéstokoz.

[cikk=28808]

Sokan azt hiszik, hogy a laktózintolerancia – a különféle allergiákhoz hasonlóan–modern kori betegség. Fordítva igaz: ma sokkal kevesebben szenvednek tőle, mint az időkhajnalán, amikor még mindenki laktózérzékeny volt. Az emlősök csak kölyökkorukbantudják megemészteni a tejet, és amikor felnőnek, a laktózt lebontó enzim, a laktázelőállítása kikapcsol a szervezetükben. Sokáig őseink sem tudták meginni aháziállataiktejét: sajtot, joghurtot készítettek belőle, mert a savanyítás során alaktóz részbenlebomlik.

A tej megemésztését lehetővé tévő génmutáció úgy 7000éve jelent meg,és apránként terjedt el. Hollandiában ma a lakosság 1 százaléka érzékeny a laktózra,Magyarországon az egyharmada – Kínában viszont ez az arány több mint 90 százalék.