Ez az oka, amiért nem veszem fel a férjem nevét

Ez az oka, amiért nem veszem fel a férjem nevét
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

"

"Na és, hogy veszed fel a nevét az esküvő után?" - Szegezik nekem sokszor a kérdést, miközben a kíváncsiság szinte fizikai alakot ölt. "Van már nevem köszi, de jó, hogy kérdezed...!" - Válaszolom, majd végignézem a leplezni próbált csalódottságot. Itt az ideje választ adni a miértre.

Szinte biztos vagyok benne, hogy nincs olyan házasságot tervező, vagy annak halvány gondolatával is kacérkodó nő a bolygón, aki legalább egyszer ne játszott volna el a gondolattal, hogy vajon hogyan hangzana a neve, miután bekötötték a fejét. Talán akad olyan is, aki minden hosszabb-rövidebb románcnál „felpróbálta” az aktuális hódolója nevét, és olyan is, aki csak annál az egy, nagybetűs IGAZINÁL, aki mellett úgy döntött, hogy letáborozik.

Olvasd el ezt is!


Nem fogom ferdíteni a sztorit, én is megtettem ugyanezt néhány alkalommal, hogy jókat nevessek, vagy épp elszörnyülködjek egyik-másik hangzásán. És megtettem most is, amikor már élesben játszom, hogy hátha a végtelen elköteleződés érzésének hatására változik a véleményem. De nem, úgy tűnik hajthatatlan vagyok, saját magammal szemben. Mindig is úgy gondoltam, hogy bármi is történjék, én ragaszkodni fogok a saját nevemhez. Persze most rengetegen gondolhatják rólam például a következőket:


•Akkor meg minek megy férjhez?


•Micsoda feminista hozzáállás!


•Sajnálom szegény férjét, biztos nem lehet könnyű neki!


•Szép kis feleség lesz az ilyen nőből, ha már az elején ilyen elképzelései vannak!

Pedig hiszitek vagy sem, nem a női mivoltom, és nem is a férfi szerepkörhöz való viszonyommal áll kapcsolatban az elhatározásom. Egész egyszerűen legbelül, valami megmagyarázhatatlan helyen – mondhatnám úgy is, hogy a zsigereimben – ott van ez az inger, ami a névváltoztatás értelmét próbálja megállás nélkül eladni nekem, aki mindeközben mintegy pajzsként tartja maga elé az „én én vagyok” érzést. Viszonylag sokáig tartott, amíg ki tudtam fejezni magamnak ezt a súlyos „miértet”.


De most már pontosan tudom, mivel állok szemben: az önképem, a magamról alkotott tudatom foggal-körömmel próbálja távol tartani a változást. Szüntelenül zajlik bennem a dialógus.


- Semmi nem fog változni: ugyanaz az ember, ugyanaz a nő leszek, aki, eddig voltam.


- Pontosan! – Súgja ekkor az eszem. – Ha ugyanaz maradsz, akkor meg minek kéne neked új név? Mégis kinek játszod itt az agyad?


- Kinek játszom? Jó kérdés. Jól tudom, ezerszer átbeszéltük: a férjemnek sem jelent ez semmit. Mégis egy pillanatig úgy éreztem, hogy mindenkinek tudnia kell a boldogságomról, hogy legszívesebben ország-világ elé tárnám, hogy megtaláltam azt, akit. Hogy ki kell nyilatkoztatnom, hogy attól a naptól kezdve hivatalosan is szimbiózis a közös létformánk. Hiába röhögsz, így érzem! De igazad van, csak magamnak kell megfeleljek!


- Tehát akkor, ha megfelelsz magadnak, akkor megfelel a régi név is, igaz?


- Igaz. Az eddigi nevet is meg fogják tanulni az óvónők, meg a tanár nénik az iskolában, amikor megyek majd a gyerekemért, hiába nem ugyanaz a vezetéknevünk. Mégsem kell az összes igazolványomat és hivatalos iratomat megváltoztatni.


- Nem kell, hogy „né” legyél, és a kimondhatatlan kötőjeles verzió miatt sem pislognak majd rád az ügyfélszolgálatokon.


- Köszi, de ezzel nem lettem beljebb, ezután is ugyanúgy elírják majd a nevem mindenhol!


- Na látod, annyi neved lehet, amennyi másnak sosem, esküvő ide vagy oda!


- Akkor azt mondod, kibírom az elkövetkező időszak kérdezősködéseit, sopánkodásait és egyet nem értéseit?


- Azt. Eddig nem volt bajuk ezzel a névvel, most milyen jogon kötnének bele?

,férjezett név,névváltoztatás,férj feleség név választás,válassz férjezett nevet,leánykori név,


És milyen igaza van ennek a belül őrt álló énnek! Szeretem a nevemet, büszke vagyok rá, hogy viselhetem és azokra is, akiktől kaptam. Ezzel a névvel fedeztem fel eddig a világot és a világ is ezzel fogadott be engem az elmúlt harminc évben. Akár nagyot is alkothatok még ezzel a névvel, vagy büszke lehetek arra, hogy ez alapján találnak rám az emberek, amikor egy munkáját odaadással végző coachot keresnek. És még ha az én rövid történelmem nem is hagy majd nagy nyomot a történelem egészén, biztos lehetek benne, hogy a nevem nem illan el a tavaszi fuvallattal, ahogy kimondom az igent, és nem merül szinte észrevétlenül feledésbe.


- Ez a végleges döntés, vagy kell még az öncoaching?


- Elfogadom, hogy állandóan alakulok. Rengeteg új, külső tényező formálja a személyiségem, és hogy bár még ugyanaz vagyok, mégis egyre inkább mássá válok, ahogy fejlődöm általuk.


Nem félek a változástól, de jól esik, ha van egy apró dolog a világomban, ami képes állandó maradni. Valami, amit egyszer megkaptam, és tudom, hogy soha nem veszik el tőlem. Valami, ami meghatároz, ami másokkal megismertet, amelyhez oly sok kép és emlék kapcsolódik az ismerős fejekben. A név, ami akkor is velem volt, amikor a férjem belém szeretett.

A cikk írója life coach, aki szentül hiszi, hogy a coachnak sem árt néha egy kis coaching. Ha életvezetési kérdésed van, ide kattintva megtalálod az elérhetőségét.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Így állítsd meg egyszer és mindenkorra a túlevést: 9 tipp

A legtöbb diétának és egészséges életmódprogramnak egyetlen közös hibája van a fogyasztáskutató pszichológus szerint, aki azt is elárulja, hogyan lehet azt kiküszöbölni. Kilencféleképpen.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft