Az érzelmi zsaroló 5 legtipikusabb módszere

Az érzelmi zsaroló 5 legtipikusabb módszere

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Ismerd fel időben az érzelmi manipulátorokat: sok-sok fájdalmas tapasztalattól megkímélheted magad!

Az érzelmi zsarolás gyakran ugyanolyan fájdalmas, mint a fizikai abúzus, sőt, egyes esetekben akár frusztrálóbb is lehet, mivel, ha nem ismered fel időben, önmagadban keresed a hibát, a konfliktusokért önmagad okolod, és azon gyötrődsz, hogyan is lehetsz ennyire rossz ember. Az érzelmi manipulációban ugyanis – ha valaki mesterien műveli – pont ez a zseniális: elhiteti a másikkal, hogy mindenért csak ő vonható felelőségre, mindenről csakis ő tehet. Íme 5 módszer, 5 mondat, amit minden manipulátor előszeretettel alkalmaz.

1. Nem hajlandó tiszta, egyenes kommunikációra

"Ezt te úgysem érted!" Hallottad már ezt a mondatot? Volt már kapcsolatod olyan emberrel, akinek semmi nem volt elég jó, amit mondtál vagy csináltál, viszont arra nem volt hajlandó, hogy komolyan elbeszélgessen veled az elvárásairól? Aki mellett folyton rettegtél, hogy vajon most mi rosszat tettél, most miért fogsz "kikapni"? Ha valaki nem képes nyíltan beszélni az érzéseiről, az általában amiatt van, hogy ő maga sem tudja, mit is akar valójában, vagy azért, mert nem képes kontroll alatt tartani a frusztrációit. Ha ilyennel találkozol, légy nagyon óvatos, és ha egy mód van rá, inkább kerüld őt jó messzire!

2. Lekezelően viselkedik veled, ha társaságban vagytok

Na, ez ám egy kemény dió! És rengeteg párkapcsolatban tetten érhető – szépen lassan aláássa, felemészti a legnagyobb szerelmet is. A dominánsabb fél majdnem minden kapcsolatban hajlamos arra, hogy egy-két pohár elfogyasztása után a partnere kárára viccelődjön. Ha ezek a viccek ártalmatlan kis fricskák, lehet rajtuk nevetni, ám ha a legintimebb dolgainkba, szokásainkba engednek betekintést vagy olyan dolgot céloznak meg bennünk, amikről nem tehetünk, az a tisztelet hiányáról árulkodik a partnerünk részéről. Rettentő kínos lehet az is, ha a kedvesünk mások előtt emeli fel a hangját velünk szemben. Ne engeddd elfajulni a dolgot: már az első ilyen eset előfordulása után ülj le vele (miután kijózanodtatok, természetesen), és határozottan kösd ki, hogy ezt többet ne!

3. Lekicsinylően viszonyul az érzéseidhez

Ha hangot adsz a sérelmeidnek, megpróbálod elmondani, hogy megbántott valamivel, ahelyett, hogy meghallgatna és bocsánatot kérne, egyetlen legyintéssel elintézi a dolgot, lesöpri a témát az asztalról azzal, hogy túlreagálod vagy rosszul látod a helyzetet. Sőt, elmagyarázza neked, hogy mennyire tévesen ítéled meg a szitut, és hogy veled van a baj, hogyha te a kérdéses dolgokon megsértődsz. Ezzel ő le is tudta a problémát, te pedig még hosszasan töprengsz azon, vajon nem neki van-e igaza? Nos... nem, és ne is hagyd annyiban, mert így sosem fogod tudni elérni nála, hogy komolyan vegyen.

4. Mindenre egy régi sérelem felhánytorgatásával válaszol

Na jó, lehet, hogy nem volt szép tőle, hogy azt mondta amit mondott... DE! Ez semmi ahhoz képest, hogy te milyen nagyon megbántottad őt két évvel ezelőtt azon a bulin, amikor azt vágtad a fejéhez, hogy... ééés már indul is a lemez. Ismerős szitu? Amikor ahelyett, hogy bocsánatot kérne a sérelemért, amit épp most okozott neked, rendre a te múlbeli tévedéseidet hányja a szemedre? Ez veszélyes játék: a hibákat meg kell tudni bocsátani és tovább kell lépni. Amelyik kapcsolatban erre nem képesek a felek, annak nem sok esélye van a túlélésre.

5. Saját viselkedésükért is téged okolnak

Ha végre összegyűjtöd a bátorságot és megpróbálod megbeszélni az illetővel, mennyire bántó számodra a viselkedése, mennyire hiányzik neked a támogatása, a kedvessége, vagy egyszerűen csak megkísérled elmagyarázni neki, szerinted milyen gondok vannak a kapcsolatotokban, ő azonnal támadó pozícióba helyezkedik, és szemrehányásokkal reagál. Rögtön készen áll rámutatni arra, hogy csakis a te viselkedésed okolható azért, hogy ő eltávolodott tőled, vagy megbántott, vagy magadra hagyott a bajban, stb. Ez egy csúnya játszma, amiben te maradsz alul: bármit is mondasz, csak te jössz ki belőle rosszul, mivel a másik egyáltalán nem hallja meg, amit nem akar. Sajnos vannak olyan esetek, amik reménytelenek: akiknek hatalmas pofáraesés kell ahhoz, hogy ráébredjenek a lehetetlen viselkedésükre. Ha ilyen emberrel hoz össze a sors, inkább állj tovább – te nem, majd csak az élet taníthatja meg nekik ezt a leckét.

9 növény és gyümölcs, amiről talán nem is tudtad, hogyan termesztik

Így talán még sosem láttad a kedvenc gyömölcseidet, fűszereidet.

Napi horoszkóp január 20.: a Bikák önzetlenül segítenek valakinek, a Skorpiók számára új kihívás adódik

Hétvégén is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz mára is izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

10 bababiztos intézkedés, ami elengedhetetlen az otthonodban

Biztosan mindenre gondoltál? Azért adunk néhány hasznos tippet.

11 film, amit receptre kellene felírni rosszkedv esetén

Néha egy bögre kakaó mozdít ki a holtpontról. Máskor egy habkönnyű limonádé.

Gyors, különleges, finom desszert: étcsokoládés sütőtökkenyér

Egyre több zöldséges édességet próbálok ki, s ez a legújabb kedvencem.

Tessék? Ez az anyuka lakbért szed az 5 éves gyerekétől, hogy az életre nevelje

Több ezren vitatkoznak az édesanya gyereknevelési trükkjén.

Napi horoszkóp január 19.: az Ikrekben érlelődik a váltás gondolata, az Oroszlánok extrém kalandon gondolkodnak

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, mert mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak az egyes csillagjegyek!

Ferenc pápa sem lehetne már spontánabb: repülőútján adott össze egy párt

Mit szólnál, ha a repülőn, amin utazol a pápa felajánlaná, hogy összead a szerelmeddel?

5 dolog, amitől szabadulj meg az egészségesebb, boldogabb önmagadért

Igazán tehetnél már magadért valami jót. Kezdd mondjuk ezekkel!

A legjobb dekorációs ötletek farsangra

Farsangi dekorációt készítenél? Most számtalan klassz ötletet hoztunk hozzá!

Az amerikai tornászlányok zaklatási ügye felvet néhány fontos kérdést, ami a #metoo-n is túlmutat

Legalább 140 fiatal lányt zaklatott Larry Nassar sportorvos, akit 2017 decemberében 60 év börtönbüntetésre ítéltek. Nem mindegyikük azért hallgatott eddig, mert szégyellte, hanem azért, mert kényszerítették rá, és amelyikük mégis megszólalt, annak volt, hogy a saját szülei sem hittek.

Ilyenek lennének a régi szexista reklámok fordított nemi szerepekkel

Régen sem kellett a szomszédba mennünk egy kis szexizmusért...

Milyen életkorban milyen házimunkát bízhatsz a gyerekre? Íme a lista

A házimunka az életünk része, ezért szülő és gyerek egyaránt akkor jár jól, ha már egészen apró korban rászoktatjuk a leszármazottainkat néhány alapvető feladatra, például hogy...

Napi horoszkóp január 18.: az Ikrek egy számukra kellemetlen helyzetet zárhatnak le, a Szüzeknek komoly céljai vannak

A csillagok mára is nagyon izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a napi horoszkópodat!

A srácaim rohangálása már-már elviselhetetlen. Aztán egyik nap feljött a szomszéd és azóta nem térek magamhoz

Vajon meddig bírják a szomszédok a gyerekek hangoskodását? És hogy reagálnak? Igaz történet.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft