Karácsonyi elő-para: mit kezdj majd a megmaradt ételekkel?

Borítókép: Karácsonyi elő-para: mit kezdj majd a megmaradt ételekkel?
Közeleg a karácsony, egyre hosszabb a karácsonyi menüsorhoz készülő bevásárló lista, és már most azon aggodalmaskodsz, hogy mit fogsz kezdeni a rengeteg megmaradt étellel.

Ami azért okoz fejtörést, mert annyi kaját lehetetlen normál szavatossági időn belül elfogyasztani. Tanulj a mesterszakácsoktól, és használj vákuumozó gépet!


A vákuumozó gép nem mai találmány, ennek ellenére mégis kevesen használják normál háztartásban. Segítségével úgy zacskózhatod le az ételeket, hogy a tasakból a gép kiszívja a levegőt, vákuumot hozva létre. De miért is jó ez neked, főleg így karácsonykor?


Még mielőtt a felhalmozott ételek eltarthatóságán aggódva elkezdenéd rágcsálni a körmeidet, érdemes tudatosítanod magadban, hogy a vákuumozó gépek nem csak arra valóak, hogy kész ételeket lezacskózz és bedobáld a fagyasztóba. A modern gasztronómiában az előkészületeknél is fontos szerephez jut egy vákuumozó gép. Csak helyezd egy zacskóba a pácolni kívánt húst fűszeresen, olajban, vagy ahogyan szereted, és vákuumozd le a zacskót! A hús jobban magába szívja majd a finom ízeket, és sütés után sokkal puhább is lesz. Sőt, ezzel a módszerrel akár 3-4 nappal a felhasználás előtt is előkészítheted a fogásokat anélkül, hogy aggódnod kellene, hogy megromlik a hús a felhasználásig a hűtőben.


A vákuum másik nagyon hasznos tulajdonsága, főleg karácsony után, hogy a vákuumozott zacskóban lévő élelmiszer nem érintkezik azzal a levegővel, ami miatt beindulhatnának a romlási folyamatok. Így a gyümölcsök és zöldségek sokkal tovább maradnak frissek és ropogósak, a péksütemények sem száradnak ki, és szinte minden készétel legalább kétszer olyan hosszú ideig lesz ehető, mint nélküle. Gyakorlatilag ez azt jelenti, hogy akár több hétig is ehetitek a karácsonyi maradékot anélkül, hogy bármi kimászna a hűtőből.
Gondolj előre és szerezz be most magadnak egy igazán minőségi és megbízható vákuumozó gépet!