„Újrabrandelni a cigányságot” – interjú Bogdán László polgármesterrel

„Újrabrandelni a cigányságot” – interjú Bogdán László polgármesterrel
Forrás: éva magazin / lábady istván

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Baranya megyei Cserdi belevaló polgármestere küzd a romák egyenjogúsításáért, a feszültségek oldásáért, a becsületes, kölcsönös tiszteleten alapuló együttélésért. Teljes spektrumon, széles eszköztárral viszi át az elképzeléseit: a médiában nyilatkozik, kampányol, a templomban prédikál, a politikusokkal tárgyal, vitatkozik, a földeken kapál, lapátol, az utakon rollerrel, Zsigulival demonstrál. Élelmiszert termel, adományt oszt, adni és kapni tanít – újrabrandeli a cigányságot.

Mi újság Cserdiben, épül-szépül?
A mezőgazdasági munkák folytatódnak, a falu fejlődése nem áll meg, de nem esünk túlzásokba. Nem akarok mindenáron uniós pályázatokon másokat arcba könyökölni, hogy nekünk minél több legyen, mert az egész térségnek fontos, hogy fejlődjön és változzon.


Mit nevezünk túlzásnak?
Már 3 falubuszunk van és 2 traktorunk. Ez bőven kimeríti a luxuskategóriát.


Akkor már nem is hiányzik semmi?
Dehogynem. Az emberi kapcsolatok erősítése, az emberek fejlődése. A változás igényét megteremteni a legfontosabb. Minden polgármester el tudja költeni a pénzt, ha megkapja az uniótól vagy a kormánytól, de sokkal nehezebb attitűdöt formálni, sztereotípiákat ledönteni. Én inkább ebbe az irányba akarok menni, hosszú ideje ezzel próbálkozom. Már 2008-ban volt egy akciónk, hogy a társadalmi feszültség oldódjon cigány és magyar közt. Szó szerint épült a faluban egy 21 lépésnyi híd vasak, szögek és ékek nélkül. 21 másodperc, hogy ne legyél gyűlölködő, ne éket verj, ne árkot áss, válaszd a legrövidebbet: az egyenes utat.


Nem könnyű ezt a hidat megtalálni, még sokszor sok 21 lépés hiányzik, 2008 óta nem javult alapjaiban a helyzet.
Változni kemény dió, a változás félelmet indukál mindannyiunkban, de ennek legyőzése a szabadságunk ára. Ezt kell jól megértetni az emberekkel. Agyengeség persze jelen lehet bármely pillanatban, de mindig rajtad múlik, hogy mit reagálsz, hogyan éled meg a történteket. Fel akarod pofozni, ki akarod ütni vagy meg akarod érteni. Nem vagyok liberális, de hiszem, hogy a jó szándék mindenkiben ott motoszkál, csak vannak pillanatok, amikor megfeledkezünk magunkról. Ennek a pozitív attitűdnek a tudatosítása hozhat jó fordulatot.


Ember és polgármester legyen a talpán, aki bírja ezt a küzdelmet hittel és erővel.
Szerintem nekem nincs más választásom. Nem is gondolkodom azon, hogy valami különleges lenne abban, amit teszek, egyszerűen szeretem a hazámat.


Mégis mi ad neked energiát?
Hiszek abban, hogy kilencmillió ember nem úgy indul el reggelente, hogy mindenkire haragszik. Mindennap van esély, hogy valódi beszélgetéseket kezdjünk, személyes élményeket szerezzünk egymásról, tisztuljon a kép, és ne a „mondták, gondoltam, hallottam” győzzön felettünk. Ezen ügyködöm minden áldott nap. Nem akarunk mi folyton sírni. Az idén is negyven tonna saját termelésű krumplit, paradicsomot, hagymát tervezünk szétosztani az országban a rászorulóknak, és már nem egy, hanem három Zsigával jövünk. Az élelmiszerboltokban meg mindjárt apolcokon lesznek az új cigánybrand, a Lasipe (Jóság) termékei. Lecsó, savanyúság és szilvalekvár. Olyan minőség lesz, hogy nincs más választásod, meg kell venned, és meg kell nyalnod a tíz ujjadat.

Ez a cikk az Éva magazin egy régebbi számában jelent meg.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt: „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perryt.

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

7+1 utolsó pillanatos, ámde nagyon is személyre szóló karácsonyi ajándékötlet

Csak azért, mert te is azok közé tartozol (hozzánk hasonlóan), akik az utolsó pillanatban szerzik be az ajándékokat, még lehet az eredmény személyes figyelmesség, amiből a megajándékozott pontosan tudni fogja, hogy gondoltál rá.

13 laza szülő, aki rájött, hogy jobb könnyedén kezelni az életet

Amíg mást már kitör a frász, addig ők halál nyugodtan veszik az akadályokat.

Méhkasszerű képződményekben lakhatnak majd a New York-i hajléktalanok?

Újabb megoldástervezet az angol példa után. De melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz!

Magától értetődő a tény, mely szerint a konyhánk és a kamránk egytől-egyig tele van főzéshez használt vörös- és fehérborokkal, hogy még véletlenül se fogyjunk ki semmiből, ha ételízesítésre kerülne a sor. Mindazonáltal találtunk egy sokkal kézenfekvőbb felhasználási módot az otthon sorakozó borok számára, s teljes biztonsággal állíthatjuk: osztatlan sikert arathattok a következő baráti vacsorán!

Napi horoszkóp december 10.: az Ikrek nagy nyomás alól szabadulnak fel, a Nyilasok bátran vállalják a véleményüket

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el

Fogadjunk, hogy már ezerszer is láttátok mindegyiket! Ha mégsem, akkor itt az ideje megnézni őket!

Napi horoszkóp december 9.: a Bikák valakivel szorosabbra fűzhetik a szálakat, a Bakok kézzelfogható eredményt érnek el

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Hoppá: J. K. Rowling megvédte a párkapcsolati erőszakkal vádolt Johnny Deppet a tiltakozó rajongóktól

Közleményt adott ki J. K. Rowling, miután a Legendás állatok és megfigyelésük franchise produkciója hivatalosan is bejelentette, hogy Johnny Depp fogja játszani Gellert Grindelwald szerepét a második részben, a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei című mozifilmben is.

Az Éva ajánlja: itt vásárold készen a bejglit (és más karácsonyi édességeket)

Mármint ha épp nem tudnátok vagy akarnátok rászánni magatokat a bejglisütésre idén. Íme néhány jól bevált bejgli-lelőhely (paleo is van köztük!).

15 dolog, amit egy érett nő sosem csinál egy párkapcsolatban

Ezeken a dolgokon akár félre is csúszhat az életed.

Napi horoszkóp december 8.: a Kosok teljesen ismeretlen vizekre eveznek, a Skorpiók a változtatás mellett döntenek

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

A fiú, aki nem vágyhatott velem közös karácsonyra

Csak azért, mert más körülmények közül jött, miért ne lehettem volna vele?

Az éves előfizetés mellé most LIMITÁLT InStyle X FUTUREAL pulóver jár!
Borító

Kövess minket

Előfizetés