Magyar tehetségek, akikre büszkék lehetünk – 3. rész: Áth-Horváth Zsóka

Borítókép: Magyar tehetségek, akikre büszkék lehetünk – 3. rész: Áth-Horváth Zsóka Forrás: Europress
Új cikksorozatunk harmadik részében egy csokoládészakértőt mutatunk be, aki azt is elárulja, hogyan tudja megtartani az alakját.

Kicsiny hazánk tele van értékes kinccsel, különleges tehetségekkel. Új sorozatot indítunk, amiben felfedezünk és bemutatunk már közismert vagy egyelőre kevésbé híres hazai feltalálót, tervezőt, kreatív szakembert! Tartsatok velünk, izgalmas lesz!

Tour de Zsokolat

Mesélj kicsit magadról, hogy jött az ötlet, a lehetőség, hogy csokoládé szakértő legyél?

Sokáig nem ettem cukros dogokat! Csokoládét sem. Mert valahogy nem is tudtam, hogy vannak kiváló minőségű, alig cukros, ámbár nagyon ízletes csokoládék. Minden ott kezdődött, amikor megtörtem a cukorböjtömet, és elkezdtem jó csokoládék után kutatni. Ráleltem egy kiváló kurzusra a csokoládéról, majd találtam egy állást, ahol kreatív „megmondóként” a kézműves csokoládék hazai képviselője lehettem. Amire nagyon büszke vagyok, hogy legutóbb az International Chocolate Awards-on voltam zsűritag, ahol a kelet-európai régióra meghirdetett verseny csokoládéit zsűriztük, majd két héttel később Londonban a World Final-on is zsűriztem.

Mire készüljünk, ha csatlakozni szeretnénk egy túrádhoz?

Elsősorban egy élménydús 4 és fél órás csupa csokoládés programra. Műhelytitkokra, számos érdekes élettörténetre és annál is több csokoládéra. A túrát csokoládéboltok és izgalmas családi manufaktúrák helyszíneire vezetem. Benézünk egy-két olyan boltba, ahol sehol máshol nem kapható ritkaságokat kóstolhatunk. Sok különlegességet mutatok be a túra során a legfontosabbat mindig szem előtt tartva: a csokoládékat olyan oldaláról mutatom, ahogyan addig még nem is gondoltak rá. Ezen felül a túra része az is, hogy a résztvevők kipróbálhatják, hogy milyen trüffelet vagy bonbont készíteni. Ez talán a túra leginteraktívabb része. Ilyenkor mindig mindenki nyakig csokoládés lesz.

Tervezed, hogy vidékre is kiterjeszted a programodat?

A túrák jelenleg leginkább Budapesten zajlanak, de persze tervezem, hogy vidékere is viszek túrákat. Régi tervem, hogy csoportokkal Sopronba a Harrer Chocolate műhelyébe látogassunk, de kisebb léptékű kóstolokat is szeretnék tartani például Székesfehérvárott. Etyeki terveim is vannak, de ezek még váratnak magukra, mert egy-egy túra kidolgozása és megvalósítása sok szervezést kíván!

Milyen kapcsolatban vagy a magyar és a külföldi csokoládé-specialistákkal?

Azt hiszem nagyon nagy szerencsém van, hogy valóban jó kapcsolatokat ápolok a csokoládékészítőkkel és a szakértőkkel egyaránt. A csokoládépiac nem túl nagy, ezért viszonylag jó a rálátásom, de persze nem állítanám, hogy mindenkit ismerek, aki ebben a szakmában tevékenykedik. Sok az új belépő, és engem inkább a kézműves csokoládékészítők érdekelnek. Napi szinten követem az új eseményeket, és frissítem a tudásomat, ápolom a már meglévő kapcsolataimat, és törekszem újak kialakítására. Erre nagyon jó alkalom volt az International Chocolate Awards-on való részvételem.

[cikk=43276]

Ez nagyon izgalmasnak hangzik! Mesélj, milyen volt Londonban?

Londonban ott volt szinte mindenki, aki számít ebben a szakmában, nemcsak a szakértői oldalról, hanem készítői oldalról is, mivel egyidőben rendezték meg a Salon du Chocolate/Chocolate Show-t. Itt hirdették ki a International Chocolate Awards díjnyerteseit, amin több magyar csokoládékészítő is részt vett. A magyar és a külföldi mesterek ismind „bean-to-bar” csokoládékészítők, azaz maguk készítenek a babból csokoládét.

A csokoládé a mindennapjaid része, banális kérdés, de hogy védekezel azelhízás ellen?

Van egy „titkom”. Csak reggel és többnyire zöld teával eszem, vagyis inkább kóstolom a csokoládékat. Emellett sokat sportolók, és igyekszem tartani magam ahhoz az étrendhez, amit körülbelül egy éve alakítottunk ki egy életmódtanácsadóval. Azt is fontos tudni, hogy a csokoládék, amiket csak úgy a kedvemre kóstolok, nem igazán hizlalnak, mert magas a kakaó- és kakaóvajtartalmuk, ebből kifolyólag pedig kisebb a hozzáadott cukortartalmuk, ami miatt hízni szoktunk. Ezen felül pedig a mennyiség is számít.