Így lásd át az életedet 5 lépésben

Így lásd át az életedet 5 lépésben
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A Getting Things Done egyszerű eszközökkel ígér stresszmentes hatékonyságot. Az életvezetési és time management módszer kitalálója Magyarországon tart előadást és könyve is megjelenik magyarul.

Amikor ezt a cikket írom, reggel háromnegyed hat van, de már hajnali három óta fent vagyok és a megelőző vasárnap is 10 órát dolgoztam. Mégsem sikerült elkészülnöm a határidőre vállalt prezentációval, amin egyébként már másfél hete dolgozom, elhanyagolva ezzel a mindennapos prioritásaimat, amik miatt szintén lesz magyarázkodni- és mentegetőznivalóm. Valamit egész biztosan rosszul csinálok, igaz?

Olvasd el ezt is!

A Getting Things Done (magyarul kb. "elintézni a dolgokat") egy fölöttébb egyszerű time management módszer. Írd fel, hogy mi a feladatod, lásd át, hogy mi a következő lépés, végezd el, kész. A GTD 5 egyszerű szakaszra bontja a feladataink – valójában az egész életünk–átlátását, ezeket kell tudatosan végigjárni ahhoz, hogy rendet vágjunk a káoszban:

1. Rögzítés

Írj le bármit, ami eszedbe jut, mondja a GTD. Ne ígérd meg magadnak, hogy majd leírod később, mert elfelejted. Használd a számodra legkézenfekvőbb jegyzetelési módszert, legyen bár szó mobil appról vagy egy papírfecniről (a lényeg, hogy később megtaláld, amit lejegyzeteltél).

2. Tisztázás

Minél egyértelműbben írjuk le a feladatainkat, annál jobb. Ha csak annyit írok le, hogy "karácsonyi ajándékok", akkor a plázában fog eszembe jutni, hogy valójában fogalmam sincs, kinek mit akarok ajándékozni. Ezért a jegyzeteimnek lényegretörőnek, ugyanakkor amennyire lehet, specifikusnak kell lenniük. Például hasznos lenne, ha akár címszavakban leírnám, hogy melyik hozzátartozómnak milyen ajándékot tervezek adni karácsonyra.

3. Rendszerezés

Az elintéznivalókat kategória és prioritás szerint kell rendszerbe foglalni, állítja a GTD módszere. Érdemes határidőket és emlékeztetőket is beállítani, amire naptár- és projektmenedzsment-alkalmazások is rendelkezésünkre állnak. A GTD azt is ajánlja, hogy az egyes elintéznivalókon belüli prioritásokra is külön figyelmet szánjunk.

Olvasd el ezt is!
Olvasd el ezt is! 45 tipp halogatás ellen

4. Reflektálás

A módszer azt ajánlja, hogy napi többszöri kapcsolatban legyünk a to do listánkkal és frissítsük, ahol arra van szükség. Legyünk tisztában a következő lépéssel, válasszuk ki, mire van időnk abban a 20 percben, ami még hátravan addig, amikor el kell indulnunk a gyerekért az óvodába. A listát folyamatosan igazítani kell a napi helyzet alakulásához.

5. Cselekvés

Ha kiválasztottuk a következő teendőt, nincs más dolgunk, mint hogy elvégezzük, kizárva minden mást, legyen szó tervezésről vagy a többi feladatról. Ekkor már megengedhetjük magunknak, hogy csak az adott munkára koncentráljunk, hiszen az összes többi programpontunk beütemezve vár a sorára.

Persze amilyen egyszerű, olyan bonyolultnak is látszik elsőre, aminek az az oka, hogy nincs egy egységes táblázat, alkalmazás, jegyzetelési eljárás, amit követni lehet. Mindannyian mások vagyunk, a feladataink is mások, az agyunkban a különböző elintéznivalók más-más formában és elrendezésben foglalnak helyet.

A Getting Things Done módszer kitalálója, David Allen 2015. november 9-én előadást tart a Budapest Music Centerben, 18 és 20 órakor. Könyve, a Hatékonyságnövelés stresszmentesen itt rendelhető meg magyarul, illetve az előadás helyszínén kedvezményesen is megvásárolható.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt: „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perryt.

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

7+1 utolsó pillanatos, ámde nagyon is személyre szóló karácsonyi ajándékötlet

Csak azért, mert te is azok közé tartozol (hozzánk hasonlóan), akik az utolsó pillanatban szerzik be az ajándékokat, még lehet az eredmény személyes figyelmesség, amiből a megajándékozott pontosan tudni fogja, hogy gondoltál rá.

13 laza szülő, aki rájött, hogy jobb könnyedén kezelni az életet

Amíg mást már kitör a frász, addig ők halál nyugodtan veszik az akadályokat.

Méhkasszerű képződményekben lakhatnak majd a New York-i hajléktalanok?

Újabb megoldástervezet az angol példa után. De melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz!

Magától értetődő a tény, mely szerint a konyhánk és a kamránk egytől-egyig tele van főzéshez használt vörös- és fehérborokkal, hogy még véletlenül se fogyjunk ki semmiből, ha ételízesítésre kerülne a sor. Mindazonáltal találtunk egy sokkal kézenfekvőbb felhasználási módot az otthon sorakozó borok számára, s teljes biztonsággal állíthatjuk: osztatlan sikert arathattok a következő baráti vacsorán!

Napi horoszkóp december 10.: az Ikrek nagy nyomás alól szabadulnak fel, a Nyilasok bátran vállalják a véleményüket

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el

Fogadjunk, hogy már ezerszer is láttátok mindegyiket! Ha mégsem, akkor itt az ideje megnézni őket!

Napi horoszkóp december 9.: a Bikák valakivel szorosabbra fűzhetik a szálakat, a Bakok kézzelfogható eredményt érnek el

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Hoppá: J. K. Rowling megvédte a párkapcsolati erőszakkal vádolt Johnny Deppet a tiltakozó rajongóktól

Közleményt adott ki J. K. Rowling, miután a Legendás állatok és megfigyelésük franchise produkciója hivatalosan is bejelentette, hogy Johnny Depp fogja játszani Gellert Grindelwald szerepét a második részben, a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei című mozifilmben is.

Az Éva ajánlja: itt vásárold készen a bejglit (és más karácsonyi édességeket)

Mármint ha épp nem tudnátok vagy akarnátok rászánni magatokat a bejglisütésre idén. Íme néhány jól bevált bejgli-lelőhely (paleo is van köztük!).

15 dolog, amit egy érett nő sosem csinál egy párkapcsolatban

Ezeken a dolgokon akár félre is csúszhat az életed.

Napi horoszkóp december 8.: a Kosok teljesen ismeretlen vizekre eveznek, a Skorpiók a változtatás mellett döntenek

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

A fiú, aki nem vágyhatott velem közös karácsonyra

Csak azért, mert más körülmények közül jött, miért ne lehettem volna vele?

Kövess minket

Előfizetés