5 önsegítő könyv, amit tényleg érdemes elolvasni

5 önsegítő könyv, amit tényleg érdemes elolvasni
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A múltkor arról írtam, miért nincs szükségünk önsegítő könyvekre. Most pedig mindjárt ellentmondok magamnak és ajánlok néhányat. :) Az alábbi könyvek segítségével garantáltan feltöltődhetünk a téli időszakra.

Előző cikkemben arról írtam, hogy miért nem érdemes önsegítő könyvre költened, ha amúgy is megvan benned mindaz, amire szükséged lehet a problémáddal való boldoguláshoz. Most azonban a segítő könyvek egy olyan kategóriájáról szeretnék említést tenni, ami nem csak lélektápláló olvasmányt, hanem jó kikapcsolódási lehetőséget is kínál számodra. Összegyűjtöttem 5 különböző témát körüljáró könyvet, amiket ha elolvasol, valószínűleg hamar górcső alá veszed magad, elgondolkodsz a számodra fontos értékeken, vagy rögtön elkezdesz aktívabban élni. De az egészen biztos, hogy segítségükkel garantáltan feltöltődsz majd az elkövetkező téli időszakra.


Judith Sills – Szállj le a döglött lóról! A kényelem csapdája

Ez a könyv nagy kedvencem, mert teljesen egyértelműen ébreszt rá arra, hogy bizony kimondottan szeretünk elkényelmesedni és tehetségünk, képességeink tudatában is hajlamosak vagyunk várni arra a sült galambra, ami csak nem jön. A szerző saját és mások történetein, remek példákon keresztül mutatja be azokat a zsákutcákat, amelyekbe sokadszorra is „imádunk” belefutni. Segít felismerni a hibáinkat, a félelmeinket és megmutatja, hogyan kászálódhatunk ki a saját magunk felállított csapdáinkból. Ha úgy érzed, már jó ideje állóvízben ücsörögsz, érdemes elolvasni, hogy tudatosítani tudd a helyzeted és képes legyél önerőből elindulni a változtatás felé.

(Park Könyvkiadó, 2900 Ft)


Popper Péter – Lélekrágcsálók

Popper Pétert talán már senkinek nem kell bemutatnom. A könyv, amit tőle ajánlok egy válogatáskötet, amely tíz előadásának lényegi részeit, szellemes történeteit szedi csokorba. A tőle megszokott stílusban; sok régi történeten, nagy gondolkodók örök igazságain és a saját emlékeiből komponált úton vezeti végig az olvasót, aki egy idő után úgy érezheti: mintha ő maga is jó ideje ezt az utat járná be. Az érzés ezúttal nem csak érzéki csalódás, hiszen a könyv olyan hétköznapi témákat dolgoz fel, amelyeknek nap, mint nap mi magunk is szereplői vagyunk. Életvágy, bánat, boldogság, hazugságok, őszinteség, család, pánik. A létünkben minden mindennel összefügg, de ha szerencsénk van, képesek leszünk felismerni és megszelídíteni lelkünk rágcsálóit.

(Kulcslyuk Kiadó, 3490 Ft)


Kádár Annamária – Mesepszichológia 2. Útravaló kényes nevelési helyzetekhez

Ahogy a címből is kiderül, ez már egy folytatás. Mégis azért mutatom be a második részt, mert amíg az elsőben a mese szerepe volt középpontban, így ebben a részben a saját életünk története, meséje kapja a főszerepet. Első ránézésre tipikusan azoknak íródott, akik már szülői feladatokkal büszkélkedhetnek, de ha közelebbről is megismerkedünk vele, rá kell jönnünk: ez a könyv bizony első sorban nekünk, a nagy gyerekeknek szól. Minket kalauzol végig és ismertet meg azzal az eszköztárral, amit előbb-utóbb nekünk is elő kell tudnunk venni, ha gyerekeket sodor felénk a szél. Olyan témákat dolgoz fel többek között, mint a testvérkapcsolat, dackorszak, hiszti, barátság, félelem, születés, halál. Olvasás közben pedig az is igen könnyen előfordulhat, hogy rájövünk, mi magunk hogyan kapcsolódtunk gyerekként ezekhez a dolgokhoz és most, felnőttkorban miért is olyan a viszonyunk velük, amilyen. Bónuszként remekül összeszedett, témák és életkor szerint rendszerezett mesekönyv ajánlót is találunk benne; valamint a szerző saját, a gyerekek érzelmi intelligenciáját fejlesztő meséit is megismerhetjük, melyek bájos szereplői Lilla és Tündérbogyó.

(Kulcslyuk Kiadó, 3360 Ft)


Bagdy Emőke – Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Ha valaki járt már a pszichológusnő bármely előadásán, vagy látott vele készített interjút, akkor az tudja, miről beszélek, amikor azt mondom: természetes bölcsesség. Szerencsére nem csak élőben, hanem olvasmány formájában is szinte inni lehet Bagdy Emőke szavait, mintha csak egy óriás levegővétellel szippantanánk fel egy egész pohár, frissítő limonádét. Ebben a kötetben a boldogság témakörét járja körbe, ahol olyan fogalmak kerülnek előtérbe, mint a hála vagy az optimizmus. A könyv telis-tele van jó irányba elkalandozó történetekkel, életszagú példákkal; és ugyan sok helyütt bővelkedik idegen szavakban, de épp csak, annyira, hogy kedvünk legyen utána járni egyik-másik pontos jelentésének. Mindenképp ajánlom azoknak, akik szeretnének minél jobban örülni az életnek, akiknek fontos, hogy jót tegyenek másokkal, vagy akiket érdekel, hogy mi a boldogságnövelés tízparancsolata.

(Kulcslyuk Kiadó, 3150 Ft)


Roy F. Baumeister – John Tierney – Akaraterő – A legnagyobb belső erő újrafelfedezése

Miért nem visszük végig, miért nem fejezzük be az elkezdett, eltervezett dolgainkat? Egyszerű a válasz: sokszor elfogy az akaraterőnk. De mi is az az akaraterő? Komolyan, valaha is belegondoltál? Honnan nyerjük, mivé lesz, mire tudjuk felhasználni? Sok-sok kérdés, amelyet ez a könyv garantáltan megválaszol számunkra. Minthogy igen mélyre megyünk tudatunk megismerésében, így a könyv is némileg több fókuszt és időt igényel tőlünk, hogy jobban megérthessük: mi is zajlik odabenn. A néhol tudományos, másutt könnyen alkalmazható tartalmat, ismert emberek történeteivel is fűszerezik a szerzők. A kellemes humorral átitatott oldalakon segítséget kaphatunk akaraterőnk tényleges fejlesztésére és fenntartására, sőt még azt is megtanulhatjuk, „hogyan járjunk túl a saját eszünkön”.

(Ursus Libris, 3500 Ft)


TIPP: Ha nincs időd egyszerre a teljes könyvet elolvasni, nyugodtan hagyatkozhatsz a tartalomjegyzékre. Nagyszerű útmutató lehet egy-egy érdekesebb fejezet megtalálásához, sőt így gyorsabban kaphatsz válaszokat a téged aktuálisan foglalkoztató kérdésekre. Minden más pedig ráér később.

Ezeket a könyveket a november 12-14-én esedékes Joy Napokon is megvásárolhatod!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft