Díjnyertes sajttorta: Mákos guba sajttortácska, szilvaöntettel

Borítókép: Díjnyertes sajttorta: Mákos guba sajttortácska, szilvaöntettel
Hatalmas verseny folyt pár hétig a sajttorta szerelmesei között. A nyertes recept könnyedén átalakítható diétásra is!

Mákos guba sajttortácska, szilvaöntettel

Hozzávalók 12 darab minitortácskához:
Mákos guba alaphoz:
25 dkg kifli
3,5 dl 3,5 %-os tej
1 evőkanál vaníliás cukor
fél citrom reszelt héja
4 evőkanál mák
1 evőkanál cukor

Sajttortához:
50 dkg Philadelphia natúr krémsajt
2 db nagy tojás
16 dkg porcukor
3 dl habtejszín
2 púpos teáskanál étkezési keményítő

Szilvaöntethez:
6 db szilva, vagy szilvalekvár
1 evőkanál barna cukor
1 teáskanál keményítő
késhegynyi fahéj

Elkészítés:
A mákos guba alaphoz a kifliket fel kell karikázni, a mákot a cukorral ledarálni, a tejet a vaníliás cukorral felforralni. A forró tejjel le kell önteni a felkockázott kiflit, megvárni, míg beszívja a tejet, majd hozzákeverni a mákot. Ezt a gubát ~1cm vastagon a szilikon muffinformák aljába kell nyomkodni. A sajttorta minden hozzávalóját egyneművé kell keverni, majd a tálat többször a pulthoz ütögetni, hogy a levegőbuborékok távozzanak belőle. A mákos gubával töltött szilikon formákat egy nagy tepsibe helyezni és ujjnyi vastagon vizet tölteni a formák alá. A sajttorta krémjével tele kell tölteni a formákat és 150 fokon – légkeverős sütőben – ~30-40 perc alatt készre kell sütni őket, úgy, hogy éppen csak színt kapjon a tetejük. Még melegen egy kés hegyével óvatosan körbevágjuk a sajttorták szélét, hogy a hűlés következtében ne repedjen meg a tetejük. A szilvaöntethez a kimagozott, apróra vágott szilvát a cukorral meghintjük, fahéjjal ízesítjük, a keményítővel elkeverjük. Kis lángon, állandó keverés mellett összeforraljuk. Ezzel az öntettel kínálhatjuk a sajttortácskákat.

[/text]