A gyógyító tükör – tudtad, hogy szép vagy?

A gyógyító tükör – tudtad, hogy szép vagy?
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

E

Egy nő, aki képtelen meglátni a saját szépségét, jógatársnője tanácsára a tükörben kutatja az igazságot. Igaz történet az önazonosságról.

Korábban a szépség nem érdekelt különösebben. Anyám, aki ápolónő volt, praktikus megfontolásból soha nem hagyta hosszúra nőni
a körmét és a haját. Szépítőszert nem használt, legfeljebb karácsony este kicsit kirúzsozta magát. Emlékeim szerint szavakkal kimondva nem nevelték belém, hogy a testi szépséggel csak a korlátolt, hiú nők bíbelődnek, de valahogy kialakult bennem ez a gondolat, így hát nem sokat törődtem a külsőmmel. Közben harmincéves lettem, túlestem egy viharos váláson, egy fájdalmas, újrakezdett kapcsolaton, egy korán jött életközepi válságon. Depresszió fogott el, egyre mélyebbre süllyedtem benne. A depresszió magányossá tett, a magánytól széthullott az önbizalmam.

Korábban elégedett voltam a külsőmmel; nem éreztem magam világszépének, de visszataszítónak sem. Attól fogva, hogy a depresszió átitatta lényemet, hiába néztem tükörbe, csak a vigasztalanság barna masszáját láttam az arcomon. Életemben először elbizonytalanodtam, és leküzdhetetlenül féltékeny lettem az olyan nőkre, akiket szebbnek találtam magamnál – vagyis mindenkire. A puszta tény, hogy egyáltalán érdekel ez a kérdés, még mélyebb fájdalomba és megalázottságba taszított. Mióta vagyok én olyan nő, aki a saját külsején gyötrődik?

Olvasd el ezt is!

Akkoriban kezdtem jógázni, olvasgattam az éntől való eltávolodás kereséséről, és megéreztem, hogy a külsőm miatti aggódás nem visz előbbre a megvilágosodás felé vezető úton. (Képzeljük el Buddhát, amint révületben ülve azt gondolja: „Ha ettől a tokától meg tudnék szabadulni, mindjárt másképp érezném magam…”) Kétségbe ejtett a felszínességem. Nem tudtam meditálni, mert vagy azon emésztettem magam, hogy nem vagyok vonzó, vagy azon, hogy ez bánt.
Végül elhatároztam, hogy megosztom gyötrődésemet Bernadett barátnőmmel, aki minden ismerősömnél jobban elmerült a jógában, majdnem két évtizede tagja volt egy asramnak, és naphosszat meditált. Belőle hiányzott az a fura idegbetegség, amit annyi más jógázóban felfedeztem. Bernadett anyámra emlékeztetett, talán mert mind a ketten ápolónők, erős, józan asszonyok voltak, rövidre nyírták a körmüket és a hajukat.

Zavartan elhabogtam neki, hogy taszítónak érzem magam, irracionálisan féltékeny vagyok más nőkre, és megaláz, hogy nem tudok túllépni ostoba rögeszmémen. Előre tudom, mondtam, hogy mit fog válaszolni: a testi szépség csak az emberi öncsalás műve, amin felül kell emelkedni az Istenhez vezető úton.

Bernadett válasza meglepett.
– Tudom, mi kell neked – jelentette ki.
– Mi? – kérdeztem (miközben azt gondoltam: egy jó fenékbe billentés).
– Egy tükör. Ülj le a tükör elé mindennap, nézd soká, elmélyülten az arcodat, amíg meg nem világosodik előtted, hogy milyen szép vagy. Tekintsd ezt meditációnak. Csináltass új frizurát, vegyél sminket, néhány új holmit. Aztán telepedj a tükör elé, és maradj ott mozdulatlanul, amíg meg nem látod a saját szépségedet.

Szépségterápia

A lélegzetem is elállt. Lehetséges, hogy a legodaadóbb jógás barátom azt javasolja: a megvilágosodás felé vezető úton tegyek kitérőt az illatszerboltban?
Próbáltam ellentmondani:
– De hát nem azt tanítják a nagy jógamesterek, hogy a mélyben rejtőző énünk megértéséhez felül kell emelkednünk a saját fizikai megjelenésünk tökéletlen érzékelésén?

Bernadett határozott maradt.
– A testi megjelenést csak akkor tudod meghaladni, ha előbb elfogadod. Most éppen nem vagy képes átlátni azt az egyszerű igazságot, hogy szép vagy. Ha nem érzékeled ezt a nyilvánvaló tényt, akkor tévedésben élsz. És ki tudja, mi mindent nem látsz még?

Mivel nem volt jobb ötletem, megfogadtam a tanácsát. Beültem
a fodrászhoz, megleptem magam egy új pulóverrel és egy pár csillogó fülbevalóval. Kiöltöztem, mint valami nagy alkalomra, letelepedtem a tükör elé, és kezdetét vette meditációm. Első kísérletem könnyekbe fulladt. Ugyanígy a második, a harmadik, a negyedik…

Mégis mindig újrakezdtem. Éreztem, hogy azok a könnyek valami fontosat fejeznek ki. Egy ember arca, mondhatnánk, a lélek szóvivője vagy a recepciós, aki a portánál ül, és fogadja a külvilágot. Az arcot az is látja, aki nem tudja, hogy mi zajlik a színfalak mögött. És ahogy szemügyre vettem a tükörképemet, minden jellemhibám – szégyen, öngyűlölet, irigység, erőszakosság – világosan megjelent előttem.
Korábban éppen ezért nem nézegettem magam, legfeljebb egy röpke önkritika erejéig. (Még mindig nagy az orrom? Na nézzük csak!) Kísértést éreztem, hogy abbahagyjam a gyakorlatot, mert már túl nagy fájdalmat okozott. Aztán mégiscsak folytattam. Eltelt egy hét, amikor egyszer csak feltört bennem az együttérzés.

A tükör eltávolító ereje révén lassan úgy érzékeltem, hogy aki előttem ül, az nem én magam vagyok (egy rakás szerencsétlenség), hanem inkább ő (egy emberi lény, aki nyilvánvalóan szenved). Nekiláttam összpontosítani erre az együttérzésre, így nemsokára elmúlt a sírásom, és képes voltam remegés nélkül elviselni önmagam látványát. Ekkor kezdtem valóban látni.

A lélek szeme

Az emberi arc – minden ember arca – különösen termékeny tárgya a szemlélődésnek. Az arcomról ismernek fel, és én is az arcomból kitekintve ismerek fel másokat. Már néhány hete szorgalmasan meditáltam, amikor kezdtem észrevenni az embereket, akik elmennek mellettem az utcán. Minden figyelmemet lekötötték azok a csodálatos arcok. Tény, hogy a depresszió énközpontú jelenség, a szenvedő alany csak a saját rossz érzéseire összpontosít. A tükör előtt töltött idő nemhogy rögzített volna ebben a bezárkózásban, hanem éppen ráirányította a figyelmemet a környező világ hihetetlen sokszínűségére.


Újabb lépés következett: kezdtem átérezni, hogy én magam is beletartozom ebbe a sokszínűségbe. Egyedi gyártmány vagyok. Az orrom nem túl nagy, sőt, tökéletes, hiszen valaki (vagy valami) éppen így alkotta meg, egyenesen nekem. Ha nem volna az enyém, nem volnék jól felismerhetően elkülöníthető másoktól. A szemem úgyszintén csodálatot érdemel. Ha az ember jól megfigyeli, a kék szín összesen hat vagy hét különböző árnyalatából tevődik össze. Ami indokolttá teszi, hogy azt mondhassuk róla… szép.

Na, csak kimondtam ezt a varázslatos és tünékeny szót! Két hónapja meditáltam saját tükörképemmel szemben, és végre – fogcsikorgatva – el kellett ismernem, hogy amit látok a tükörben, nem más, mint szépség. Nemcsak a szemem színében van jelen, hanem az állam vonalában, a szájam reményteljes ívében, az arcom rózsaszín árnyalatában, a fülcimpám selymes kicsinységében. Legyünk őszinték, káprázatosan szép voltam. Ezen a ponton váratlan kérdés tornyosult elém: hogyan tovább?

Szépség kívül és belül

Meditációim során felmerült bennem, hogy a teremtő nyilván nem azért töltötte meg a világot ezzel a túláradó, mindenhol jelen lévő szépséggel (vagy nem azért adott nekünk képességet a felismerésére), hogy figyelemre se méltassuk. Ki teremtene egy női szemet a pillangókék sokféle árnyalatával csak azért, hogy elborítsák a könnyek egy rögeszme feletti szomorúságában?
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy olyan szélsőségesen kellene imádnunk a felületes szépséget, ahogy a mi világunk kultúrája teszi (plasztikai műtét a szeméremajkon!). Ugyanakkor szűk látásmódra vall saját különlegességünket megtagadni. És nem is csak öncsalás, de egyenesen sértés lenne azzal a csodálatos művésszel szemben, aki létrehozott minket.
Végül eljött a tükrös meditáció legmerészebb lépése: mi van, ha valóban szép az arcom? Ha csakugyan szép, akkor talán legjobb egyszerűen és békésen tudomásul venni. Mert az az igazság a mi egyedi szépségünkkel, hogy mindannyian részei vagyunk valaminek – egy nagy, folytonos virágzásnak és hervadásnak –, ami világunkat olyan változatos és bűvös látvánnyá teszi. Amikor ezt megértettem, otthagytam a tükröt, és már azt néztem, ahogy tükröződik szépségem mindenben, egészen a csillagokig, ahonnan ered.

Szöveg: Tarczy Dorottya. Cikkünk az Éva egy régebbi számában jelent meg.

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft