3 szuper, családbarát ötlet a hosszú hétvégére és az őszi szünetre

3 szuper, családbarát ötlet a hosszú hétvégére és az őszi szünetre

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

H

Hogyan használd ki a hétvégi kirándulóidőt és az október 23–november 1. közti terjedelmes iskolai szünetet? Három családbarát programot ajánlunk, melyek közül kettő csak most látogatható!

Végre eláll az eső és kisüt a nap: tölts minél több minőségi időt a gyerekeddel, és ne hagyd, hogy a négy fal közé szorulva a billentyűzethez ragadjon a keze!


1) Felejtsd el a mát!

Gyermek- és pásztorjátékok hétvégéje 2015. október 23–25-én a szentendrei Skanzenben

,őszi szünet programok,családbarát programok,skanzen programok,múzeum programok,esztergom programok,

Utazz vissza egy olyan korba, ahol a természetközeliség határozta meg a mindennapokat, ahol a szél meg a nap simogatta az arcokat, és a játékok is csupa paraszti leleményről tanúskodtak!

Mi minden vár itt rátok?

 • Először is a Skanzen egy hatalmas, gondozott, zöld természetvédelmi terület, ahol kedvetekre bóklászhattok a szabad levegőn.
 • Ráadásul ez Magyarország legnagyobb szabadtéri gyűjteménye, ahol minden hazai tájegységnek egy külön kis területe van: olyan, mintha hol az Alföldön, hol a Balaton-felvidéken sétálgatnátok.
 • Végül pedig ezen a hétvégén itt minden a gyerekekről, a gyerekeknek szól! És nem úgy, mint egyes rendezvényeken, ahol láthatólag a szülők „pénztelenítése” a fő cél: itt a lényeg az élmény, a tapasztalás, a vidám szórakozás lesz.

Ízelítő a bohóságokból:

,őszi szünet programok,családbarát programok,skanzen programok,múzeum programok,esztergom programok,
 • Ugróiskola-variációk rögtön a bejáratnál.
 • Remek ügyességi és csapatjátékok: gólyalábazás, tojásgurítás, csülközés, métázás, gúzsszúrás, mocsárjárás stb. (Bevallom őszintén, nem állíthatom, hogy ezekről mind pontosan tudnám, melyik mit takar, de ha a mocsárjárás azt a leleményes, fából készült eszközt jelenti, amivel a leányok/legények saras időben a fonóba mentek, akkor mi azt biztosan újra kipróbáljuk. Képzelj el egy vasalódeszkát lábak nélkül, a földre fektetve, pántokkal, amibe akár három, egymás mögé álló ember is beleillesztheti a talpát. Ha mind megvagytok, akkor egyszerre kellene elkezdeni lépkedni a cipőmentő, „mocsarat áthidaló” vasalódeszkával – mi konkrétan sírva nevettünk, miközben előre- és hátradőlve estünk-csetlettünk-botlottunk a játékudvar többi résztvevőinek legnagyobb örömére.)
 • Aki biztosra megy, annak: foci, tollas, pingpong.
 • Aki szeretne átlényegülni, az őrölhet kézi malommal, szitálhat, kukoricát morzsolhat és darálhat, fát fűrészelhet, talicskázhat, kötelet verhet, söpörhet, szénát-szalmát gereblyézhet.
 • Pásztorbotfaragás és rongybabakészítés is lesz, sőt, mesemozi az elfáradt aprónépnek, valamint pénteken, október 23-án a Kerek zenekar jóvoltából öt alkalommal is tánctanítás és táncház élő zenével.

A fenti programokért keressétek a Felső-Tiszavidék tájegységet a Skanzenen belül! Ha szerettek gyűjtögetni és jutalmat kapni, akkor látogassátok meg az összes játékhelyszínt: így „Játék mestere” oklevelet és apró ajándékot is kaphattok. További részletek a Skanzen honlapján.

2) Utazz el egzotikus vidékre!

2015. november 1-ig Titokzatos szavanna – Gyere el a bűvös talizmánodért! címmel kiállítás és óriás társasjáték vár a Mezőgazdasági Múzeumban, azaz a városligeti Vajdahunyad várában.

,őszi szünet programok,családbarát programok,skanzen programok,múzeum programok,esztergom programok,

Bőrönd és deviza nélkül ugorj fejest egy afrikai kalandtúrába, amely tele van rejtélyekkel, izgalmakkal, bámulatra méltó természeti jelenségekkel és különleges állatokkal.

Ha voltál már hasonló tárlaton a Mezőgazdasági Múzeumban, akkor jól tudod, hogy milyen élmény és hangulat vár: számtalan érdekes installáció, elképesztő összefüggések, csodálatra méltó állati és növényi képességek, no meg fogas kérdések, amelyekre mind megtudhatod a választ.
Ha nem voltál még ilyen kiállításon, akkor képzelj el egy olyan, megismételhetetlen teret, jelen esetben szafari útvonalat, amit igazi kockázat nélkül járhatsz be, miközben váratlan fordulatok és fejtörők állítanak döntéshelyzet elé, amikhez használnod kell a memóriádat, a logikádat, az éles szemedet, a bátor szívedet és a furfangodat.

Ízelítő a kalandokból:

 • Fel tudod-e ismerni a vadállatok hangját? És a nyomaikat?
 • Megleled-e a számodra szükséges vizet és élelmet az afrikai füves pusztán?
 • El tudod-e kerülni a veszélyeket, melyek rád leselkednek?
 • Van-e elég bátorságod, hogy találkozz a Csupasz Turkálóval, a Trükkös Tojástolvajjal, a Vihogóval, a Futóbajnokkal és az Álomszuszékkal?
,őszi szünet programok,családbarát programok,skanzen programok,múzeum programok,esztergom programok,

A kiállítás játékos formája miatt már 4 éves kortól ajánlott, de a kíváncsi, örökifjú felnőttek is nagyon élvezhetik! A fejtörők során összerakhatjátok a szerencsehozó talizmánotokat, amelynek fejében megkapjátok a felfedezőknek járó jutalmat.
Figyelem! A kiállítás október 23-án és november 1-én is nyitva tart! További részletek itt a múzeum website-ján.

3) Pancsolj, mintha nyár lenne!

Az esztergomi Duna Múzeum állandó kiállítása remek választás az őszi szünetre, mert visszahozhatod a nyári örömöket, és játszva okosodhattok.

,őszi szünet programok,családbarát programok,skanzen programok,múzeum programok,esztergom programok,

Melyik gyerek ne szeretne vizes játszótéren pancsolni? Ki ne élvezne egy helikopter-szimulátort, amelyben átélheti, milyen az árvíz felett repülni? És Magyarország űrtérképéhez mit szólnátok?

A Duna Múzeum több szempontból is különleges hely. Például:

 • Már a bejáratnál kipróbálhattok egy nagyon mókás, fából készült, egyedi szerkezetet, amelyet beindítva megmozdíthattok egy kalapácsot, egy fújtatót és egy pecsétet is. A 18. századi vízimalomra emlékeztető gépezet több emelet magas, és fantasztikus élmény egy gyereknek, ha ő indíthat be egy egész lépcsőháznyi látványosságot jelentő masinát! (Mi érkezéskor és távozáskor is megmozgattuk.)
 • Beülhettek egy helikopter-szimulátorba, amelyben végignézhettek egy filmfelvételt az árvízveszélyről és az árvízvédelemről: igazi képzeletbeli légi utazáson vehettek részt. (Ne csodálkozz, ha a kölyök visszamegy ebbe a terembe, és újra eltűnik a helikopterben!)
 • Egy egész szobányi, Magyarországról készült űrfelvételen sétálgathattok a következő teremben. A nagyításnak köszönhetően nemcsak az egyes településeket, de még a nagyobb épületeket is be tudjátok azonosítani! No, itt aztán mindent meg lehet keresni: hol vagyunk most, hol lakunk, hol voltunk nyaralni, hol lakik a nagyi… Végre a hegységeket, a Dunát meg a Balatont sem csak térképeken látja felülről a gyerek!
 • Régi mosókonyhára meg úri fürdőszobára is rácsodálkozhattok, sőt, azt is megfigyelhetitek, hogyan futnak a csatornák meg a vezetékek a föld alatt: utóbbi titkokat egyenesen a csatorna árkában járva leshetitek meg.
 • S végül, de nem utolsó sorban: az örök kedvenc, az itteni látogatás alfája és omegája, a vizes pancsoló – amely nem más, mint egy kiadós terepasztal. Itt szabadon kipróbálható a malmok, kutak és zsilipek működése, és csak a szülők meg a teremőrök türelmén és jóindulatán múlik, hogy mennyi víz folyik le a Dunán (meg ki a pancsolóból), amíg a kölkökre várakoztok. A múzeum felkészült: a szülőket székekkel, a gyerekeket kötényekkel várja! (A repetázás szinte elkerülhetetlen: mi itt kezdtük és itt fejeztük be a látogatást.)
,őszi szünet programok,családbarát programok,skanzen programok,múzeum programok,esztergom programok,
 • És egy újdonság: amúzeum belső udvarából nyílik egy titkos ajtó, amely nem titkokat rejt többé. Ez a gyűjteményi raktár, amelyet látványtárrá alakítottak át: megnézhetitek, hogyan tárolják a sínen mozgatható és elfordítható szekrényekben a múzeumi kincseket, hogyan őrzik a térképeket, fotókat, képeslapokat, és melyek a legszebb tárgyak. Érintőképernyős felületen virtuális játék és üveg álpadló alatt a „Duna-mederbe” süllyesztett vitrinek is várják itt a digitális nemzedéket és kíváncsi szüleiket!

A kiállításról még többet megtudhatsz a Duna Múzeum weboldalán.
Sőt, virtuális sétát is tehetsz itt.

Ha tetszett ez a cikk, kérlek, küldj egy rövid üzenetet a FB-on az Éva magazinnak! Csak ennyit: Kérem vissza a Kölyök oldalt a Kimenő rovatban! Köszönöm.

Régen használati tárgy, ma újrahasznosított műtárgy. Mi az? Nem fogod elhinni

Valami, ami karácsonykor akár a nappalidat is díszítheti.

A leghatékonyabb trükk, hogy könnyebben felkelj reggel akkor is, ha kint még sötét van

Alvásszakértők szerint egyetlen szempontot kell felismernünk, hogy ne kómázzunk hosszú percekig már napfelkelte előtt. Vagy után.

Itt vannak a 2018-as Golden Globe-jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg-film Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével, a furcsa című Három óriásplakát Ebbing határában, valamint A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely a kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt! „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perry-t.

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

7+1 utolsó pillanatos, ámde nagyon is személyre szóló karácsonyi ajándékötlet

Csak azért, mert te is azok közé tartozol (hozzánk hasonlóan), akik az utolsó pillanatban szerzik be az ajándékokat, még lehet az eredmény személyes figyelmesség, amiből a megajándékozott pontosan tudni fogja, hogy gondoltál rá.

13 laza szülő, aki rájött, hogy jobb könnyedén kezelni az életet

Amíg mást már kitör a frász, addig ők halál nyugodtan veszik az akadályokat.

Méhkasszerű képződményekben lakhatnak majd a New York-i hajléktalanok?

Újabb megoldástervezet az angol példa után. De melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz!

Magától értetődő a tény, mely szerint a konyhánk és a kamránk egytől-egyig tele van főzéshez használt vörös- és fehérborokkal, hogy még véletlenül se fogyjunk ki semmiből, ha ételízesítésre kerülne a sor. Mindazonáltal találtunk egy sokkal kézenfekvőbb felhasználási módot az otthon sorakozó borok számára, s teljes biztonsággal állíthatjuk: osztatlan sikert arathattok a következő baráti vacsorán!

Napi horoszkóp december 10.: az Ikrek nagy nyomás alól szabadulnak fel, a Nyilasok bátran vállalják a véleményüket

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el

Fogadjunk, hogy már ezerszer is láttátok mindegyiket! Ha mégsem, akkor itt az ideje megnézni őket!

Napi horoszkóp december 9.: a Bikák valakivel szorosabbra fűzhetik a szálakat, a Bakok kézzelfogható eredményt érnek el

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Hoppá: J. K. Rowling megvédte a párkapcsolati erőszakkal vádolt Johnny Deppet a tiltakozó rajongóktól

Közleményt adott ki J. K. Rowling, miután a Legendás állatok és megfigyelésük franchise produkciója hivatalosan is bejelentette, hogy Johnny Depp fogja játszani Gellert Grindelwald szerepét a második részben, a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei című mozifilmben is.

Az Éva ajánlja: itt vásárold készen a bejglit (és más karácsonyi édességeket)

Mármint ha épp nem tudnátok vagy akarnátok rászánni magatokat a bejglisütésre idén. Íme néhány jól bevált bejgli-lelőhely (paleo is van köztük!).

Kövess minket

Előfizetés