Mai magyar mese: egy cigány fiú és egy zsidó lány

Mai magyar mese: egy cigány fiú és egy zsidó lány
Forrás: éva magazin / galgóczy németh kristóf

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Boldog házasok, és nemrég fogadtak örökbe egy kislányt. Mindketten tapasztalták a kirekesztést, közös életükben azonban a nyitottságot élik meg. Ez az írás az októberi Éva magazinban jelent meg, és immár teljes terjedelmében olvashatjátok.

Zsidó, cigány és magyar identitás egy családban. Báthory-Beck Nóra ésBáthory Róbert boldog házasok, egy nyolc hónapos kislány szülei. Más-másvilágból érkeztek: Robi mélyszegény cigány családban nőtt fel, Nóraértelmiségi zsidó közegben. Mindketten tapasztalták a kirekesztést, közöséletükben azonban a nyitottságot élik meg. Vallják, hogy az eltérő kultúragazdagítja őket, és lehet tanulni egymástól.

A fiatal pár esküvőjén találkozott először Robi anyja Nóra apjával: a nyolc általánost végzett cigány asszony, aki 16 évesen szülte első gyerekét, és adoktori fokozattal rendelkező matematikus, nagy amerikai cégek vezérigazgatója. A találkozás jól sikerült, bár távolság nehezen lehetne nagyobb, hiszen az új házasok egészen más világból érkeztek.
Robi nagyon szegény családban nőtt fel egy kelet-magyarországi kisvárosban. Apját nem ismerte, nevelőapa nevelte, tőle származik két öccse. Amikor tizenhat éves lettem, elváltak a szüleim. Egy fillér nélkül maradtunk, majdnem otthagytam az iskolát, mert el kellett volna tartani a két öcsémet meg az anyámat.” Végül sikeresen leérettségizett és Budapestre költözött. Először idegenvezetőnek tanult, aztán egy roma fiataloknak szóló ösztöndíjjal újságíróképzésen vett részt. Televíziós szerkesztő-riporter, Nórával nyolc évvel ezelőtt dolgoztak együtt egy bűnügyi műsorban, és azóta együtt vannak.
Nóra, aki maga is televíziós szerkesztő, Cegléden nőtt fel, értelmiségi zsidó családban, „ami azért volt nehéz, mert vidéken szinte az egész zsidóságot kiirtották, rajtunk kívül még egy család élt a városban. A nagyszüleim vallásosak, a szüleim nemzedéke kimaradt, a mi generációnk kezd visszatalálni ehhez”. Gyerekkorában a szülei tudatosan ápolták zsidó identitását, járt hagyományőrző táborba. Később a család az apa munkája miatt Budapestre költözött, Nóra zsidó gimnáziumba járt.

Nóráék lakásában több ezer könyv volt, gyerekkorábanRobi is szeretett olvasni, de attól kezdve,hogy betöltötte a 11-et, egész nyáron gyilkos napszámbandolgozott, hogy a tanévkezdésre tankönyveketés könyveket tudjon vásárolni. A családnaknem volt erre pénze. „Napi 1100 forintot kerestemkapálással, de a belemet kihajtották, aki utolsónakért ki a sorból, annak másnap már nem kellettjönnie. Amit nyáron három hónap alatt a negyvenfokban megkerestem, abból vettem a könyveket.Anyám pedig télen eltüzelte őket, mikor elfogyotta tüzelőnk.”
Az eltérő hátteret a fiatal pár értéknek tekinti, Robimegpróbálja bepótolni, ami gyerekkorában kimaradtaz életéből, falja a könyveket, Nórával sokat járszínházba. Nórát szenvedélyesen érdekli az a világ,
ahonnan Robi jött, gyakran látogatják a fiú családját.„Mindjárt az elején úgy éreztem, együtt erősekvagyunk és szembeszállunk mindennel. Huszonötévesen tele voltunk energiával, hogy majd mi megfordítjuka világot – emlékszik vissza Nóra. – Mostanrateljesen összenőttünk.”

Robinak eleinte nehéz volt beilleszkednie az új közegbe, sok alulról jött emberhez hasonlóan szenvedett attól, hogy se ide, se oda nem tartozik. „Sok barátomon is ezt veszem észre. A régi közegből kiszakadt, egész máshol van, csinálja a dolgát, de gyökértelennek érzi magát.” A gyerekkori éhezés után szokatlan volt a bőség. Mikor először beült Budapesten egy étterembe, rá sem mert nézni apincérre, szokatlan volt, hogy kiszolgálják. Ha rendelt, akkor őrületes mennyiséget. „Eleinte, ha hat szelet rántott húst sütöttem, ő addig ette, amíg el nem fogyott. Mondani kellett, hogy nyugi, lesz később is” – meséli Nóra.
Robi, amikor lett állása, sokáig erején felül támogatta a családját. „Anyám harcos asszony, folyamatosan próbálkozik. És most kezdi összeszedni magát. Én csak nemrég jöttem rá, hogy dolgozhatok bármennyit, annyi pénzem és energiám sosem lesz, hogy megmentsek negyven embert.” Mert ennyi emberből áll az összetartó nagycsalád, unokatestvérekkel, nagyszülőkkel együtt.
Gyerekkorukban mindketten átéltek bántásokat aszármazásuk miatt. Robival előfordult, hogy nem engedték be valamelyik szórakozóhelyre. „Amikor harmadikos voltam, lehetett jelentkezni angol tagozatra, akkor indult az első osztály. Megcsináltam a tesztet, felvettek. Két nap múlva anyám sírva jött értem a suliba. Az igazgató bekérette, és elmondta: azt híresztelik, hogy azért kerültem be az osztályba, mert lefizettük a tanárt. Ezt egy olyan anya terjesztette, akinek a lánya nem tudta kitölteni a tesztet. Nekünk meg egy fillérünk nem volt soha, hogyan tudtunk volna bárkit lefizetni?” Végül azt agyereket is felvették, csak hogy elüljön a pletyka, annak ellenére, hogy nem tudta megírni a tesztet. A támadásokon Robi hamar megtanult túllépni, 11éves korában már nem érdekelte. „Az egésznek a legnagyobb tanulsága, hogyan lehet embernek maradni ilyen körülmények között, és hogy vannak, akikre lehet számítani.”
Nórával kamaszkorában megesett, hogy egy fiú, akivel nem akart járni, horogkeresztet festett aházuk kapujára. „A zsidó gimnáziumban fegyveres őrök vigyáztak ránk. Előfordult, hogy a suliba menet köpködtek minket, lelöktek a buszról, mindenki tudta, hogy a lauderesek mennek a 22-es busszal.”

Olvasd el ezt is!

Mi az örökségük?

Robi romungró családból származik, cigányul nem beszél, a cigányzene viszont a vérévé vált, a dédapja prímás volt, de a fiát már nem engedte hegedülni, hanem inkább dolgozni küldte. „Engem arra tanított a nagyapám, hogy ha nem dolgozom, akkor nem vagyok ember.” „A világlátása is cigányos, karavános, minden érdekli, mindent észrevesz, mindig utazni akar és olyan helyekre, ahova nem turisták járnak” – teszi hozzá Nóra. Ezért is lett riporter. Robi családja is nagyon nyitott: „Mindenről tudni akarnak, mindig el kell mesélnünk nagyon részletesen, hol voltunk, kivel találkoztunk, meg kell mutatnunk a fényképeket.”
Közös életükben tartják a zsidó szokásokat, péntek este gyertyát gyújtanak és nem esznek disznóhúst. Zsidó esküvőjük volt, amihez Robinak be kellett térnie a vallásba. „Nóra zsidó esküvőt akart, szeretjük egymást, nem fogom neki azt mondani, hogy nem. Engem különben is nagyon érdekel avallás. Ha Nóri iszlám vallású lett volna, akkor is kíváncsi lettem volna, mi az a közeg, ahonnan ő jön, és ami az énjének nagy részét képezi.” Pedig Hajdú-Bihar megyében, ahol felnőtt, a „zsidó” gyerekkorában ugyanolyan szitokszó volt, mint a „cigány”. Nóra szívesen énekel egy-egy cigány dalt a kislányuknak, „azzal én is érzem, hogy oda is tartozom, ahogy Robi ide is tartozik”.

Olvasd el ezt is!


Szerencsére mindkét család jól vette a párválasztást, s a baráti körben is mindenki nyitott volt, atágabb ismeretségben azonban akadtak, akik furcsállották, hogy a vezérigazgató lánya cigány fiúval jár. „Olyan országban szeretnénk élni, ahol természetes, hogy mindenki másmilyen, és mindenki kíváncsi a másik milyenségére. Legfőképp a gyerek miatt gondolkozunk, hogy külföldre költözünk, el se tudom képzelni, milyen atrocitások fogják őt érni később az óvodában, iskolában vagy bárhol.” Ugyanakkor ragaszkodnak is az országhoz: „Magyar az anyanyelvünk, itt nőttünk fel, itt élünk, ide köt a család. Ha nem szerettük volna ezt az országot, már régen elhúztunk volna” – mondja Robi.
Kislányuknak, a nyolc hónapos Hannának a magyar, a zsidó és a cigány identitást is szeretnék átadni, emellett az örökbefogadottságét is. „Kezdettől akartunk gyereket, nem jött össze. Volt négy inszeminációnk és két lombikunk, mind sikertelen. Utána adtunk pár hónapot egymásnak, és a végén mindketten arra jutottunk, hogy örökbe fogadunk. És egy év múlva hazahoztuk Hannát a kórházból.” A kislány vér szerinti apja cigány, az anyja nem, valószínűleg ezért került hozzájuk. Amikor meghallották a kislány nevét, amit a szülőanya adott – aHanna zsidó név, annyit jelent: Isten kegyelme –, tudták, hogy ő a gyerekük.

Az interjút készítő Mártonffy Zsuzsa blogja, amelyből majdnem minden kiderül az örökbefogadásról: orokbe.hu


Hanna érkezése után aztán Robi családja volt segítségükre. A kisbabát egyik napról a másikra vihették haza, Nóra szülei pont elutaztak Amerikába egy hónapra. „Meg voltunk lőve, 25 éve senki nem látott gyereket a családomban. Náluk meg idén született öt. Akkor Robi édesanyja feljött és segített nekem. Ha meglátogatjuk őket, ott mindenki azonnal tudja, mit kell csinálni egy kisgyerekkel, miért sír, mikor fáj a hasa, ott minden nő szül 3-4 gyereket.” A nyitottságot Hannának is át fogják adni. Szeretnék, hogy sok időt töltsön Robi családjánál, ne csak a budapesti világot ismerje, hanem azokat a körülményeket is, ahol a tágabb rokonság él. Remélik, hogy mindenütt otthon fogja érezni magát.

Töltsd fel te is a fotód ide: evamagazin.hu/tolerancia

Ezt az egy dolgot mindenképpen meg kell tenned a bőröddel, ha leesik a hó

A bőröd meg fogja köszönni neked, rövid- és hosszútávon egyaránt.

Gyász: 37 évesen elhunyt Fábián Juli énekesnő

Juli nyáron jelentette be, hogy ideiglenesen visszavonul, mert a gyógyulására kell koncentrálnia.

Téged sosem érintett a bullying? Nézd meg ezt a szenvedélyes videót és máshogyan fogod gondolni!

Ne görgess tovább: ez a téma annál jóval többet ér, minthogy máris elengedd!

8 minimál manikűrötlet karácsonyra

Egy ilyen minimál lakkal nemcsak az ünnepeket, hanem még az első néhány munkanapot is kibírhatod az újévben.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft