Advent
Te
Ti
Alkoss
Szerezd be
Lásd
Éva Utazó
2017. 12. 17. vasárnap Lázár

A 7 kedvenc helyem Velencében

A 7 kedvenc helyem Velencében
Forrás: Europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Igen, az olaszországi Veneziáról beszélek most.

Pár éve lehetőségem volt két hónapot a Lagúnák (valóban mesebeli díszletekkel tarkított) Városában tölteni. Úgy dolgoztam, úgy közlekedtem a sikátorokban, a vaporetto járatain, mint egy igazi velencei lakos. Helyi barátaimnak hála, a turisták elsőszámú célpontjait messze elkerülve, számos kevésbé ismert, regénybe illő helyet fedezhettem fel.

Ha épp Velencébe készültök, a következő 7 helyen biztos átérzitek majd ennek a városnak a kortalan és mágnesként vonzó báját!

1. Santa Lucia vasútállomás

,Velence,Venezia,velencei kevésbé ismert látványosságok,különleges velencei helyek,

Ha lehetőségünk adódik, feltétlenül próbáljunk Velencébe vonattal érkezni! S hogy mire számítsunk? Igazi in medias res-kezdésre! Ahogy kilépünk az állomás Velencére ásító kijáratán, egyből megcsapja az embert a lagúnából áradó jellegzetes velencei vízillat, a vízitaxisok, helyi ingázók, templomharangok összemosódó hangorgiája garantáltan, s ezek összessége egyből bedobnak majd a velencei hangulat hömpölygő árjába.

2. Palazzo Fortuny

Ez a gótikus stílusban épült palota (olaszul palazzo) a Campo San Beneto-n található. A különleges életutat bejáró, polihisztor Mariano Fortuny alakíttatta át alkotói műhelyévé, amely helyet adott fotográfusi, díszlet- és textiltervezési, valamint festészeti munkálatainak. Velencét tényleg áthatja az időtlenség valószerűtlen atmoszférája, de itt, ezen a különös helyen éreztem leginkább azt, hogy az időutazás nem is olyan utópisztikus elképzelés...

3. Peggy Guggenheim Gyűjtemény

,Velence,Venezia,velencei kevésbé ismert látványosságok,különleges velencei helyek,

A 18. századi Palazzo Venier dei Leoni a különc műgyűjtő, Peggy Guggenheim családjának egykori palotája, ma egy egyedülálló amerikai és olasz modern művészeti kollekciónak ad otthont. Az amerikai kézben levő épület a Canale Grande mentén helyezkedik el, hófehér falai messze jelzik a vízibuszokon (vaporettókon) utazóknak, hogy ide tényleg érdemes ellátogatni! Apró kis teraszán gyönyörködhetünk a kanális nyüzsgő mindennapjaiban és festői forgalmában!

3. San Michele-sziget/Isola San Michele

,Velence,Venezia,velencei kevésbé ismert látványosságok,különleges velencei helyek,

A velenceiek temetőszigetének kőlépcsőjére mindig remegő lábakkal léptem rá. Nyugalma, és a béke, amit áraszt leírhatatlan. A sírok olyan ismert embereknek adnak végső nyughelyet, mint például Igor Sztravinszkij vagy Ezra Pound. A Fondamente Nove állomásról a 42-es és 52-es vaporettókkal közelíthetjük meg!

Olvasd el ezt is!

4. Dorsoduro

,Velence,Venezia,velencei kevésbé ismert látványosságok,különleges velencei helyek,

Egyértelműen a legelegánsabb kerülete a városnak, ide napfürdőzni, fagylatozni jöjjünk és akkor, ha már soknak érezzük a lagúnákból áradó jellegzetes szagokat, a szűk utakat és a zsúfolt sikátorokat. Anaplemente mágikus fénybe öltözteti, de vigyázzunk, ha este a stégek valamelyikén himbálódzunk, könnyen nem kívánt társaságunk is akadhat, s hogy kik ők? A velencei pimasz kis patkányok!

5. Giudecca szigete/Isola Giudecca

A Dorsoduroval pont szemben, mintegy 400 méternyire és egy (hullámzó) vaporetto-útnyira nyújtózkodik Giudecca szigete, melynek jelentése "nyújtott halszálka". A szigeten elhagyott és használatban levő ipari épületek, a gigantikus Hilton szálló, valamint egyszerűbb és nem túl régen épült lakóblokkok találhatóak. Ha barátokkal érkezünk, mindenképp aOstello di Venezia-ban szálljunk meg! Bár ez egy ifjúsági szálló, úgyis csak pihenni térünk vissza és az emeletes ágyon, garantáltan a tenger morajlása fog elringatni!

6. San Polo negyed

,Velence,Venezia,velencei kevésbé ismert látványosságok,különleges velencei helyek,

A város legkisebb kerületében található Velence legnagyobb campo-ja, a Campo San Polo. (A campo amúgy nagyjából egy fás-pados terecskét jelent). Itt lehet a legolcsóbb pizzát enni és a legfinomabb spriz-et inni! Márpedig, ha Velencében vagyunk, kihagyhatatlan program a velenceiek kedvenc italának megkóstolása! Leegyszerűsítve: a narancssárga megtanít olaszul, a pirostól garantáltan táncra perdülünk!


7. A Magyar Pavilon épülete a Giardiniben

,Velence,Venezia,velencei kevésbé ismert látványosságok,különleges velencei helyek,

A csupa mesélő köveket és pazar történelemi pillanatokat őrző város köztereire nem igazán illik az árnyas-lugas jelző. Mégis van a forgalmas és látványosságokban bővelkedő piazzáktól távolabb egy 60 000 négyzetméteren elterülő romantikus közpark, a Giardini, melyben elszórtan találhatóak a Képzőművészeti Biennálé különböző nemzetekhez tartozó pavilonjai. A Lagúnák Városában 1895 óta kétévente májustól novemberig látogatható, a nemzetközi művészeti élet egyik legjobban várt rendezvénye. A fix helyek mellett a város különböző pontjain, elszórtan is beleütközhetünk (ha nem a tudatosság vezérel) a biennálé kiállításaiba, például rég nem működő templomi terekben, eldugott kis udvarokon vagy nagykövetségek auláiban. A Biennálé 30 épülete között a magyar pavilon, mint egy apró ékkő bújik meg. Idén Cseke Szilárd képzőművész és German Kinga kurátor közös projektje, a Fenntartható Identitás című térinstalláció látható a 1909-ben, szecessziós stílusban tervezett, Zsolnay-kerámiás homlokzatú épületben.

Ezt az egy dolgot mindenképpen meg kell tenned a bőröddel, ha leesik a hó

A bőröd meg fogja köszönni neked, rövid- és hosszútávon egyaránt.

Gyász: 37 évesen elhunyt Fábián Juli énekesnő

Juli nyáron jelentette be, hogy ideiglenesen visszavonul, mert a gyógyulására kell koncentrálnia.

Téged sosem érintett a bullying? Nézd meg ezt a szenvedélyes videót és máshogyan fogod gondolni!

Ne görgess tovább: ez a téma annál jóval többet ér, minthogy máris elengedd!

8 minimál manikűrötlet karácsonyra

Egy ilyen minimál lakkal nemcsak az ünnepeket, hanem még az első néhány munkanapot is kibírhatod az újévben.

Nagyvárosban élsz, sokat dolgozol, stressznek vagy kitéve? Ha bármelyik igaz rád, így tarts kényeztető bőrpihentetést az ünnepek alatt

Hagyd a bőrödet is ünnepelni! Ilyen trükkökkel pihentetheted a rohanós hétköznapok után.

Az Oscar-jelölés előszobájában a Testről és lélekről – érdekesen alakul a mezőny

Enyedi Ildikó az egyetlen női rendező a kilenc döntős között.

Csak szeretetből érdemes – Interjú Korpás Krisztinával

19, 16, 9 – három fiú. Nem szerepelnek pletykalapokban, és az apjuk, Tilla sztársága miatt sose lennének hajlandóak kamera elé állni, de az anyjuk kedvéért most igent mondtak. Interjú az Éva január–februári lapszámából.

Barna foltok jelentek meg az arcodon? Tudd meg, mi állhat a hátterében, és mit tehetsz ellene – 5 tipp

Előfordult már, hogy barna foltokat, ráncokat vagy más bőrhibákat vettél észre az arcbőrödön? Ha ilyesmit tapasztalsz, akkor azonnal cselekedned kell – el is mondjuk, hogy miért és mit tegyél.

Zöld út az egészséghez: a zöld turmixok 6 előnye + 3 szuper recept

Ha a gyors méregtelenítés és a jobb közérzet a cél, válassz egy jó zöld turmixot!

3 húsétel mennyei salátával az ünnepi asztalra

Nem kell lemondanod a finom húsételekről az ünnepek alatt sem! Készíts hozzájuk ízletes salátákat, így tedd könyedebbé a fogásokat!

15 helyzet, amit csak az ért, aki karácsonykor is dolgozik

Már meg sem próbálod elképzelni, hogyan lehetne egy pihenőnapod is a szeretet ünnepén.

Napi horoszkóp december 15.: az Ikrek vállalják a véleményüket, az Oroszlánok nagy nyomás alól szabadulnak fel

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft