Fél elaludni a gyerek – mi a teendő? A szakértő válaszol

Fél elaludni a gyerek – mi a teendő? A szakértő válaszol

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

B

Bojti Andrea gyermekpszichológus válaszol olvasónk kérdésére.

Sorozatunkban szakértőink adnak választ az olvasók kérdéseire – most Bojti Andrea gyermekpszichológus válaszol:

A kisfiam 9 éves, okos, érdeklődő, szófogadó, bár elég makacs és kicsit lusta is (már ami a tanulást illeti), de ebből azért komoly gondok nincsenek.
Mivel eddig egy kicsi, 40 m2-es lakásban laktunk, velünk egy szobában aludt. A nyaralóban is úgy lett kialakítva az alvásrend, hogy vagy velem vagy az apukával aludt a hálóban, a másik szülő pedig a szófán a nappaliban. Pár hónapja szerencsére sikerült nagyobb lakásba költöznünk, ahol külön szobát kapott. Hatalmas volt az öröme, ő választotta ki a teljes bútorzatot, a dekorációkat, a falak színét is, és nagyon-nagyon büszke volt a saját szobájára. Az első napokban, hetekben minden gond nélkül elaludt esténként, nem kellett lámpát égve hagyni, csak az ajtaja volt nyitva. Kábé két-három hét után történt valami, mert azóta nagyon nehezen megy a lefekvés, ahogy elkezd sötétedni, már könnyek gyűlnek a szemébe, hogy ő fél egyedül aludni, és minden éjjel a mi szobánkban, a mi ágyunkban köt ki. Tényleg retteg, látszik rajta – égve kell hagyni neki a lámpát és ha nem alszik el azalatt, mialatt mi még teszünk-veszünk a konyhában, biztosan a mi ágyunkban végzi – ugyanúgy, ha éjjel felébred, egyedül már nem alszik vissza.
Kérdeztük, hogy mitől fél, de olyan, mintha ő se tudná: hol valami videójátékos karaktert emleget, hogy az a félelmetes, hol éppen valami olyasmit, amit a tévében látott, hol pedig azt, hogy furcsa zajokat hall a lakásban (az lehet, vannak, ez egy régi nagy ház, de ezt már annyiszor elmagyaráztuk...) Már próbáltuk a videójátékokat, tévét is (még jobban) bekorlátozni, eddig nem túl sok sikerrel. Kábé egy hónapja áll fent ez a probléma. Átmeneti, vajon? Elmúlik magától? Kérjünk profi segítséget? Meddig várjunk? Mit tudunk mi tenni, hogy eloszlassuk a félelmeit? Mitől félhet valójában?

Egy kisgyermek életében a változások megszokása általában több időt igényel. Főleg ilyen eset az, amikor a család elköltözik vagy a gyermek új szobát kap, azaz megváltozik a lakókörnyezete. Mindenképpen fontos, hogy a költözésbe a gyermek is be legyen vonva. Nagyon jó ötlet, ha ő választhatja ki az új bútorait, de kisebb gyermekeknél a játékok átpakolása is segítheti az új helyhez való kötődés kialakulását.
Egy ilyen változásokkal teli időszakban azonban megfigyelhető, hogy a gyermekek érzékenyebbé válnak, és bizonyos nehézségek előfordulhatnak az alkalmazkodásban. Sokszor kifejezett oka nincs is problémának, egyszerűen csak időre van szüksége.

Az Önök esetében részben erről lehet szó, de a levél alapján úgy gondolom, valami egyéb történés is kiválthatja a félelmeit. Érdemes végiggondolni, érte-e őt bármilyen trauma az elmúlt időszakban, láthatott-e, hallhatott-e valamilyen rémisztő esetet. Fontos, hogy megértéssel forduljanak felé, ne maradjon egyedül a félelmeivel. A legjobb segítség, ha valamilyen formában megtanulja kontrollálni a félelmeit. El kell neki magyarázni, hogy ő maga le tudja küzdeni a rossz érzéseit. Megtanulhat néhány kulcsgondolatot, a kisebbek varázsigét, melyek elűzik a rosszat. Egy alsó tagozatos gyermekkel már komolyabban lehet arról beszélni, hogy a világ éjszaka is teljesen ugyanolyan mint nappal. Pl. este közösen kinyithatják az ablakot, megnézhetik a fa árnyékát a falon, játszhatnak a sötétben a kéz árnyékával stb. Ezeket a kis esti játékokat kezeljük természetesen, nem kell mindennap a félelmeiről beszélni.

Olvasd el ezt is!


Praktikus segítség a gyermeknek, ha egész éjjel éghet a villany a szobájában, illetve ha szükséges, akkor a lakás más pontjain is. Sok kisgyerek például fél elmenni éjszaka a mosdóba, ezért visszatartja a vizeletét és ébren marad. Ki lehet próbálni azt is, vajon a szoba átrendezése segíti-e a megnyugvást. Lehet, hogyha áthelyezzük az ágyát, már egy másik kép tárul elé, és attól nem fél majd.
Fontos átgondolni a lefekvés előtti szokásokat is. Nem szerencsés, ha a gyermek közvetlenül elalvás előtt még televíziót néz, számítógépezik vagy érzelmileg túlfűtött játékkal játszik. Az esti rutin legyen egy folyamatos elcsendesedés. A fürdés maga egy relaxáló tevékenység. Utána már csak csendes meseolvasás, összebújás legyen a program.
A kisfiúnak még meg kell szokni az új környezetet, ami egyben a szülőktől való szeparációt is jelenti. Valószínűleg valami meg is ijeszthette, ami nehezíti a dolgát. Fokozott türelemmel, és a fentebb leírtak alkalmazásával kezeljék a helyzetet úgy, hogy ne legyen napi téma az esti elalvástól való félelem. Idővel egészen biztosan oldódni fog a szorongása. Szakemberhez akkor forduljanak, ha hosszabban elhúzódik a probléma és komolyan akadályozza a gyermeket a hétköznapi életvezetésben, pl. romlanak a jegyei a fáradtság miatt.


Te is kérdeznél Bojti Andrea gyermekpszichológustól? Most megteheted! Írd meg a kérdésedet, problémádat az evamagazin@evamagazin.hu címre és mi továbbítjuk azt a szakértőnk felé. A tárgy legyen: "A szakértő válaszol". Kérdésed természetesen név nélkül fog megjelenni a weboldalon.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt: „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perryt.

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

7+1 utolsó pillanatos, ámde nagyon is személyre szóló karácsonyi ajándékötlet

Csak azért, mert te is azok közé tartozol (hozzánk hasonlóan), akik az utolsó pillanatban szerzik be az ajándékokat, még lehet az eredmény személyes figyelmesség, amiből a megajándékozott pontosan tudni fogja, hogy gondoltál rá.

13 laza szülő, aki rájött, hogy jobb könnyedén kezelni az életet

Amíg mást már kitör a frász, addig ők halál nyugodtan veszik az akadályokat.

Méhkasszerű képződményekben lakhatnak majd a New York-i hajléktalanok?

Újabb megoldástervezet az angol példa után. De melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz!

Magától értetődő a tény, mely szerint a konyhánk és a kamránk egytől-egyig tele van főzéshez használt vörös- és fehérborokkal, hogy még véletlenül se fogyjunk ki semmiből, ha ételízesítésre kerülne a sor. Mindazonáltal találtunk egy sokkal kézenfekvőbb felhasználási módot az otthon sorakozó borok számára, s teljes biztonsággal állíthatjuk: osztatlan sikert arathattok a következő baráti vacsorán!

Napi horoszkóp december 10.: az Ikrek nagy nyomás alól szabadulnak fel, a Nyilasok bátran vállalják a véleményüket

A hét utolsó napján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

10 animációs mese, amiben komoly pszichológiai mondanivalót rejtettek el

Fogadjunk, hogy már ezerszer is láttátok mindegyiket! Ha mégsem, akkor itt az ideje megnézni őket!

Napi horoszkóp december 9.: a Bikák valakivel szorosabbra fűzhetik a szálakat, a Bakok kézzelfogható eredményt érnek el

Hétvégén se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok ismét üzentek!

Hoppá: J. K. Rowling megvédte a párkapcsolati erőszakkal vádolt Johnny Deppet a tiltakozó rajongóktól

Közleményt adott ki J. K. Rowling, miután a Legendás állatok és megfigyelésük franchise produkciója hivatalosan is bejelentette, hogy Johnny Depp fogja játszani Gellert Grindelwald szerepét a második részben, a Legendás állatok – Grindelwald bűntettei című mozifilmben is.

Az Éva ajánlja: itt vásárold készen a bejglit (és más karácsonyi édességeket)

Mármint ha épp nem tudnátok vagy akarnátok rászánni magatokat a bejglisütésre idén. Íme néhány jól bevált bejgli-lelőhely (paleo is van köztük!).

15 dolog, amit egy érett nő sosem csinál egy párkapcsolatban

Ezeken a dolgokon akár félre is csúszhat az életed.

Napi horoszkóp december 8.: a Kosok teljesen ismeretlen vizekre eveznek, a Skorpiók a változtatás mellett döntenek

A hét utolsó munkanapján is érdemes elolvasnod a horoszkópodat, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

A fiú, aki nem vágyhatott velem közös karácsonyra

Csak azért, mert más körülmények közül jött, miért ne lehettem volna vele?

Kövess minket

Előfizetés