Advent
Te
Ti
Alkoss
Szerezd be
Lásd
Éva Utazó
2017. 12. 15. péntek Valér

A 10 kedvenc helyem Pécsen (térképpel)

A 10 kedvenc helyem Pécsen (térképpel)
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Igen, tudom, úgy kéne mondani, hogy Pécsett, de valahogy sose jön így a számra, és ahogy elnézem, a pécsiek zömének sem. Nektek melyik a kedvenc pécsi zugotok? Írjátok meg.

A dzsámi is jó hely, meg a bazilika, meg a Nemzeti Színház, meg a Kodály Központ. De nekem még van néhány kedvencem, például:

1. Misina-tető a tv-toronnyal

A tévétorony Pécs egyik jelképe, és amelyet nem csak messziről érdemes csodálni, hanem viszonylag könnyen fel is lehet jutni oda. Óránként felcammog odáig a 35Y jelzésű busz, de valójában egy–másfél óra alatt fel is gyalogolhatunk a belvárosból. A toronyba jelenleg 900 forintért lehet felliftezni, ott pedig pazar panoráma vár minket:

A Magyarország legmagasabb épületeként is emlegetett tévétorony tetején étterem és körpanorámás kilátó fogad minket. Keresztbe-kasul kiváló és remekül jelzett kirándulóútvonalak gondoskodnak arról, hogy akár egész nap ki se dugjuk az orrunkat a Mecsekből.

2. N-eozin Grillterasz és Kultúrpark

A magát romkocsmának nevező N-Eozin valójában egy rendkívül hangulatos terasz, amelyről remekül lehet csodálni a város felett lemenő napot egy korsó sörrel a kezünkben vagy esetleg pljeskavicával a szánkban. Merthogy a N-Eozin (a név szójáték az eozinnal, a Zsolnay-porcelánokról jól ismert kerámiamázzal) étlapja többek között a balkáni ízvilággal is operál. A személyes kedvencem a presszókávéjuk. Facebook-oldal...

3. Káptalan utca

A Káptalan utcát „Múzeumutcának” újították fel 2010-ben, amikor Pécs az Európa kulturális fővárosa címet viselte. Hangulatos utcára sikerült, jólesik végigsétálni a sárgásbarna paloták között, és akkor még be se néztünk a Vasarely vagy a Martyn Ferenc Múzeumba.pecsimuzeumok.hu

4. Zsolnay Kulturális Negyed

A szintén 2010-ben elkészült Zsolnay-negyed, a volt porcelángyár épületegyüttese annyi érdekes építészeti emléket és kulturális intézményt foglal magában, hogy nem is tudok választani közülük. A Pirogránit-udvar, a Janus Egyetemi Színpad és a Bóbita Bábszínház programjai jó ürügyet szolgáltatnak arra, hogy körülnézzünk a porcelánmanufaktúra épületei közt (amely egyébként a negyed keleti részében működik tovább) vagy akár piknikezzünk az erre hívogató táblák tövében a pázsiton. A belvárosból többféle busszal lehet odajutni, de az se jár rosszul, aki megteszi a 20–25 perc hangulatos sétát a belvárosból a Király, majd a Felsőbalokány utcán.zsolnaynegyed.hu

5. Szabadkikötő

A nemrég nyílt családbarát kávézó egyik fertályában újrahasznosított-csomózott textil anyag vonja be a beltéri játszóházat, míg a pultnál kedvünkre kóstolhatjuk végig az egyedi italkínálatot. Érdemes kinézni az udvarra is. Facebook-oldal...

6. Uránváros, Szilárd Leó park

Az átlag turista ritkán zarándokol ki az uránvárosi lakótelepre, pedig gyerekkel élvezet lehet eltölteni itt egy délutánt: itt található a 2010-ben kialakítottMátyás a Mecsekbencíműtematikus mesejátszótér. A nagyobb gyerekeket a Fizikuspark várja, amely játszóeszközök segítségével mutatja be a fizika törvényeit.

7. Streat

A street food Pécsen is trend, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a város közepén, a Király utcai templommal szemben elhelyezkedő hamburgerbár, ahol házi készítésű zsemlében (gluténmentes is van!) majszolhatjuk a húsos vagy vega szendvicseket. Reggelit is felszolgálnak 9-től. Facebook-oldal...

Egy barlang a legrosszabb időben is remek program, hát még, ha egy vérszomjas sárkány leselkedik ránk benne! A barlangrendszert az elmúlt évszázadok folyamán barlanglakásokat is kialakítottak, amelyek közül némelyik a félóránként induló vezetett túrák egyik fontos látványossága.barlangpecs.hu

9. Művész Presszó

Pécsen egyre másra nyílnak a menő, egyedi hangulatú kocsmák. Jó szívvel ajánlhatnám a klasszikus romkocsmát, a Csinos Presszót vagy az otthonos szőnyegekkel borítottNappalit is, nem beszélve a kézműves sörökre szakosodott Egyletről;de aki valami kevésbé ismert különlegességre vágyik, annak érdemes elzarándokolnia a Kolozsvár utcába. A 2012-ben nyílt Művészben is érdemes végigkóstolni a kézműves söröket és megcsodálni a retrósan eklektikus berendezést.

10. Bagolyfészek Könyvesbolt és Antikvárium

Gyakran hallom a pécsieket panaszkodni – bizonyára nem minden alap nélkül – arról, hogy nincs munka, bezárnak a boltok, nem megy az üzlet; nos, itt egy patinás ellenpélda, amely bizonyítja, hogy az Árkádon kívül is van élet. A Bagolyfészek kedélyes hely, ahol a tulajdonos megismeri a régen látott vevőket és ahol régi és új könyvkülönlegességek között böngészhetünk akár egész nap, a hét minden napján.bagoly-feszek.blogspot.hu

Neked melyik a kedvenc pécsi helyed? Írd meg nekünk emailben vagy kommentben.

Képforrások:Europress, Facebook, Instagram, Wikimedia Commons, feszek.blogspot.hu, a szerző felvételei

Megjelent az ÉVA január–februári száma, nézz bele!

Mint mindenki, az elmúlt hetekben mi is sokat beszélgettünk a zaklatási ügyekről, és ezzel kapcsolatban a nők és a férfiak felelősségéről. Vajon mikor válik természetessé, hogy intim kapcsolat csak kölcsönös beleegyezésen alapulhat, hogy a másik teste nem kisajátítható, hogy a hatalmi pozíció nem mindenre jogosít fel? Vajon a mi gyerekeink már más világban élnek majd? A te fiad hogyan viselkedik majd a nőkkel?

Top 5 gluténmentes sütirecept

Ebben a gyűjteményben ínycsiklandó gluténmentes sütirecepteket találsz.

„Hogy megértsék, mit jelent: szívd fel, begyem, a sok vizet” – Horváth Dorka, a BOOKR Kids alapítója

Horváth Dorka író és közgazdász 2015-ben alapított egy startupot, amelynek azóta többezres olvasótábora van itthon és külföldön is. A BOOKR Kids egy mesetár-alkalmazás, amelyet mobilon és tableten lehet használni; a benne szereplő mesék olvashatók, hallgathatók, színes-szagos animációval rendelkeznek és minden egyes történethez fejlesztőjáték is tartozik. Dorka mindezzel együtt nem számít arra, hogy örökre búcsút kellene mondanunk a papírra nyomtatott könyveknek. Interjú.

DIY ajándékok a gyerkőctől apának – 9 egyedi ötlet

De mit kapjon apa karácsonyra? Nos, akár ezek közül bármelyiket!

Hogy miért tűrik el ennyien és ilyen sokáig a szexuális zaklatást? Salma Hayek borzalmas Harvey Weinstein-történetéből kiderül...

A producer folyamatosan zaklatta a színésznőt, aki rendre nemet mondott neki, mire Weinstein beteges feltételekhez kötötte, hogy befejezhessék a Frida című film forgatását. Ez a komplex történet nem sok kétséget hagyhat afelől, hogy a szexuális zaklatás munkahelyen nem csupán férfi és nő közötti játszma, hanem a hatalomgyakorlás eszköze, amelyet követően még az áldozatra nehezedik a mérlegelés terhe, hogy megéri-e továbbra is áldozatnak maradnia.

10 mém, amit biztosan értékelni fogsz, ha te vagy az egyetlen a családban, aki szingliként tolja végig az ünnepeket

Idén se tudsz még egy fél pasit se felmutatni? Miközben a többiek már eljegyezték egymást, babát várnak etc. etc.? Először is, nem vagy egyedül, másodszor is kinek mi köze hozzá, nem igaz?

A férjed valami hasznossal lepne meg karácsonykor? Így segíts neki a kívánságlistáddal!

Könnyítsd meg a dolgát, hogy biztos a jó meglepit vegye meg!

Így állítsd meg egyszer és mindenkorra a túlevést: 9 tipp

A legtöbb diétának és egészséges életmódprogramnak egyetlen közös hibája van a fogyasztáskutató pszichológus szerint, aki azt is elárulja, hogyan lehet azt kiküszöbölni. Kilencféleképpen.

Jobb mint az eredeti: így néznek ki a poptörténelem legmenőbb albumborítói macskákkal

Nevettél ma már? Nálunk "Cica Turner" viszi a pálmát, de azért Sinéad O'Connor se kutya! Szó szerint nem.

A helyes bortárolás legfontosabb szabályai

Ha hosszabb tárolásra alkalmas bor kerül a birtokunkba, különösen fontos a megfelelő tárolási körülmények helyes megválasztása.

Mi lett veled Nicole? A színésznőre nem lehet ráismerni a legfrissebb fotóin

És ez most nem egy plasztikai baleset! Az instyle.hu híradása.

Sosem késő vagy legalábbis jó sokáig nem! 14 nő Hollywoodból, aki 45 fölött lett anya

Halle Berry, Marcia Cross, sőt Sandra Bullock sem siette el a gyerekvállalást.

Lehet örülni, hölgyek: jön az első lebomló, környezetbarát terhességi teszt!

Nézd meg, hogyan működik a jövő terhességi tesztje!

Régen használati tárgy, ma újrahasznosított műtárgy. Mi az? Nem fogod elhinni

Valami, ami karácsonykor akár a nappalidat is díszítheti.

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft