100 ezer ember lehet vastagbélrákos hazánkban – mi lesz a sorsuk?

100 ezer ember lehet vastagbélrákos hazánkban – mi lesz a sorsuk?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

I

Ismeretterjesztő edukációs film a „Kolorektális karcinómák szűrése” címmel

51 perces edukációs dokumentumfilm a vastagbélrákról.

Minden egyes tett, legyen az politikai, kormányzati, társadalmi, gazdasági vagy akár médiajelenség szolgálja az egyes ember és a magyar társadalom egészségének ügyét. Filmünk célja, hogy tudatosítsa bennünk az egészég értékét életünk minden területén. A társadalom, a betegszervezetek és a kormányzat, ha meg is ad minden segítséget egészségünk megőrzéséhez és a gyógyuláshoz, kevésnek bizonyulhat, ha nem vagyunk mi magunk is tudatában a lehetőségeinknek az egészségünk megóvása vagy éppen visszaszerzése érdekében. Az egyéni egészségtudat és felelősség vállalása nélkül nem érvényesülhet kellőképpen a legmodernebb gyógyszer vagy módszer sem. Éljünk felelősségteljesen az egészségünket támogató lehetőségekkel. Menjünk el szűrővizsgálatokra, figyeljünk és hallgassunk testünk jelzéseire.

A fentiek szellemében készítettük el ismeretterjesztő edukációs filmünket „Kolorektális karcinómák szűrése” címmel, Prof. Dr. Bodoky György iránymutató vezetésével.
A film elkészítését a Sanofi – Aventis Zrt. támogatása tette lehetővé.

A vastagbélrákos betegek üzennek ezzel a filmmel is mindenkinek: ne engedjék elrákosodni a bennük lévő polipokat, jelentkezzenek vastagbél-szűrővizsgálatra!

Minden évben eltemetjük 5 ezer betegtársunkat. A többségüknek nem kellene meghalnia – jelenti ki Lakos István, a daganatos betegeket képviselő Gyógyulj Velünk Egyesület – vastagbélrákon ugyancsak átesett – elnöke.
Ezért a vastagbélrákos betegeket is összefogó civil szervezet mindenkit arra biztat:
ne halogassa a szűrést, beszélje meg háziorvosával, hogy lakóhelyén milyen vizsgálat elvégzésére van lehetőség. 50 felett minden férfinél és nőnél indokolt a vastagbélszűrés akkor is, ha semmilyen panasza nincs. Akiknek a családjában volt hasonló betegség, azoknak már 40 év felett szűrésen kellene részt venniük.

Különféle székletvizsgálatok is elérhetők, a legbiztosabb diagnózist viszont a vastagbéltükrözés adja, amikor a vizsgálat során rögtön el is tudják távolítani a gyanús elváltozásokat, polipokat, így azokból nem tud kifejlődni vastagbélrák vagy végbélrák. Lakos István kijelenti: indokolatlanul félnek sokan a vastagbéltükrözéstől. Az egyes szakrendelők felszereltségén, a vizsgáló szakorvos gyakorlatán, az asszisztens empátiáján, a fájdalomcsillapítás módján persze nagyon sok múlik. Minden régióban találni korrekt, beteg centrikus ellátó helyet. Sokan például nem tudják, hogy kérhetnek bódítást, sőt a vastagbéltükrözés akár altatásban is elvégezhető, amikor a páciens semmit sem érzékel a vizsgálatból.

Az országos szintű vastagbélrák-szűrőprogram kormányzati elindítása bizakodásra ad okot, de a rák nem vár, ezért mindenkit arra biztatunk: ne várjon tovább, keresse meg háziorvosát és kérjen beutalót vastagbéltükrözésre, szabaduljon meg a polipjaitól még azelőtt, hogy azokból vastagbélrák alakulna ki – figyelmeztet, filmünkben a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

Az öt legfontosabb dolgot, amit a szűrővizsgálatról tudni kell:
I.A szűrővizsgálaton való részvétel életeket menthet. A szűrés során a korai tumorra és olyan polipokra is fény derülhet, melyekből később rosszindulatú daganat fejlődhet ki. A nők és férfiak esetében a szűrés megkezdésének optimális életkora 50 év.
II. A szűrővizsgálat tünetmentes személyek esetében is indokolt. Vastagbélpolipok és a korai tumorok nem okoznak tüneteket.
Úgy is lehet valakinek vastagbélrákja, hogy nem is tud róla.
És éppen ez az, amiért a szűrés – még a tünetek megjelenése előtt – alapvető jelentőségű!
III.Fontos, hogy mindenki legyen tisztában a kockázati tényezőkkel.
Bizonyos kockázati tényezők fennállásakor a szűrővizsgálatot már fiatalabb életkorban meg kell kezdeni. Ilyenek: gyulladásos bélbetegség; családi vagy egyéni kórelőzményben szereplő vastagbélrák; vastagbélpolipok vagy olyan örökletes állapotok, melyek vastagbélrákra hajlamosíthatnak (pl. Lynch-szindróma vagy familiáris adenomatosus polyposis [FAP]). A szűrés megkezdésének optimális időzítéséről az orvos tud tájékoztatást nyújtani.
IV.Dohányzásról való leszokás és rendszeres testedzés. Vannak bizonyos életmódbeli változtatások, melyek csökkenthetik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ide tartozik a dohányzásról való leszokás, a vörös húsok és a húskészítmények fogyasztásának kerülése, a normális testsúly elérése és fenntartása, valamint a testmozgás.
V.Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a vastagbélrák nem válogat. Minden huszadik embernél diagnosztizálnak élete valamely szakaszában vastagbél- vagy végbélrákot, és a betegség férfiak és nők között is előfordul. Bár vannak olyanok, akiknek családjában már volt vastagbélpolip vagy -daganat, ezért a fokozott kockázat okán már fiatalabb korban kell megkezdeni a szűrővizsgálatukat, a vastagbélrákos betegek túlnyomó többségének családjában még soha nem fordult elő hasonló megbetegedés.

A film alkotói:
A film szakértője és tanácsadója Prof. Dr. Bodoky György, a MKOT tiszteletbeli elnöke, a fővárosi Szent István és Szent László Kórház Onkológia Centrumának a vezetője.
-Lakos István, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke aki a saját betegsége történetét mondja el
-Miksa Katalin, a Gyógyulj Velünk Egyesület önkéntese
-Dr. MadácsyLászló, gasztroenterológus, belgyógyász az Endo-Kapszula Magánorvosi centrum vezetője
-Dr. Rohánszky Magda, onkopszichológus, a Tűzmadár ház vezetője
-Dr. Cornidesz Ágnes, szűrési főkordinátor, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Népegészségügyért felelős Főosztály
-Dr. Budai András, osztályvezető ANTSZ Országos Tisztiorvosi Hivatal, Országos Szűrési koordinációs Osztály
- Szabó László, szűrővizsgálatra jelentkező páciens
Gyártó: Daylight Média

Tematikus háttér információk:

100 ezer ember él közöttünk, akikben már ma ott van az a polip, ami a következő 10 évben vastagbélrákot fog okozni. Akiknél időben észreveszik, meg fognak gyógyulni vagy ki sem alakul náluk a rák. Akik nem jutnak el idejében vastagbéltükrözésre, meg fognak halni a betegségben. Március a vastagbélrák ellenes nemzetközi hónap.

A Daylight Média harmadik onkológiai témájú edukációs dokumentum filmje a vastagbál-végbélrák megelőzésének lehetőségére szeretné felhívni a figyelmet. Az első film az emlőrákról, a második a prosztata rákról szólt, mindkét már elkészült film DVD-n elérhető, ingyenesen kérhető az info@daylightmedia.hu email címre írt levéllel.

Évente mintegy 10 ezer ember szembesül vastagbélrákkal és végbélrákkal, és a statisztikai adatok szerint minden évben nagyjából 5000 ember hal meg a betegség következtében. Ezeken az adatokon csak odafigyeléssel, és a megfelelő információk átadásával lehet változtatni.

A legbiztosabb módszer a vastagbéltükrözés
Vastagbélszűrésre számos típusú – kisebb-nagyobb megbízhatóságú – székletteszt érhető el idehaza, a legbiztosabb módszer viszont a vastagbéltükrözés, amely során rögtön el is tudják távolítani a gyanús elváltozásokat .
A kolonoszkópia érzéstelenítéssel, bódításban, sőt altatásban is elvégezhető. 50 év felett mindenkinek indokolt megcsináltatnia a vizsgálatot.
Megelőzhető halálesetek
a betegség kialakulása pedig körülbelül 10 év alatt megy végbe, azaz él közöttünk mintegy 100 ezer ember, akikben már ma is ott lehet az a polip, ami rákot fog okozni.
Jelenleg Magyarországon minden gyógyszer elérhető, ami ma Európában egy vastagbélrákos beteg életkilátásait javítani képes. A klasszikus kemoterápiák mellett a betegtársaink megkaphatják a legkorszerűbb célzott terápiás gyógyszereket, infúzióban a daganatok érfejlődését gátló kezelést éppúgy, mint a ráksejtek szaporodását gátolni képes úgynevezett EGFR-gátló gyógyszereket, sőt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tavaly arra is rugalmas megoldást talált, hogy azok az előrehaladott állapotú betegtársaink, akiknél már más nem segíthet, egy Európában is újnak számító tablettához is hozzájussanak. Az orvosok és az egészségügyi döntéshozók erőfeszítései révén a hazai előrehaladott áttétes vastagbélrákos betegeknek számottevően javultak az életkilátásai: míg régen csak hónapokat élhettek, ma már évekkel meghosszabbítható az elfogadható életminőségben megélhető évek száma – ad képet a hazai onkológiai helyzetről Lakost István.

A vastagbélrákszűrés a családorvosnál kezdődik
Megjegyzendő, hogy ha a székletvér tesztnél pontosabb eredményt szeretnénk, vastagbél tükrözéses – kolonoszkópiás – vizsgálatra is elmehetünk. Erre egyrészt fizetős formában van lehetőségünk, másrészt – indokoltnak tartott esetben – a háziorvosunk írhat beutalót a vizsgálatra. Ilyen indokolt eset lehet, ha a vastagbélrák valamely kockázati csoportjába tartozunk (például a betegség családi halmozódása vagy bizonyos tünetek jelenléte esetén). Ilyenkor nem a kevésbé megbízható székletvér tesztet, hanem egyből a vastagbél tükrözéses vizsgálatát javasolják a szakemberek.

Megelőzhető halálesetek

Civil szervezetünk évek óta sürgeti, hogy elinduljon az országos szintű vastagbélszűrési program.
A rák azonban nem vár állami döntésekre, ezért minden 50 év feletti férfinak és nőnek azt tanácsoljuk: minden további halogatás nélkül menjenek el a háziorvosukhoz és intézzenek önmaguknak vastagbélszűrést!

A végbél- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát növeli:

-a helytelen táplálkozás: a túl nagy kalóriabevitel bizonyítottan fokozza a vastagbélrák kialakulásának kockázatát. Ugyancsak fokozza a kockázatot a túl kevés növényi eredetű táplálék bevitele.
-a helytelen életvezetési szokások: a mozgáshiány, a túlsúly, a dohányzás és az alkoholfogyasztás.
-a korábban diagnosztizált polip (a vastagbél nyálkahártyájából a bél ürege felé kitüremkedő szövetnövedék). Ha bárkinél ilyen polipot már diagnosztizáltak fokozott figyelemre és rendszeres szűrésre van szükség.
-az 50 év fölötti életkor.
-ha a családban korábban már előfordult vastagbél- vagy végbélrák. Ha a betegség elsőfokú rokonnál (szülő, testvér vagy gyermek) fordult elő, akkor kialakulásának kockázata 2-3-szor nagyobb.
-a betegnél korábban már diagnosztizált méh-, méhnyak- vagy mellrák.
-az éveken keresztül a beteg anamnézisben szereplőgyulladásos bélbetegség (colitis ulcerosa és Crohn-betegség).

Fontos megjegyezni, hogy akkor is kialakulhat vastagbélrák, ha ezek egyike sem jellemző!

Számottevően javultak az életkilátások

Jelenleg Magyarországon minden gyógyszer elérhető, ami ma Európában egy vastagbélrákos beteg életkilátásait javítani képes. A klasszikus kemoterápiák mellett betegtársaink megkaphatják a legkorszerűbb célzott terápiás gyógyszereket, infúzióban a daganatok érfejlődését gátló kezelést éppúgy, mint a ráksejtek szaporodását gátolni képes EGFR-gátló gyógyszereket.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tavaly arra is rugalmas megoldást talált, hogy azok az előrehaladott állapotú betegtársaink, akiknél más már nem segíthet, egy Európában is újnak számító tablettához is hozzájussanak.

Az előrehaladott áttétes vastagbélrákos betegeknek így számottevően javultak az életkilátásai: míg régen csak hónapokat élhettek, ma már évekkel meghosszabbítható az elfogadható életminőségben megélhető évek száma – foglalta össze a hazai helyzetet Lakos István.

A vastagbélrák legmegbízhatóbban a vastagbéltükrözéssel, vagyis a kolonoszkópiával ismerhető fel. Népegészségügyi szűrővizsgálatként azonban a széklet-vérteszteket szokták bevezetni az egyes országok: Magyarországon is ilyen teszteket alkalmaznak majd, ha elindul a lakossági szűrés. Jelenleg Csongrád megyében zajlik egy 13 000 fő bevonásával indított kísérleti program, amellyel a szűrések országossá tételét készítik elő.

A különféle széklet-vértesztek rákfelismerő pontossága eltérő, egy 2010-es európai irányelv a kétlépcsős, immunológiai tesztet is tartalmazó vizsgálatot ajánlja. Az eddig elérhető tesztek az esetek 50-70%-ában mutatták ki a már kialakult vastagbélrákot és 25-30%-ban ismerték fel a rákmegelőző állapotokat.

A DVD filmek térítésmentesen igényelhetők a film készítőitől a 06-30-446-9028-as telefonszámon vagy az info@daylightmedia.hu címre írt levéllel.

A film alkotói köszönetet mondanak a Sanofi – Aventis Zrt. támogatásáért, ami nélkül nem valósulhatott volna meg a dokumentumfilm.

Hogy érdemes választani: állami, vagy magánkórházban szüljünk?

Sorra vettük a legfontosabb szempontokat, hogyan érdemes szülészetet, kórházat választani.

Ha Gwyneth Paltrow-t nem bírod – attól még a tésztáját imádni fogod

Egy-két évvel ezelőtt, a csapból is Gwyneth carbonrájára folyt, miközben az akkor megjelent receptkönyve - csak úgy, mint sokszor ő maga is -, a támadások kereszttüzébe került. Ha a színésznőt nem is, az egyik receptjét mégis szerette az internet népe, amit többek között a popsugar, a delish is lehoztak. Én is sokszor elgondolkodtam azon, hogy ideje lenne végre kipróbálnom. A napokban épp carbonarára vágytam, hát megtettem!

5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft