Muzsikáló Tündérvilág

Muzsikáló Tündérvilág

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Végre eredeti pompájában látható a „Magyar Versailles”! Sőt, akár korabeli bútorok között meg is szállhatsz a kastélyban...időutazás lesz a javából!

„Amit a császár megtehet, azt én is megtehetem!", jelentette ki Esterházy „Fényes" Miklós herceg és felépíttette az ország legnagyobb és legfényűzőbb barokk-rokokó kastélyát, a „Magyar Versailles”-t.
A napjainkban folyamatosan megújuló kastélyépület, a gránátos házak, a gyönyörű díszudvar, a Marionett színház, aMuzsikaház a főúri pompa megtestesítői. A műemlék-együttes családi kirándulások remek úticélja lehet, ahol minden korosztály számára akad felfedeznivaló bőven!

Eszterháza az állandó- és időszaki kiállítások mellett világszínvonalú zenei előadásokkal, érdekes gyerekprogramokkal, csodaszép rózsakerttel és illatozó gyógynövénykerttel, barokk kialakítású parkkal várja látogatóit – érkezzenek autóval, vonattal vagy akár kerékpárral. A kastély ugyanis a Fertő tavi kerékpárút „kulturális megállója”.

Főúri-muri
Eszterházafénykorát az építtető Esterházy „Fényes” Miklós idején, a 18. század második felében élte. A herceg évi jövedelme vetekedett a korabeli fejedelmi udvarokéval, akárcsak a kastély fényűző pompája. Ezért is illették a kortársai „Pompakedvelő" jelzővel. A kastély falai között mindennaposak voltak az ünnepségek. Eszterházára nemcsak a korszak magas rangú családjai látogattak el, hanem maga Mária Terézia is vendégeskedett itt. A császárnő hálószobájába is benézhetünk a múzeumban!

A legszebb magyar barokk kastély európai hírnevét pezsgő zenei életének köszönhette. Itt élt és alkotott a nagy osztrák zeneszerző, Joseph Haydn, aki aktív alkotói korszakának mintegy felét Eszterházán töltötte. A Muzsikaházban komponált művei a kastélyban hangzottak fel először.
A hajdani Esterházy rezidencia manapság kastélymúzeumként működik, ahol bepillantást nyerhetünk a 18. századi főúri élet fényűző világába. Emellett a kastély színes programokkal is szolgál: Haydn-fesztivál, komolyzenei koncertek, időszaki kiállítások, pompás bálok, gyermekprogramok elevenítik fel Eszterházy „Fényes" Miklós tündérvilágát. Aki maga is szeretné megismerni a hercegi élet luxusát, látogasson el a kastélyba, vagy tegyen sétát a kastélyparkban!
Millió rózsaszál

A kastély közel 200 hektáros parkja napjainkban is őrzi a jellegzetes barokk kori kialakítás elemeit. Az uniós pályázatok keretében folyó helyreállítási munkálatok nyomán Eszterháza újraébredt „Csipkerózsika álmából”.

A fertődi Esterházy–kastély parkjának rekonstrukciója során a Rózsakert, az Angolkert és az Északi park egy része került helyreállításra.
Az Esterházy IV. Miklós felesége, Cziráky Margit hercegné számára 1908-ban kialakított rózsakertben hamarosan közel 9.000 rózsatő pompáját élvezhetik majd a kertbe látogatók. A beruházás keretében a magyar rózsafajták minden másnál teljesebb gyűjteménye kap itt helyet. A rózsakert továbbá génbank szerepét is betölti majd, ide kerül Márk Gergely nemzetközileg elismert rózsanemesítőnk több mint 430 saját nemesítésű rózsafajtája. A rózsakertben helyreállították a 220 méter hosszú, futórózsákkal befuttatott, kereszt alakú lugast is, közepén a pagodaszerű pavilonnal.
Eszterházi Vigasságok 2015.
Idén is 30 héten keresztül élvezhetjük az egész nyáron átívelő kulturális koncertfesztivált Eszterházi Vigasságok címmel, mely nemcsak az év legszínesebb, de egyben leghosszabb kulturális fesztiválja is.
Lesz klasszikus és modern, barokk és jazz, Haydn fesztivál és népzene valamint színház. Lássuk a részleteket (www.eszterhaza.hu/programok/zeneiprogramok):
A 2015-ös Eszterházi Vigasságoknak rendszeres visszatérő vendégei az Esterházy-kastély arculatát immár 15 éve meghatározó, a magyar régi zenejátszás elismert együttesei aPurcell Kórusés azOrfeo Zenekar Vashegyi Györgyavatott vezényletével, valamint a korhű hangszeres előadásmód úttörő együttese aCapella SavariaKalló ZsoltLiszt-díjas hegedűművész vezetésével.

Az eszterházai zeneélet egykori újjáindításának együttese aBudapesti Vonósok21 éve résztvevői és ápolói a nyári koncertéletnek. Idei fesztiváljuk vendégeinek olyan világhírességek, mint a francia hegedűművészDavid Grimal, azI Musici di Roma együttese és az elismert nagybőgővituózBožo Paradžik mellett a nagyszerűRohmann DittaésFassang Lászlóházaspár.

Augusztus elején a német-hollandThe World Famous Glenn Miller OrchestraWil Salden vezetésével a The History of Big Bands mintegy két órás óriás-showjával kalauzolja a 60-as évek amerikájába a Szabadtéri Színpad hallgatóit. Ezt követően a magyar jazz nagyság,Snétberger Ferencad koncertet a világhírűTony Lakatosszaxofonművész és Michel Godardserpent- és tubaművész, valamint kvartetjének közreműködésével.

Sztárok egész sora lép színpadra Európa legnagyobb korhű hangszeresHaydn-fesztiváljánaugusztus második felében. A nagyérdemű korabeli hangszereken és olyan előadók szakavatott tolmácsolásában hallhatja a Mester és kortársai műveit, mint az Academy of Ancient Music Richard Egarrvezetésével,Erico Onofrihegedűművész, Christine Schornsheimcsembaló- és fortepiano művész,Christian Dallmannés Juliane Greplingkürtművészek,Michael Schmidt-Casdorff fuvolaművész ésOlga Pasichnyka Wroclaw-i Barokk Zenekarközreműködésével, valamint azEsterházy Ensemble barytontrió. A magyar régizene-játszástVashegyi György együttesei mellettKalló Zsolt és aCapella Savaria,Zempléni Szabolcs,Megyesi Zoltána kastély rezidens zenekara azEsterházy Hofkapelle Rácz Mártonvezényletével képviseli.

A fesztiválsorozat szeptemberben a 2006-ban alapítottHaydn Vonósnégyes-fesztivállal folytatódik, amely hagyományosan a világ vezető vonósnégyesei (2015-ben a német Zehetmair Quartet, az amerikaiSt. Lawrence String Quartetés a britBadke Quartet) mellett a fiatal zenésznemzedék világversenyeket nyert kvartettjeinek találkozóhelye. 2015-ben fellép a 2012-es ARD International Chamber Music Competition és a 2014-es Mozart String Quartet Competition győztese, a koreaiNovus String Quartet, a 2012-es graziSchubert and Modern Music Competition és a 2013-as Bordeaux-i vonósnégyes-verseny győztese, a németSchumann Quartet, valamint az Irene Steels-Wilsing Stiftung, a londoni Wigmore Hall String Quartet Competition és az olasz International String Quartet Competition “Premio Paolo Borciani” verseny díjazott együttese, a lengyelMeccorre String Quartet.

Az Őszi-fesztivál hangversenyi között találjuk aMuzsikás Együttesés aMendelssohn Kamarazenekarklasszikus és népzenei koncertjét, aBudapesti FesztiválzenekarBach koncertjét, az olaszVoces Intimaezongorástrió kamaraestjét. ALiszt Ferenc Kamarazenekara fiatal csellóművésszel,Devich Gergelyelad közös koncertet.

A színház világát a Kossuth-díjasMécs Károly mellett kuriózumkéntMundruczó Kornél Schubert Téli utazás ciklusának színpadi adaptációja azÓbudai Danubia Zenekarés Hámori Máté
közreműködésével képviseli.

Jobb mint az eredeti: így néznek ki a poptörténelem legmenőbb albumborítói macskákkal

Nevettél ma már? Nálunk "Cica Turner" viszi a pálmát, de azért Sinéad O'Connor se kutya! Szó szerint nem.

A helyes bortárolás legfontosabb szabályai

Ha hosszabb tárolásra alkalmas bor kerül a birtokunkba, különösen fontos a megfelelő tárolási körülmények helyes megválasztása.

Sosem késő vagy legalábbis jó sokáig nem! 14 nő Hollywoodból, aki 45 fölött lett anya

Halle Berry, Marcia Cross, sőt Sandra Bullock sem siette el a gyerekvállalást.

Lehet örülni, hölgyek: jön az első lebomló, környezetbarát terhességi teszt!

Nézd meg, hogyan működik a jövő terhességi tesztje!

Régen használati tárgy, ma újrahasznosított műtárgy. Mi az? Nem fogod elhinni

Valami, ami karácsonykor akár a nappalidat is díszítheti.

A leghatékonyabb trükk, hogy könnyebben felkelj reggel akkor is, ha kint még sötét van

Alvásszakértők szerint egyetlen szempontot kell felismernünk, hogy ne kómázzunk hosszú percekig már napfelkelte előtt. Vagy után.

Itt vannak a 2018-as Golden Globe-jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg-film Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével, a furcsa című Három óriásplakát Ebbing határában, valamint A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely a kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

5 tuti tipp, amivel akár órákra is lefoglalhatod a gyereket

Ezeket szerencsére benn is lehet játszani és csak fél szemmel kell rájuk nézned közben.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt! „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perry-t.

6 film, amit meg kell nézned szakítás után

Néha épp egy filmre van szükségünk ahhoz, hogy kicsit megkönnyebbüljön a lelkünk ilyenkor!

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

7+1 utolsó pillanatos, ámde nagyon is személyre szóló karácsonyi ajándékötlet

Csak azért, mert te is azok közé tartozol (hozzánk hasonlóan), akik az utolsó pillanatban szerzik be az ajándékokat, még lehet az eredmény személyes figyelmesség, amiből a megajándékozott pontosan tudni fogja, hogy gondoltál rá.

13 laza szülő, aki rájött, hogy jobb könnyedén kezelni az életet

Amíg mást már kitör a frász, addig ők halál nyugodtan veszik az akadályokat.

Méhkasszerű képződményekben lakhatnak majd a New York-i hajléktalanok?

Újabb megoldástervezet az angol példa után. De melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz!

Magától értetődő a tény, mely szerint a konyhánk és a kamránk egytől-egyig tele van főzéshez használt vörös- és fehérborokkal, hogy még véletlenül se fogyjunk ki semmiből, ha ételízesítésre kerülne a sor. Mindazonáltal találtunk egy sokkal kézenfekvőbb felhasználási módot az otthon sorakozó borok számára, s teljes biztonsággal állíthatjuk: osztatlan sikert arathattok a következő baráti vacsorán!

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft