A férfiaknak is van testképzavaruk

A férfiaknak is van testképzavaruk
Forrás: europress

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

V

Vajon mit gondol magáról a mai férfi? Milyen a saját testéről, megjelenéséről, önmagáról alkotott képe? Ciki vagy cuki az „apatest”? Ilyen kérdésekre válaszol a coach és egy rövid gyakorlatot is ajánl, nemtől függetlenül.

-- A cikk szerzője life coach. Ide kattintva kérdezhetsz tőle.--

Nem lehet és nem is szabad általánosítani, az azonban teljesen biztos, hogy a férfiak is nap mint nap megküzdenek az önelfogadás sötét szörnyetegével. Mind a privát környezetemben, mind pedig a coaching ülések alkalmával sokszor találkozom azzal a jelenséggel, hogy a férfiak valósnak gondolt problémái, általuk megnevezett nehézségei mögött igazából egészen más okok állnak: önbizalomhiány, eltorzult önkép, önértékelési problémák, megfelelési kényszer, görcsös bizonyítási vágy és még sok más blokkoló, gátló tényező, ami sokszor nem engedi hogy a férfi az legyen, aki tényleg lenni akar: kívül is és belül is ugyanaz a magával elégedett, kiegyensúlyozott személy.

És persze a társadalom sem könnyíti meg a dolgát, hiszen nem elég, hogy minden nap új divathullám söpör végig a világon – hippik, metroszexuálisok, hipszterek és még ki tudja milyen értelmezhetetlen szavak dugják skatulyába – hanem még olyan badarságok is összezavarják, hogy ciki vagy cuki az „apatest”, vagy, hogy még mindig trendi-e a modell külső, meg a legyantázott mellkas.

Az egyik kedvenc történetem a skatulyázással kapcsolatban az apukámról szól. Fiatal korában olyan volt, mint egy deszka, persze azért szépen kipárnázva izommal – szóval egy volt a teljesen egészséges testalkatúak közül. Ahogy teltek az évek szép kis pocakot növesztett magának, amit valójában mi, a családja sosem bántunk; elfogadtuk olyannak amilyen, de persze biztattuk minden egyes megkezdett diétája alkalmával. Így ma már szerencsére az aktív sportnak és a megválogatott étrendnek köszönhetően ismét kezdi elfogadni önmagát, bár még mindig nehezen engedi el azt a fiatal képet, aki egykor visszanézett rá a tükörből. Egy nyaralás alkalmával történt, hogy a szüleim elmentek egy sivatagi túrára, ahova egy másik magyar házaspár is a csoporttal tartott. Megálltak egy oázisnál fényképezni, ahol a házaspár hölgy tagja megkérte édesanyámat, legyen szíves lefotózni őket a férjével, ahogy a vízesés előtt állnak. Az én apukám mindezt egyáltalán nem észlelve, gyanútlanul besétált a képbe; mire a hölgy férje felkiáltott: „Megkérném kis kövér útitársunkat, hogy álljon ki a képből!”
Hát csoda, hogy a sztereotípiák kereszttüzében sérül az önkép meg az önbecsülés?!

Mégis hogyan lehet helyrehozni, korrigálni ezeket a sérüléseket? Íme egy rövid coaching gyakorlat, otthoni használatra:
Képzeld el magadat, amikor elégedett vagy, amikor kiegyensúlyozottnak érzed magad! Fogalmazd meg magadnak pontosan, milyen érzés, akár írd is le egy papírra! Tedd fel magadnak a következő kérdéseket:

♦Milyen az, amikor igazán jól érzem magam, mit viselek, hogyan viselkedem? ♦Milyenek ezek az érzetek? Milyen az, amikor teljesen önmagamat adhatom?
♦Milyen a környezet, kik vannak jelen, milyenek a visszajelzések?

Ezekre válaszolj magadnak és próbáld meg tudatosítani és elfogadni mindazt, ami ezekkel kapcsolatban megfogalmazódott benned. Senkinek és semminek ne akarj megfelelni, kizárólag magadnak! Fogadd el önmagadat olyannak, amilyen igazán vagy, ahogyan jól érzed magad a bőrödben és próbálj meg mindenhol úgy megjelenni, viselkedni: a természetes valódat mutatni, nem gondolva arra, milyennek látnak mások.
5 reggeli, amit az irodai konyhád mikrójában is elkészíthetsz, méghozzá 5 perc alatt

Néha egy bögre forró finomság elég ahhoz, hogy a helyes vágányra terelődjön az ember munkanapja. Készítettél már fűszeres zabkását és más ínyencségeket a mikróban? Én most kipróbáltam néhány mikrózható reggeli receptet.

Annyi ételt vásárolj, amennyit meg is eszel – Tippek az élelmiszerpazarlás ellen

Én ugyan soha nem éltem pazarló életet, de pár éve még inkább figyelek arra, miből mennyit vásárolok és használok fel. Ezzel a tudatos gondolkodással te is sokat tehetsz magadért, a bolygóért, sőt rengeteg pénzt is spórolhatsz. Talán még egy adag lelkiismeret-furdalástól is megkímélheted magad. Tegyünk együtt az élelmiszerpazarlás ellen!

Vajon mit gondolna a 20 éves önmagam a mostani életemről? Levél magamnak a múltba és a jövőbe

"...most még nehéz elképzelned, de mindent ügyesen csinálsz: semmilyen erőfeszítésed sem hiábavaló, idővel minden meg fog térülni, így hát soha ne add fel!"

Garnélás-kapros cukkinileves (akár vegán)

Íme egy könnyen és gyorsan elkészíthető, ízekben mégis gazdag leves. Rák nélkül tökéletes vega leves.

Böllér, hentes, pékné – te tudod, hogy milyen ételre utalnak ezek a kifejezések?

Számtalan fogásunk van, ami egy tájegységről, népcsoportról, személyről, egy foglalkozást űző személyről, vagy épp annak feleségéről kapta a nevét. Ezek az elnevezések többnyire készítési módokat jelölnek. Te tudod, hogy melyik mit takar?

A jó szüléshez idő kell, nem pedig futószalagon végzett műtétek - a WHO új irányelvekkel állt elő a nők érdekében

A WHO nemrég új ajánlásokat fogalmazott meg a pozitívabb szülésélmény érdekében.

„Nagyon fontos, hogy egy társadalom elismerje a művészi munkát” – Topor Tünde, az Artmagazin főszerkesztője

A kortárs műveknek lehet pénzben kifejezhető értéke, a művészeknek nemzetközileg komolyan vehető karrierje – érvel az Unicredit Bank mecénás programja, a Korszakalkotók egyik zsűritagja. Topor Tündével beszélgettünk.

Csak én nem akarom megkeresztelni a gyerekemet a családban - avagy így lettem hirtelen fekete báránnyá

"Vajon miért gondoltam azt, hogy anyai alapon jogot formálhatok arra, hogy eldöntsem, lesz-e szenteltvízbe mártás, avagy sem?"

17 optikai illúzió, amit az agyad nem fog helyesen látni, akárhogy is erőlködik

A szemünket és az agyunkat kiábrándítóan könnyű becsapni.

Ezért kell körtét enni alkoholos italok fogyasztása előtt

A körte nemcsak azért szuper gyümölcs, mert tele van vitaminokkal, nagyon finom, sok ételhez illik, így jól felhasználható a főzéshez is, hanem még a borokhoz kapcsolódóan is vannak nagyon pozitív hatásai.

10 kérdés Borbély Alexandrához: Legnagyobb rémálmáról, korai filmes élményeiről és az Oscarról beszélgettünk vele - VIDEÓ

Az Oscar-jelölések előtti napokban volt alkalmunk beszélgetni Európa legjobb színésznőjével, ő pedig elbűvölő szerénységgel nyilatkozott a jelölés lehetőségéről, illetve például arról, mennyire vonzza a külföldi karrier.

Nem olyan voltam, mint a többi gyerek, de te homokba dugtad a fejed, Anya!

Flórának nem volt könnyű gyerekkora. Ma már tudja, mi volt ennek az oka és ettől végre felnőtt fejjel megcsillant benne a remény. Az ő levele következik, amit az édesanyjához intézett...

Az ötmásodperces szabály, amely egyszer és mindenkorra véget vet a halogatásnak

Folyton csak tolod magad előtt a kisebb-nagyobb elvégzetlen feladatok garmadáját? Pedig lehet, hogy csak öt másodpercen múlik.

11 hack, ami lazán felpörgeti a reggeli készülődést gyerekekkel

Van vis maior, amiket könnyedén meg lehet előzni! Segítünk az előre tervezésben, hogy a reggeli rohanásban legalább a fejedet ne veszítsd el.

A 18 éves Emma González az igazi Katniss Everdeen?

Az éhezők viadala fiktív hősnőjéhez hasonlítják a gimnazista lányt, aki profi politikusokat megszégyenítő beszédével talán örökre megváltoztatta az amerikai közéletet a floridai iskolai lövöldözés utáni tüntetésen.

A barátnőim segítettek át a gyászon - nekik köszönhetem, hogy még lélegezem

"Én semmit nem várok a barátaimtól, csak azt, hogy mellettem legyenek. Nem várom, hogy tanácsot adjanak, sajnálkozzanak, vagy velem sírjanak. Hiszen ez nem az ő életük." - Anikó története.

Kövess minket

Ragadd meg a pillanatot! Három hónapos akciós előfizetésünk:

Csak 1185 Ft