Adjunk nevet a gyereknek – de milyen szempontok szerint?

Adjunk nevet a gyereknek – de milyen szempontok szerint?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

P

Például el kell döntenetek: zavarna-e, ha még fél tucat gyereket ugyanúgy hívnának az óvodában, mint a tiéteket? Cikkünkből az is kiderül, hogy az újszülötteknek adott keresztnevek 10-es toplistája évek óta alig változik.

Minden szülő és szülőjelölt tudja, hogy a babavárás legvidámabb korszaka a névválasztás. Nincs is szórakoztatóbb program, mint amikor kettecskén összebújva listába írjuk a szóba jöhető keresztneveket, és a vezetéknévhez illesztve ízlelgetjük, hogy milyen hangulat, milyen személyiségjegy árad a szívünk alatt hordott magzat tervezett nevéből.

2014-ben születettek első utóneve (lányok):
1.Hanna (1856)
2.Anna (1241)
3.Jázmin (1115)
4.Lili (864)
5.Zsófia (776)
6.Emma (761)
7.Luca (738)
8.Boglárka (733)
9.Zoé (731)
10.Nóra (717)

Akik ötleteket adnak
Közben persze kacagva vagy fintorogva húzzuk ki a lajstromból a korábban már elfogadott javaslatokat. Igazi szerencse, ha a kilencedik hónap végére sikerül megtalálni az igazit.

Forrás: Europress

Ahány család, annyiféle szempont, annyiféle rokoni és baráti javaslat (na, köszönjük szépen!), és minden korban tetten érhetők az aktuális névválasztási trendek is. A 19. század végén például Sisi népszerűsége miatt sok-sok Erzsébet született, az 1910-es években rengeteg Zita – így hívták az utolsó magyar király feleségét. Amióta a tévé beköltözött az otthonunkba, számos film és sorozat adott ihletet a leendő szülőknek. Hallottunk magyar Izaurákról is, s az 1970-es években sok fiú kapta keresztnevét Kovács Krisztián, az akkori ifjúsági filmekben gyakorta felbukkanó gyerekszínész után.

2014-ben születettek első utóneve (fiúk):
1.Bence (1551)
2.Máté (1359)
3.Levente (1241)
4.Ádám (1177)
5.Dávid (1134)
6.Dániel (998)
7.Marcell (977)
8.Balázs (969)
9.Milán (924)
10.Dominik (917)

Belőlük van most a legtöbb
Ha megnézzük a tavalyi népszerűségi sorrendet, érdekes következtetésekre jutunk. A hagyományos keresztnevek jócskán hátrébb szorultak, a László csak a 19., a József a 45. helyen áll. A lányoknál aKatalin, a Mária és a Zsuzsanna nincs benne az első 100-ban.


Mint az utóbbi években mindig, 2014-ben is Hanna és Bence a legnépszerűbb páros. Egyik név sem tartozik a tradicionális utónevek közé; Hanna a nemzetközi vonulatot képviseli (más nyelvekben is létező név), Bence pedig Arany János Toldija óta bevett, kedves hangzású magyar keresztnév. A második helyen egy bibliai páros, Anna és Máté végzett, a képzeletbeli bronzérmet Jázmin (aki elsősorban virág, másodsorban mesehős) ésLevente (a deli ősmagyar vitéz) szerezte meg. A toplista további helyezettjei jó pár éve az élbolyban versenyeznek, közülük csak Lili és Dominik érkezik egy újabb, feltörekvő divathullámmal.

Akik ki akarnak tűnni
Az anyakönyvezhető utónevek sora folyamatosan bővül. A legfrissebbek között böngészve feltűnik egy-egy „gyöngyszem” is. Vajon milyen jövő állhat például Ármányka előtt, vagy mennyire lesz harcias fiú Tegző? A sajátos helyi kötődés szimbóluma a közelmúltban engedélyezett Edelény név is.

Az MTA Nyelvtudományi Intézetének honlapján betűrendes bontásban sorakoznak az anyakönyvezhető lány- és fiúnevek. Ha a több száz között nem találnátok meg az igazit, akkor a lakóhely, illetve születés szerinti anyakönyvi hivatalban vagy a Rendészeti Minisztérium Anyakönyvi Osztályán kell benyújtani a kérvényt az általatok kitalált névre, amit végül a Nyelvtudományi Intézet Utónévbizottsága bírál el. A szakvéleményt postán küldik el a címetekre.

Részletes tippek a júniusi Éva magazinban.

Jobb mint az eredeti: így néznek ki a poptörténelem legmenőbb albumborítói macskákkal

Nevettél ma már? Nálunk "Cica Turner" viszi a pálmát, de azért Sinéad O'Connor se kutya! Szó szerint nem.

A helyes bortárolás legfontosabb szabályai

Ha hosszabb tárolásra alkalmas bor kerül a birtokunkba, különösen fontos a megfelelő tárolási körülmények helyes megválasztása.

Sosem késő vagy legalábbis jó sokáig nem! 14 nő Hollywoodból, aki 45 fölött lett anya

Halle Berry, Marcia Cross, sőt Sandra Bullock sem siette el a gyerekvállalást.

Lehet örülni, hölgyek: jön az első lebomló, környezetbarát terhességi teszt!

Nézd meg, hogyan működik a jövő terhességi tesztje!

Régen használati tárgy, ma újrahasznosított műtárgy. Mi az? Nem fogod elhinni

Valami, ami karácsonykor akár a nappalidat is díszítheti.

A leghatékonyabb trükk, hogy könnyebben felkelj reggel akkor is, ha kint még sötét van

Alvásszakértők szerint egyetlen szempontot kell felismernünk, hogy ne kómázzunk hosszú percekig már napfelkelte előtt. Vagy után.

Itt vannak a 2018-as Golden Globe-jelölések – ezúttal nincs köztük magyar, de így is akad néhány meglepetés

Egy új Spielberg-film Tom Hanks és Meryl Streep főszereplésével, a furcsa című Három óriásplakát Ebbing határában, valamint A víz érintése vezeti az Arany Glóbuszra jelölt filmek listáját, amely a kattintás után olvasható. A tévésorozatok körében a Hatalmas kis hazugságok a nagy esélyes.

5 tuti tipp, amivel akár órákra is lefoglalhatod a gyereket

Ezeket szerencsére benn is lehet játszani és csak fél szemmel kell rájuk nézned közben.

Fél Hollywood a kissrác védelmére kelt, akit bullyingoltak az iskolában az orra miatt! „Engem is csúfoltak, csak én nem voltam ilyen bátor”

Az amerikai kisfiú könnyek között érvel az iskolai bántalmazás ellen – még egy sziklát is megindítana, nem hogy Katy Perry-t.

6 film, amit meg kell nézned szakítás után

Néha épp egy filmre van szükségünk ahhoz, hogy kicsit megkönnyebbüljön a lelkünk ilyenkor!

6 szokás, amivel minden évben meg tudom előzni, hogy felszaladjon rám pár kiló az ünnepek alatt

Csengőszó, meghittség, ellenállhatatlan mézeskalács-illat – kinek van kedve ilyenkor a fitnesz-szempontokra gondolni? Nos nekem sincs, ezért olyan egészséges karácsonyi szokásokat vezettem be, amelyeken gondolkodnom sem kell. És évről évre működik! Figyeljetek!

7+1 utolsó pillanatos, ámde nagyon is személyre szóló karácsonyi ajándékötlet

Csak azért, mert te is azok közé tartozol (hozzánk hasonlóan), akik az utolsó pillanatban szerzik be az ajándékokat, még lehet az eredmény személyes figyelmesség, amiből a megajándékozott pontosan tudni fogja, hogy gondoltál rá.

13 laza szülő, aki rájött, hogy jobb könnyedén kezelni az életet

Amíg mást már kitör a frász, addig ők halál nyugodtan veszik az akadályokat.

Méhkasszerű képződményekben lakhatnak majd a New York-i hajléktalanok?

Újabb megoldástervezet az angol példa után. De melyik volt előbb: a tyúk vagy a tojás?

Kipróbáltuk! Borvaj, amivel még jobb ételeket készíthetsz!

Magától értetődő a tény, mely szerint a konyhánk és a kamránk egytől-egyig tele van főzéshez használt vörös- és fehérborokkal, hogy még véletlenül se fogyjunk ki semmiből, ha ételízesítésre kerülne a sor. Mindazonáltal találtunk egy sokkal kézenfekvőbb felhasználási módot az otthon sorakozó borok számára, s teljes biztonsággal állíthatjuk: osztatlan sikert arathattok a következő baráti vacsorán!

Az éves előfizetés mellé most LIMITÁLT InStyle X FUTUREAL pulóver jár!
Borító

Kövess minket

Legyen stílusos új éved! Féléves Éva-előfizetéshez most féléves InStyle-előfizetést kapsz ajándékba!

Csak 2995 Ft