5 ok, amiért ha egy mód van rá, elkerülöm a kibeszélést

5 ok, amiért ha egy mód van rá, elkerülöm a kibeszélést
Forrás: europress / getty images

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

A

A közösségépítés szép dolog, de ha kérhetem, ne annak kárára történjen, aki épp nincs a szobában.

A munkatársaim tudják, hogy utálom a kibeszélést. Már nem is kezdenek ilyenbe, különben azonnal oltani kezdem őket, hogy hagyják abba. Hogy miért nem állhatom a kibeszélést? Ezért:

1. Mert a kibeszélés többnyire öncélú.

„Ott ül a méretes hátsóján, veri a billentyűzetet, de hogy semmi nem sül ki belőle, az is biztos.”

A kibeszélés többnyire nem konstruktív. Nem vezet megoldásra akkor sem, ha a kibeszélés kezdeményezőjét komolyan zavarja a másik munkamódszere. Általában azért indulnak el ilyen kibeszélési folyamatok, hogy a beszélgetőpartnerek között egyetértés, és ezáltal kapocs jöjjön létre – egy harmadik személy kontójára. Valahogy máshogy kellene közösségépíteni.

2. Mert ilyenkor az ember olyat tesz másokkal, aminek ő maga nem örülne.

Nem csak azért nem rabolom ki az élelmiszerüzletet és nem keverek le egy pofont a szomszédomnak, mert az tilos, hanem azért sem, mert akkor hogyan várhatom el, hogy ne tegyék mások is ugyanezt velem? A kibeszélés persze nem akkora bűn, mint a lopás vagy az erőszak, de nem lehetne ugyanezen az elven mellőzni?

Olvasd el ezt is!

3. Mert a kibeszélés gyengíti a kapcsolatokat.

Elsőre talán úgy nézhet ki, hogy szorosabbra fűzhetem a kollegiális viszonyt a csinos könyvelőfiúval, ha a többi munkatársamról pletykálok vele, de van egy fontosabb dolog, ami sérülhet ilyenkor: a bizalom.

4. Mert olyan kárt okozhat, ami talán nem is állt senkinek a szándékában.

Akár áldozatunk állását, sőt, karrierjének későbbi alakulását is kockáztathatjuk vele. Ezt biztos nem akarjuk, bármennyire is ellenszenves az illető.

5. Mert ilyenkor automatikusan arra gondolok, hogy amint kimegyek a szobából, rólam kezdenek majd beszélni.

Minden munkahelyen vannak konfliktusok – a munkatársaim egyvalamiben biztosak lehetnek: ha ilyen adódik, akkor inkább megpróbálom tapintatosan bár, de nyíltan felvállalni, mint hogy valaki mással beszéljem meg helyette. Tudják, hogy én nem beszélem ki őket. Ezzel megalapoztam egy bizalmi helyzetet, ami a feszült helyzetekben is fennáll.

Tovább olvasok
Anyai nagymamánk génjeit hordozzuk legerősebben – állítják kutatók

Függetlenül attól, hogy egy gyerek szoros kapcsolatot ápol-e a nagyszüleivel, genetikai örökségünk tetemes részét nekik köszönhetjük. Főképp az egyiküknek...

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem