Jacket potato: zsebes krumpli, amit bármikor elkészíthetsz

Borítókép: Jacket potato: zsebes krumpli, amit bármikor elkészíthetsz Forrás: europress / getty images
Kiváló recept lusta napokra, amikor tényleg nincs kedved ebédet csinálni. Majd a sütő elvégzi helyetted a melót.

Lusta szombat délelőtt volt, későn keltünk, örültünk, hogy nem kell sehová menni. Olvasgattunk, társasoztunk, és nem volt kedvem nekiállni főzni. Így aztán úgy döntöttem, nem is fogok, csináljon ebédet a sütő, és mindenki fejezze be magának.

Fogtam annyiszor két nagyobb krumplit, ahányan vagyunk, jó alaposan megmostam, ledörzsöltem konyhai kefével, aztán papírtörlővel leitattam róla a vizet. Alufóliából akkora darabokat téptem, hogy beleférjen egy-egy krumpli. Ecsettel olívaolajat kentem az alufóliára, megszórtam nagy szemű tengeri sóval, és mindegyik alufóliadarabba belecsomagoltam egy-egy burgonyát. A csomagokat itt-ott átszurkáltam villával. Sütőpapírral letakart tepsire tettem a csomagolt krumplikat, és betettem az egészet a sütőbe, amit légkeverésre és 220 fokra állítottam (nem fontos előmelegíteni). Kb. 45 perc-1 óra kell, hogy megsüljön, de a legegyszerűbb persze villával beleszúrni és ellenőrizni, hogy puha-e már. Amikor elkészült, már csak az asztalra kell tenni minden olyasmi társaságában, ami éppen van otthon és illik hozzá: például tejföl, reszelt sajt, metélőhagyma, apró kockákra, csíkokra vágott zöldségek (paradicsom, paprika, paradicsom, saláta), sonkacsíkok, tonhal, kukoricakonzerv stb. A krumplikat csak ki kell csomagolni, kereszt alakban bevágni, és mindenki megtölti magának azzal, amivel szeretné. És még mosogatni is alig kell utána.