Szilvaketchup? Bográcsban? Na ne!
Hogyan lesz a szilvából ketchup? Ugyanúgy, mint a paradicsomból, csak más fűszerek kerülnek bele, más arányban, és nem feltétlenül hot-doghoz vagy hamburgerhez, hanem kacsahúshoz, májhoz, vadashoz esszük (mondjuk, a sültkolbászt sem rontja el, de a paprikáshoz nem illik – szerintem).
Hozzávalók 6 db 7 decis üveghez
5 kg japán vörös szilva
1 liter víz
200 g barna cukor
2 deci almaecet
6 púpozott evőkanál kandírozott narancshéj szirupban
6 púpozott evőkanál narancsdzsem
2 fahéjrúd
5 gerezd zúzott fokhagyma
Frissen őrölt fűszerkeverék: 4 csillagánizs, 8 szem borókabogyó, 8 szem szegfűbors, 8 szem fekete bors,
1 teáskanál őrölt kardamom
1. A megmosott, kimagozott szilvát 1 liter vízzel feltesszük főni.
2. Mikor a gyümölcs megpuhul, botmixerrel simára turmixoljuk.
3. Beletesszük a cukrot, az ecetet, a narancshéjat, a narancsdzsemet, a fahéjat, a fűszerkeveréket és a fokhagymát, és lassú tűzön egy órát főzzük.
4. Kimosott, sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Szöveg és fotó: Bezselics Ildikó / ketcicakonyhaja.blog.hu
További receptek, tippek:evamagazin.hu/konyha