Te tudod, mit jelentenek eredetileg a közösségi oldalak nevei?

Te tudod, mit jelentenek eredetileg a közösségi oldalak nevei?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

M

Most megtudhatod. Kattints a közösségi média kisszótáráért!

Facebook
Mikor indult: 2004
A név jelentése szó szerint: arckönyv, osztálykönyv

A hálózat 2004-ben indult; eredetileg a Harvard Egyetem diákjairól tett közzé adatokat; egyfajta virtuális telefonkönyvként képzelték el, amilyet szokás – online vagy papíron – készíteni az Egyesült Államok egyetemi karain. Ezt a (sokszor fényképes) regisztert szokták facebooknak nevezni, bár ma már "alumni directory" (diáknévsor) néven futnak, hogy ne legyen kavarodás.
Az Éva a Facebookon

Twitter
Mikor indult:2006
Anév jelentése szó szerint: csiripelő, csipogó

Indulásakor, 2006-ban a twttr munkanevet adták neki a Flickr képmegosztó oldal mintájára, majd a könnyebb kiejthetőség érdekében egyszerűen beleillesztettek néhány magánhangzót, és így kapta a mai „csiripelő", „csipogó" jelentést.
Az Éva a Twitteren

Google+
Mikor indult: 2011
A név jelentése szó szerint: tíz a századikon plusz :)

A Google egy szándékosan félregépelt változata a googol szónak, amely a 10100 (tíz a századikon)szám neve, vagyis ha ki akarnánk írni a számot számjegyekkel, akkor az 1-es után száz darab 0 következne. A googol szót a 30-as években „találta fel" Edward Kasner amerikai matematikus 9 éves unokaöccse. A keresőóriás alapítói pedig a nagyszámú információt szándékoztak jelezni a névválasztással, amelyet majd így meg lehet találni. A google.com domaint 1997-ben regisztrálták.
A Google+ a Google Buzz, a Google Circles és más alkalmazások egyesítéséből jött létre 2011-ben azzal a céllal, hogy konkurenciát biztosítsanak a Facebookkal szemben. A Facebookon népszerű lájk funkcióhoz hasonlóan a Google a +1-et vetette be.
Az Éva a Google+-on

Tumblr
Mikor indult:
2007
A név jelentése szó szerint: bukdácsoló, botladozó

2005-ban már nagyon pörögtek a blogok, és a 17 évesChris Neukirchen is rendelkezett ilyennel. Úgy érezte, néha szívesebben írna rövidebben is, csak egy-egy linket vagy fotót megosztva a közönségével, de egy-egy ilyen másodperces infó hülyén nézne ki a hosszú posztok között. Ezért létrehozott egy mikroblog-oldalt (ez a műfaj akkor még nem létezett ebben a formában), amelyet ő akkor "tumblelog"-nak nevezett. Egy blog, amibe csak úgy belebotolhat, belepillanthat az ember. Innen kapta a nevét a Tumblr, ennek a mikroblog-ötletnek egy továbbfejlesztett változata.
Az Éva a Tumblr-ön

--pagebreak--

Wikipédia
Mikor indult: 2001
A név jelentése szó szerint: gyors enciklopédia

A wiki bármilyen közösségi alapon szerkeszthető weboldalt jelent, pontosabban egy webszerkesztési rendszert. A szó hawaii nyelven „gyorsat" jelent. A wiki szó webfejlesztési berkekben tehát jóval a Wikipédia indulása előtt létezett; az online enciklopédia alapító atyái egyszerűen összeházasították a szót az enciklopédia második felével.

Instagram
Mikor indult: 2010
A név jelentése szó szerint: polaroid távíró (?)

A képmegosztó oldal neve mozaikszó az "instant camera" (magyarul ezt csak polaroidnak hívják)és a "telegram" (távíró) szavakból.
Az Éva az Instagramon

Pinterest
Mikor indult: 2010
A név jelentése szó szerint: gombostű + érdeklődés (vagy ilyesmi)

Bizony, a pin (gombostű, kitűz) és az interest (érdeklődés) szavak ötvözetéből lett a Pinterest neve. És hogy miért pont gombostű? Mert az eredeti alapítónak,Ben Silbermann-nek gyerekkorában bogárgyűjteménye volt.


Ez itt a „Pinterest 1.0" a közösségi oldal alapítója szerint

„Sokat elmond egy emberről, hogy mit gyűjt" – mondogatja azóta is az ember, aki létrehozott egy online képgyűjtő oldalt.
Az Éva a Pinteresten

Youtube
Mikor indult: 2005
A név jelentése szó szerint: te-csatorna vagy tecső (és hívják is így néha magyarul)

Az amerikai szleng tube-nak hívja a tévét a régi készülékekben levő fénycsöveknek köszönhetően. A "you" szó a közösségi, interaktív jelleg hangsúlyozása miatt kerülhetett bele a névbe.
Az Éva a Youtube-on


Tovább olvasok
Anyai nagymamánk génjeit hordozzuk legerősebben – állítják kutatók

Függetlenül attól, hogy egy gyerek szoros kapcsolatot ápol-e a nagyszüleivel, genetikai örökségünk tetemes részét nekik köszönhetjük. Főképp az egyiküknek...

Kövess minket

5 lapszám 3475 Ft helyett 2075 Ft-ért, lapszámonként 695 Ft helyett 415 Ft-ért

Csak 2075 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem