Így marad egészen péntekig friss a hétfőn bekészített saláta

Borítókép: Így marad egészen péntekig friss a hétfőn bekészített saláta
Saláta-dobozolási tippek, hogy egy héten csak egyszer kelljen dolgoznod!

Neked is fejtörést okoz, hogy megfelelő egészséges ebédelni- vagy nassolnivalód legyen a munkahét során? Hányszor fordul elő egy héten, hogy reggel nem volt időd megtervezni, mit ebédelj? Ilyenkor haaz ember már szédül az éhségtől az irodában, gondolkodás nélkül megrendel bármit, aminek a gondolatától megindul a nyálelválasztása (ami jellemzően a pizza, sajnos...). Ismerős?

Na most van ennek vége: a fitsugar.com szakértői elárulják, hogyan kell egy egész hétre előkészíteni a salátát, hogy aztán a munkahét során már ne kelljen tervezgetned az egészséges menüt! :)

1. Szerezd be a megfelelő tárolóedényeket

A lényeg a jól zárhatóságban rejlik, legyen bár befőttesüveg vagy műanyag doboz. Az se mindegy, hogy mekkora és milyen nehéz a tárolóedény. Az üvegfalú szebb és jobban is mutat benne a cucc, viszont nehezebb, mint a műanyag. Másfelől érdemes kellő helyet hagyni benne, ha esetleg jégpárnákkal kell kibélelned a tárolót (ez főleg akkor fontos, ha olyan helyen dolgozol, ahol nincs hűtőszekrény).

Így fogytam le a szülés után – Pócsik Anita, az Éva főszerkesztőjének tippjei, receptekkel!

2. Így pakolj a műanyag dobozba

Műanyag dobozból az a legjobb, amelyik lapos és négyszögletes. Az ilyen alakú tárolókban jobban eloszlanak a zöldségek, vagyis lassabban indul be a fonnyadás folyamata.

Most pedig a salátarétegzés művészete következik pontokba szedve, figyeljetek csak:

i. Alapozz a zöld levelekkel.
Érdemes előre csomagolt salátát vásárolni (ezek általában meg vannak mosva), de ha ragaszkodsz a piaci változathoz, akkor csak az olyan salátalevél alkalmas pakolásra, ami nem nedves. Töltsd fel a dobozt zöld levelekkel a háromnegyedéig.

ii. Halmozz rá zöldségeket, babot és/vagy gyümölcsöt.
Bármi jöhet, ami nem túl nedves. Uborka, sárgarépa, koktélparadicsom egészben, csicseriborsó, vesebab, kukorica, akár szőlő vagy áfonya is. Papírtörlővel itasd le róluk a nedvességet, hogy sokáig ropogósak maradjanak.

iii. Adj hozzá fehérjét.
Pácolt tofut. Grillcsirkét. Keménytojást. Sajtot felkockázva. Főtt (és lehűlni hagyott) quinoát vagy barna rizst. Ezeket a hozzávalókat csak a hétfői, keddi és szerdai salátás dobozodba tedd bele. Szerdán keverd bele a csütörtöki és pénteki dobozba a többi előkészített fehérjealapú hozzávalót. Ugyanígy tégy az avokádóval, a magvakkal, mogyoróval vagy a nedves gyümölcsökkel, amilyen a felszeletelt eper.

iv. Az öntetet szállítsd külön!
Szerezz be erre a célra egészen kicsi, ám kiválóan záródó dobozkákat. Ne felejtsd el, hogy kevés kellemetlenebb dolog van, mint a táskádba kifolyó olívaolaj!

4. Így pakold a salátát üvegtárolóba

A hosszúkás, de széles peremű üvegtárolókba könnyű be- és kipakolni a salátát. Az üvegtárolókat érdemes függőlegesen szállítani!

i. Az aljára kerüljön az öntet.
A függőleges szállításnak
köszönhetően az öntet nem keveredik össze a többi hozzávalóval. Ha nem akarsz külön dobozt vinni az öntetnek, akkor ez ideális megoldás.

ii. Utána következnek a zöldségek.
Kezdd a keményebb állagúakkal: sárgarépával, csicseriborsóval, retekkel, hagymával. Aztán jöhet a többi: zöldpaprika, uborka, paradicsom.

iii. Jöjjenek a salátalevelek!
Legalább a feléig töltsd meg velük az üveget. Itt is érvényes, ami a műanyag doboznál: az előre csomagolt salátalevelekkel időt spórolhatsz. Az egészben kapható piaci saláta is szuper, csak vigyázni kell, hogy tisztán és szárazon kerüljenek az üvegbe.

iv. Végül a fehérjék.
Tofu vagy más szójaszármazék, grillcsirke, felkockázott sajt. Ezek nehezebbek, mint a salátalevelek, így kicsit leszorítják azokat, több helyet csinálva a további hozzávalóknak. Jöhet a tetejére még avokádó, magvak, szárított gyümölcsök.

v. Rázva vagy keverve :)
Ebédidőben fel is rázhatod az üvegtárolót, hogy jól összekeveredjenek az alapanyagok, vagy kiöntheted egy tálba és villával keverheted össze. A lényeg, hogy mindenhova jusson az öntetből. :)

5. Bevásárlólista

Természetesen ha egész munkahétre előre állítod össze a salátádat, akkor a bevásárlást is érdemes egy hétre előre intézned. Íme egy lista (ami persze szabadon variálható), hogy miket érdemes például megvenned az öt napra elegendő salátaadagodhoz:

  • Nagy adag zöld salátalevél
  • 2 uborka
  • 2-3 zöldpaprika
  • 5 közepes sárgarépa
  • 1 csomag koktélparadicsom
  • fél kiló szőlő
  • 2 csomag tofu
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • napraforgómagok
  • 2 avokádó
  • 1 üveg a kedvenc salátaöntetedből

Forrás: fitsugar.com

Fotó: fitsugar.com, photl.com, Pinterest