Tavaszi máglyarakás eperrel és rebarbarával

Borítókép: Tavaszi máglyarakás eperrel és rebarbarával
A Két cica konyhája blog szerzőjének receptje csak nálunk!

Bezselics Ildikó, a Két cica konyhája blog szerzője az Éva Konyhában is bemutatkozott. Néhány hétig rendszeresen küld nekünk recepteket. A mai máglyarakás receptből kiderül kedvenc édességünk nevének eredete.


A máglyarakást ismereteim szerint azért hívják így, mert a tetején a tojáshabot egy kicsit "feltüskézve", és óvatosan megsütve a teteje a vöröslő parázshoz hasonlítható,
A máglyarakás eredendően őszi-téli csemegének számít: az alapja egy kalácsfelfújt, és rendszerint almával vagy birsalmával készül. A koronája persze a gyümölcslekvárral ízesített, pirosra sütött tojáshab. A Két Cica Konyhája blog szerzője most egy szezonális, tavaszi változatot készített: az alapja túrófelfújt, a tölteléke eper és rebarbara.

Hozzávalók (23 cm átmérőjű, kerek sütőformához):
250 g túró
250 g tejföl
5 evőkanál kiflimorzsa (édes vajaskifliből)
3 + 3 evőkanál porcukor
1 kávéskanál vaníliapor
3 tojás
1 narancs héja
4 narancs leve
250 g rebarbara
250 g eper
2 evőkanál keményítő
5 evőkanál kristálycukor

Az áttört túrót, a tejfölt, a kiflimorzsát, 3 evőkanál porcukrot, 1 kávéskanál vaníliaport, a narancshéjat és a 3 tojás sárgáját összekeverjük és a sütőtál aljába simítjuk. 200 fokra előmelegített sütőben 5-6 percig elősütjük, majd kivesszük, és félig kihűtjük.

A négy narancs levét összekeverjük a kristálycukorral, és megpároljuk benne a megtisztított, feldarabolt rebarbarát és az epret. Mikor a gyümölcsök levet engedtek, levesszük a tűzről, leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük. A levet felfogjuk és visszatesszük a lábosba: a két evőkanál keményítőt hozzáadva lassú tűzön besűrítjük.

A tojások fehérjéből 3 evőkanál porcukorral kemény habot verünk, és két evőkanállal hozzákeverünk a besűrített gyümölcsléből is, hogy szép rózsaszín legyen.

A besűrített gyümölcsmasszát rákenjük az elősütött túróra, elsimítjuk rajta a megfőzött gyümölcsöket is, majd ráhalmozzuk a tojáshabot. A hab tetejét egy fakanál lapjával átpaskoljuk – így tüskés lesz, ami sütés közben jobban megpirul, így a lángokhoz válik hasonlóvá a kész sütemény teteje.

160 fokos sütőben további 20 percig sütjük – ha a teteje korán megpirul, tegyünk rá egy sütőpapírt, nehogy megégjen.

Még több recepta Receptek a Két cica konyhájából című szakácskönyvben, illetve a Két cica konyhája gasztroblogon.

Szöveg és fotó: Bezselics Ildikó / ketcicakonyhaja.blog.hu

További receptek, tippek gasztrobloggerektől a 2014-es Éva Konyhában!