Ezért gondold át kétszer, hogy kidobod-e a maradékot
A gazdag országokban - így Magyarországon is - fejenként és összesen is sokkal több élelmiszer-hulladék keletkezik, mint a fejlődő országokban. A gazdag országokban az élelmiszer-hulladék 40%-a a háztartásokban keletkezik, azaz mi dobjuk ki.
Fotó: Photl.com
Az összes megtermelt élelmiszer harmadát takaríthatnánk meg az élelmiszer-hulladék csökkentésével. Ezzel 3 milliárd embert lehetne jóllakatni, és még mindig maradna annyi felesleg, hogy a táplálkozási igények 130%-át biztosítsuk mindenkinek. Az európai és észak-amerikai országoknak majdnem kétszer annyi ennivalója van, mint amire a lakosságuknak szüksége van – tudtuk meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület közleményéből.
És hogy miért keletkezik élelmiszer-hulladék a háztartásokban?
- túl sokat vásároltunk, és megromlik, mielőtt megennénk,
- túl sokat főztünk és nem fogy el,
- elfelejtkezünk róla, hogy van (hűtő vagy polc mélyén nem látszik), és lejár,
- meggondoljuk magunkat, és mégsem akarjuk már megenni (pl. közben elkezdtünk fogyókúrázni).
Fotó: Photl.com
Becslések szerint Magyarországon összesen 1,8 millió tonna élelmiszert dobunk ki, ami fejenként évente 40 kg élelmiszert jelent. Ez, bár alacsonyabb, mint az EU-s átlag, még mindig rettentő nagy szám.
A világon mintegy egymilliárd ember alultáplált. Mindegyikük jóllakhatna az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből. Az élelmiszer kidobásának komoly környezeti hatásai is vannak. Összes kiadásunknak az élelmiszerek kb. 20%-át teszik ki. Ez nem kevés pénz. És a kidobott ennivaló kidobott pénz is.
Te mihez kezdesz a maradékkal? Ide kattintva adunk néhány szuper tippet.