Így tervezd meg a karácsonyi főzést: 14 tipp

Borítókép: Így tervezd meg a karácsonyi főzést: 14 tipp
Még nem késő elkezdeni a konyhai műveletek megtervezését az ünnepek előtt! Tippek SOS receptekkel!

Nyugi, nem lesz semmi baj az ünnepi vacsorával. Sikerülni fog minden, ha előre készülsz, és megszívlelsz néhány időt-energiát spóroló trükköt.

1. Csinálj helyet! A túltömött fridzsider önmagában is nyugtalanító. Akarácsonyi kajadömping előtt ürítsd le a hűtő tartalmát, s nem kell turkálni, kotorászni. Légy kreatív: mit tudsz főzni az ünnepek előtt abból, ami a hűtőben van?

2.Divat az online. Ha az interneten akarod megrendelni a karácsonyi koszt összes hozzávalóját, ne felejtsd el: más is ezt teszi, és talán az egész december foglalt lesz, mire észbe kapsz.

3. Légy rugalmas! Senki nem fogja tudni, mit terveztél (és ne is áruld el utólag), csak azt látják, amit meg is valósítottál. Úgyhogy ne terheld túl magad és számolj realistán a rendelkezésedre álló idővel. Ami végképp nem fér bele, azt egyszerűen hagyd el. Majd megcsinálod jövőre.

4. A tökéletes időzítés. Ha aggódsz, hogy nem tudod idejében asztalra tenni mindazt, amit szeretnél, akkor gyárts időbeosztási táblázatot. Indulj ki abból az időpontból, amikor tálalni akarsz (ne feledkezz el a húsok pihentetési idejéről), és pipáld ki visszafelé a már elkészült ételeket – így semmi sem fog kimaradni.

5. Mindenkit mozgósíts! Akkor is te maradsz a konyha királynője, ha némely időigényes aprómunkát – mint a hámozás, a keverés, a mixelés vagy alecsöpögtetés – átengedsz a családtagoknak. Ne habozz megkérni őket, senki sem örül, ha hullafáradt a háziasszony.

6. Hámozz! Készítsd elő a gyökérzöldségeket a felhasználás előtti napon, és hideg vízzel leöntve tartsd a hűtőben. Hogy a sült krumpli gyorsabban süljön ropogósra, főzd meg félpuhára előző nap, aztán hűtsd le, tedd a mélyhűtőbe, onnan meg egyenesen a forró sütőzsiradékba.

7.A gyerekek utálják a töltött káposztát. Keverj be kétszer annyi tölteléket, mint amennyire a káposztához szükség lesz, a feléből formálj a kölyköknek gombócokat, forgasd meg őket finom morzsában és süsd ropogósra. Salátaleveleken tálald, szurkálj beléjük fogpiszkálót.

kattints ide!

. Falatkák tetszés szerint. Hirtelen szükség lenne egy gyors bor�korcsolyára? Az uncsi ropit vagy grissinit kínáld valami egyszerű mártogatóval, de még jobb, ha a végüket becsomagolod. Izgalmas rágcsálnivaló, ha krémsajtba mártod, köréje tekersz egy rukolalevelet vagy egy leheletnyi füstölt lazacot, de nagyszerű egy falat parmezán sajt friss füge- vagy almadarabkával.

Éva-tipp:A készen kapható leveles tészta életmentő lehet, tarts belőle a hűtőben néhány csomaggal.

9. Bejglicsömör ellen. A karácsony elképzelhetetlen bejgli nélkül, ám a sokáig eltartható sütemény egy idő után akkor is megszárad, ha mák- vagy diótöltelékét lédús gyümölcsökkel keverted. Ha már elegetek van belőle, vagy sok felvágott és megszáradt szelet maradt a nyakatokon, morzsold össze, locsold meg egy kis szesszel (például narancslikőrrel), hogy gyúrható legyen, formázz belőle gömböcskéket és mártsd meg olvadt csokiban. Rá se fognak ismerni.

katt ide a receptekért!

10. S. O. S. süti. Váratlan vendégeket kínálj ezzel a gyors, karácsonyillatú tekerccsel.
♦Egy csomag kész leveles tésztát nyújts ki, szórd meg apróra vágott aszalt és friss gyümölcsökkel (hagyj egy 1 centis keretet üresen).

♦ Hintsd meg porcukorral és fahéjjal, tekerd fel a rövidebb oldala felől, tojással kend meg a széleket és ragaszd össze,

♦aztán sütőpapírral kibélelt sütőlapra téve tedd a mélyhűtőbe bő negyed�órára.

♦Közben melegítsd elő a sütőt 200 fokra.

♦A mélyhűtőből kivett tésztát vágd fel ujjnyi vastag szeletekre, a szeleteket fektesd bele atepsibe egymástól minél távolabb (meg fognak nőni), és süsd meg 15–20 perc alatt.

♦Rácson hagyd hűlni, mielőtt kínálod.

11.Gyors előétel:Instant Cézár-saláta

♦Béleld ki kínáló�tálkáidat alaposan leszárogatott jégsalátalevelekkel.

♦ Tegyél rájuk darabokra vágott, főtt vagy sült csirkehúst, kockázott uborkát és paradicsomot – lefóliázva napokig eláll.

♦A megfelelő pillanatban csak azöntetet kell összeállítani:2 deci tejszínt keverj el 1 tojás sárgájával, 1-2 kávéskanál mustárral és annyi olívaolajjal, amennyit igényel

♦ Sózni-borsozni, fokhagymás kenyérkockákat pirítani rá.

12. Fenséges máz. Ha bőrös sültet (például pulykát, libát stb.) sütsz, előtte kend meg egy kis barna cukor, lekvár (például ribizli vagy áfonya), mustár és brandy keverékével. Sütés közben ismételd meg a műveletet – az eredmény csodás, fényes, ropogós bőr lesz.

13. Ünnepi koccintó. Káprázatos italt tölts a pezsgőspoharakba, így!

♦Először tegyél mindegyikbe 2-2 evőkanál (kábé 2 cl) kökénypálinkát vagy feketeribizli-likőrt (Crème de Cassis),

♦rá pedig önts jéghideg fehérbort vagy pezsgőt. Ez a Kir Royal, jól illik bele egy szem koktélcseresznye.

kattints ide!

14. Józan gyönyörűség. Ne hagyd figyelmen kívül az autós vendégeket sem: kínálj nekik alkoholmentes koktélt. Egy jó nagy kancsóban keverj össze 1 liter almalevet és 1liter gyömbérsört 3 citrom vagy lime levével. Magas, jégkockával teli poharakban kínáld mentalevelekkel.