3 mártogatós recept egyben + egy kísérő

Borítókép: 3 mártogatós recept egyben + egy kísérő
Jó kis mediterrán receptegyüttes: hummusz, babpüré, guacamole. Plusz egy alkoholos-mentás koktél. Vendégvárónak vagy hétköznapi vacsorára is tökéletes.

Elkészítési idő: 20 perc.
Hozzávalók
(8 személyre):

• 40 dekás konzerv csicseri�borsó
• 80 deka (2 doboz) fehérbab-konzerv
• 1 fej lila hagyma
• 2-2 avokádó, közepes paradicsom, gerezd fokhagyma
• pár szál korianderlevél
• 1 deci olívaolaj
• 3-4 citrom
• só, bors, paprika
A kísérőhöz:
•vodka
• zöldcitromlé
• mentalevél
• tonik

1. A lecsöpögtetett csicseriborsót egy gerezd szétnyomott fokhagymával, fél citrom levével és fél deci olívaolajjalmixerben pürésítsd. Sózd, borsozd, a tálban a tetejét szórd meg paprikával.

2. A fehér babot ne csak lecsöpögtesd, de mosd is át. A mixerbe tegyél mellé fél gerezd szétnyomott fokhagymát, fél citrom levét, sót és borsot. Zzzz – és a püré máris kész.

3. A guacamole nevű egzotikusabb mártogatóshoz kanalazd ki a két avokádó húsát a héjából, és villával nyomkodd szét. A paradicsomokat meghámozva és felaprítva, a lila hagymát és a korianderleveleket finomra vágva add hozzá. Locsold meg két citrom levével, sózd meg, és ne tedd mixerbe, csak alaposan keverd össze. Amikor a tálalóedénykébe kanalazod, locsolj rá még egy kis citromlevet, és fóliával szorosan zárd le a tálat.

4. Kínálj melléjük pitát, pirított kenyeret.

5. A kísérőhöz tölts félig egy kancsót jéggel, tegyél bele friss mentaleveleket és két citromot karikára vágva. A vodkát egy másik kancsóban keverd össze zöldcitromlével (3 deci vodka, 5 zöldcitrom leve), és öntsd rá a jégre, aztán tölts rá annyi tonikot, hogy a kancsó megteljen.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Richard Jung/Woman & Home/IPC+Syndication, Europress.