A 28 legismertebb kávéspecialitás

A 28 legismertebb kávéspecialitás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Kávérajongó vagy? Ismered mindet? Biztos? Tudod, mi a különbség a ristretto és az eszpresszó között? Összeállításunkból kiderül.

Mit rendeljek? Nehéz követni, hogy egy komoly kávélapon a sok különböző elnevezés mögött pontosan mi is rejlik. Magára valamit is adó vendéglátóhelyen van ugyan barista (kávékészítő és felszolgáló szakember), aki segít a választásban, de azért érdemes tájékozódni. A különböző kávéknak más az elkészítése, más a koffeintartalma.
Sok múlik a kávédarálás, a kávépörkölés minőségén is. A kávéfőző gépről ne is beszéljünk!

Ismerd meg a kávétípusokat!

1. Eszpresszó
Ez maga „a” kávé, az espresso, minden további kávéspecialitás alapja. A „kis fekete” egy csésze 2/3-át tölti ki, ez kb. 30-35 ml. A jó eszpresszó mogyoróbarna színű, márványosan krémes-habos felső réteggel. Egy olasz kávézóban ez az "alap".

2. Ristretto
Intenzív, fekete, nagyon erős - röviden így jellemezhetnénk az eszpresszóhoz hasonlítható caffé ristretto-t. A szokásos 30-35 ml-es mennyiségnél is rövidebb (20-25 ml), nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével készítik. Erőteljesebb, aromásabb ízű, sűrűbb állagú koncentrált eszpresszó.


Fotó: Theerawat Sangprakam / 500px.com

3. Doppio
Vagyis dupla kávé. A kétszeres mennyiség mind a felhasznált kávéra, mind pedig a vízmennyiségre vonatkozik.

4. Cappuccino, kapucsínó
Az eszpresszó mellett a legismertebb olasz kávévariácó. Olaszországban így készítik: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, esetleg kakaópor a tetejére. A cappuccino az olaszoknál reggeli ital, melyet speciális cappuccino-csészékben szervíroznak, s hozzá valamilyen friss péksüteményt fogyasztanak.


Fotó: Pinterest

5. Flat white
Egy jó bögre kávé! Manapság igen divatos kávéital, 1/3 rész eszpresszóból (vagy dupla ristrettóból) és 2/3 rész mikrohabból (vagy barista habból) áll; utóbbi hígabb, mint a sima kapucsínóé. Lágy, bársonyos, könnyed – ezzel szoktak a baristák mintákat varázsolni a kávé tetejére.

6. Cappuccino chiaro
A szokásos kapucsínónál több benne a tej - 3/4 rész tej, 1/4 rész tejhab. Ennyi a recept!

7. Cappuccino scuro
A szokásos kapucsínónál kevesebb benne a tej - 1/4 rész tej, 3/4 rész tejhab.

8. Caffèmacchiato
Egy rendes adag eszpresszó egészen kevés tejhabbal a tetején. Gyakran kisebb üvegpoharakban szervírozzák. Bár az alapanyagok megegyeznek a kapucsinóéval, de más az ízhatás - a caffé macchiato erőteljesebb, koncentráltabb.

9. Latte macchiato
Elkészítésekor a pohárba előbb lágyan gőzölt habosított tejet öntenek, majd 1-2 perces várakozást követően vékony sugárba belecsurgatnak egy adag eszpresszót. A jól elkészített tejhab és a jó ütemezés eredményeképp réteges ital születik - alul forró tej, felette egy intenzív eszpresszó, majd egy lágy tejhab. Alternatívaként kínálják ízesített sziruppal is, ekkor a szirup kerül a pohár aljára negyedik rétegként. Élénkítő hatása kicsit később jelentkezik, de intenzívebb és hosszabban tart.

10. Latte vagyis tejeskávé
Sok gőzölt tej, kevés eszpresszó.


Fotó: Pinterest

11. Café au lait
Gőzölt tej és dupla kávé (nem eszpresszó!) fele-fele arányban.

12. Con panna
Ez csupán annyit jelent, hogy tejszínhabbal díszítik az eszpresszó tetejét.

13. Mélange
A szokásos adag eszpresszót forró vízzel kétszeresére higítják, ugyanennyi felgőzölt tejjel és némi tejhabbal tálalják.

14. Franziskaner
A habos, ahogy sokan hívják. Olyan, mint a mélange, de tejhab helyett tejszínhabbal.


Fotó: Martin Moreno/500px.com

15. Kapuziner
Az eszpresszó (Ausztriában gyakran az eszpresszónál tovább főzött, erősebb, keserűbb mokkakávé) tetejére kevés tejszínhabot tesznek (vigyázat, a névhasonlóság ellenére ez nem kapucsínó!)

16. Wiener Mélange
A tejeskávé tetejére kevés csokoládét hintenek.

17. Lungo
Caffé lungo = hosszú kávé, vagyis a szokásos mennyiségnél valamivel több vízzel készül (az őrlést valamivel durvábbra veszik). Eszpresszó-csészében kínálják, és az eszpresszóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, azonban a csészét szinte színültig megtölti. A kávé hígabbá válik, íze viszont csak kevésbé intenzív, mint az eszpresszóé.

18. Americano
A hosszú kávé egy még hosszabb változatáról van szó - az eszpresszót forró vízzel felhigítják. Hosszú kávé lesz belőle, de nem olyan, mint a németeké, hanem olyan, amely valamelyest megőrzi az eszpresszó ízét. Nagyobb csészében vagy magasabb pohárban szervírozzák.

19. Café creme vagyCaffè crema
Ez az ital nagyjából 180-240 ml, az eszpresszóhoz képest durvábbra őrölt kávéból készül és hosszabb idő alatt folyik le. Leginkább Franciaországban, Svájcban, Skandináviában és Észak-Olaszországban kedvelik.

20. Mocha
Kb. 30 ml csokoládészirup (a mennyiség ízlés szerint változhat) kerül a csésze aljára, erre főzik rá az eszpresszót, összekeverik, felgőzölt tejet adnak hozzá, esetleg kis tejhabbal, végül felvert tejszínhabbal koronázzák.


Fotó: Wikimedia Commons

21. Corretto
Caffé corretto = „javított” kávé. Inkább a „feljavított” szó lenne ideillő, ugyanis arról van szó, hogy az eszpresszóba valamilyen alkoholt öntenek (vagy csak melléteszik). Az alkohol leggyakrabban grappa vagy brandy, ezekből is a legjobb minőségűek.

20 jel, hogy a kávé a legjobb barátod. Egy frissen főtt fekete jöhet?
20 jel, hogy a kávé a legjobb barátod. Egy frissen főtt fekete jöhet? 20 jel, hogy a kávé a legjobb barátod

22. Shakerato
Egy adag eszpresszót cukorral és jégkockával alaposan összeráznak és koktélpohárban szervírozzák. Különösen Olaszország déli részén kedvelik. Létezik egy olyan verziója is, mely szerint az eszpresszót hideg tejjel és cukorral rázzák össze. Kiöntve olyan, mint egy kapucsínó-shake.

23. Affogato
Egy gombóc vaníliafagyi, eszpresszóval leöntve. Ideális desszert egy kiadós ebéd után. Különösen forró nyári délutánokon rendelnek ilyet az olaszok.

24. Bicerin
Torino specialitása a bicerin, sokáig csak az arisztokraták itala volt, mivel a hozzávalók nagyon drágák voltak. Készítése a forró kakaó van alul, arra öntik az eszpresszót, azt megszórják fahéjjal, és végül apránként, hogy réteges maradjon, felöntik tejhabbal. Elegánsan előkelő.


Fotó: Pinterest

25. Espresso sorbetto
Az espresso sorbetto frissítő kávékülönlegesség, desszertként is, két fogás között is fogyasztják (mint a sorbet-t általában). 350 ml eszpresszót lefagyasztanak a jégkockatartóban, majd a kávé-kockákat összemixelik 4 kockacukorral és 500 ml zsírszegény tejjel. Csészébe vagy üvegpohárba töltik és szívószállal szervírozzák.

26. Frappuccino
Eszpresszót cukorral és folyékony tejszínnel jól összekevernek. Ezt lehűtik, és üvegpohárba öntik, melybe még jégkockákat tesznek.


Fotó: Pinterest

27. Freddoccino
Dupla ristrettóhoz cukorszirupot és a hideg tejet, valamint jégkockákat adnak, összerázzák egy shakerben (vagy keverik blenderben), magas üvegpohárban kínálják. Hideg tejből készült tejhabbal díszítik.

28. Baci
Üvegpohárban szervírozott kávékülönlegesség – 2/3 eszpresszó + 1/3 folyékony tejszín

Szöveg: Simándi Júlia, kavekorzo.hu nyomán

Főzz egy kávét, és szebb leszel! Mutatjuk miért.
Főzz egy kávét, és szebb leszel! Mutatjuk miért. 3 meglepő mód, ahogy a kávé megszépít
A világ közkedvelt italából naponta ennyi kávét szabad fogyasztani a
A világ közkedvelt italából naponta ennyi kávét szabad fogyasztani a Naponta ennyi kávét szabad fogyasztani
6 étel zöldbabból, ami simán kenterbe veri a hagyományos recepteket

Ha szuperfinom és egyben kalóriaszegény fogásokra vágysz, itt az ideje, hogy kihasználd a zöldbabszezont, hiszen a bab amellett, hogy változatosan készíthető, rendszeresen fogyasztva számtalan betegséget kezelhetsz, illetve előzhetsz meg vele.

Napi horoszkóp július 18.: a Rákok munkája végre megtérül, az Oroszlánok felelősségteljes feladattal küzdenek

Ma se feledkezz meg a napi horoszkópodról, mert izgalmas üzeneteket küldtek a csillagok!

Fesztiválos ital kisokos: mit mivel lehet keverni, és mivel nem?

Itt a nyár, és vele együtt a fesztiválok szezonja is. A lazítás egyik legjobb módja meghallgatni a kedvenc zenekarod koncertjét, közben pedig meginni egy-két pohár bort. A nagy melegben viszont ennyi is gyorsan a fejedbe szállhat, pláne, ha többfélét iszol, vagy épp olyan italokat keversz, melyek nem jönnek ki jól egymással. Ezért is szedtük most össze, hogy mivel szabad és mivel nem ajánlatos együtt innod a bort.

24 dolog, amit fogadjunk, hogy nem tudtál Margaret Atwoodról

A szolgálólány meséje önmagában is ellentmondásos módon nyugtalanító mű, éspedig az eredeti regény legalább annyira, mint a belőle készült tévésorozat. De mi most a mögötte álló írónőre, Margaret Atwoodra voltunk kíváncsiak.

Napi horoszkóp július 17.: a Kosoknak nehéz döntést kell meghozniuk, a Rákok hirtelen válnak népszerűvé

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

50 kcal nem sok! Íme 24 alacsony kalóriatartalmú snack

Ha képtelen vagy lemondani a nassolásról, ha nem bírod ki vacsoráig, de nem mindegy, mennyi energiát tartalmaz, amihez nyúlsz, akkor készítsd be előre egyet-egyet ezekből az alacsony kalóriatartalmú snackekből.

6 felület a konyhában, amelyek tisztításáról valószínűleg te is sokszor megfeledkezel

Mindannyiunknak megvannak a magunk jól bevált tisztítási szokásai, amikor az otthonunk egyik legforgalmasabb helyéről beszélünk, azonban sajnos mindezt sokkal inkább rutinnal, mintsem tudatossággal végezzük. Ez pedig nagy hiba!

Az applikáció, amitől minden túrázást kedvelő ember függővé válik

Olyan klassz megosztani másokkal egy-egy jó útvonalat, ahol jártam, ráadásul műholdas térképpel és az adott helyre igazított fotókkal. És viszont: szuper egy-egy ilyen ajánlás szerint nekiindulni a nagyvilágnak. Ez a szuper túrázáshoz való app létszükséglet mindenkinek, aki az aktív pihenést választja.

Elképesztően flancos szülinapi gyerekzsúrok 10+1 sztárcsaládban

Torta, ajándék, néhány haver, esetleg lufik – egy ifjú szülinaposnak elég ennyi a boldogsághoz, nem? Főképp, ha még csak 1-2 éves, és fel sem fogja, mi történik vele. Hát, úgy tűnik, akadnak sztárok, akik nem így gondolják, sőt, ellenkezőleg. Náluk minden presztízskérdés, még a gyerekzsúr se lehet kivétel!

A lúzerség dicsérete – öt film balfékből lett hősökről

Csetlenek és botlanak, aztán így vagy úgy, de nekik lesz igazuk. A legjobb lúzerfilmekről szóló összeállításunkhoz a Férfiak fecskében bemutatója adta az apropót.

Akkor és most: csodálatos régi és mai fotók 9 tévé- és rádióbemondóról

A 60-as évek Kudlik Júliájától a 90-es évek Borbás Marcsiján át. És persze napjainkban. Így néztek ki akkor és most az ország kedvenc bemondói.

Egyetlen rendrakási tipp, amit érdemes bevetned, ha gyermeked van

Ha van egy-két játék a kanapéd párnái között, gumikacsa a paplanod alatt és némi spagetti a fürdőszoba padlóján, akkor tuti, hogy vannak gyerekeid – vagy egy baromi kupis élettársad. A jó hír viszont, hogy pillanatok alatt leszámolhatsz a káosszal, ha elsajátítod a most következő rendrakási tippet.

Te sem mondasz le róla? Akkor íme: fém szívószál és egyéb környezetbarát alternatívák

Környezettudatos vagyok, de igenis szeretek szívószállal inni és nem szégyellem! Szerencsére rábukkantam egy tartósabb, fém szívószálfajtára. Továbbá megosztom veletek a szívószálmosó kefe (komolyan!) beszerzési helyét is.

Ha mindenki vegán lenne, a földeknek csak a negyedét vennénk igénybe

Vagy egész másra is lehetne fordítani ezeket a földterületeket – a mostaniak 75%-át! –, egy nemrég közzétett tanulmány szerint. Az állatok és főképp a szarvasmarhák tenyésztése, ha nem is az első számú felelős a környezetszennyezésért, de mindenképp benne van a top 5-ben.

Ha ragyogóan üde bőrre vágysz: kókuszos testradír házilag

A testradír egy igazi csodafegyver, amivel pillanatok alatt bársonyossá és üdévé varázsolhatod bőrödet. Érdemes tehát rendszeresen bevetned, amihez ráadásul még csak nem is kell mélyen a zsebedbe nyúlnod, hiszen valószínűleg minden alapanyagot megtalálsz hozzá a konyhában.

Kövess minket

Most 3 lapszám csupán 1.185 Ft-ért rendelhető elő!

Csak 1185 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem