A 28 legismertebb kávéspecialitás

A 28 legismertebb kávéspecialitás

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg barátaiddal, ismerőseiddel!

K

Kávérajongó vagy? Ismered mindet? Biztos? Tudod, mi a különbség a ristretto és az eszpresszó között? Összeállításunkból kiderül.

Mit rendeljek? Nehéz követni, hogy egy komoly kávélapon a sok különböző elnevezés mögött pontosan mi is rejlik. Magára valamit is adó vendéglátóhelyen van ugyan barista (kávékészítő és felszolgáló szakember), aki segít a választásban, de azért érdemes tájékozódni. A különböző kávéknak más az elkészítése, más a koffeintartalma.
Sok múlik a kávédarálás, a kávépörkölés minőségén is. A kávéfőző gépről ne is beszéljünk!

Ismerd meg a kávétípusokat!

1. Eszpresszó
Ez maga „a” kávé, az espresso, minden további kávéspecialitás alapja. A „kis fekete” egy csésze 2/3-át tölti ki, ez kb. 30-35 ml. A jó eszpresszó mogyoróbarna színű, márványosan krémes-habos felső réteggel. Egy olasz kávézóban ez az "alap".

2. Ristretto
Intenzív, fekete, nagyon erős - röviden így jellemezhetnénk az eszpresszóhoz hasonlítható caffé ristretto-t. A szokásos 30-35 ml-es mennyiségnél is rövidebb (20-25 ml), nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével készítik. Erőteljesebb, aromásabb ízű, sűrűbb állagú koncentrált eszpresszó.


Fotó: Theerawat Sangprakam / 500px.com

3. Doppio
Vagyis dupla kávé. A kétszeres mennyiség mind a felhasznált kávéra, mind pedig a vízmennyiségre vonatkozik.

4. Cappuccino, kapucsínó
Az eszpresszó mellett a legismertebb olasz kávévariácó. Olaszországban így készítik: 1/3 eszpresszó, 1/3 forró tej, 1/3 tejhab, esetleg kakaópor a tetejére. A cappuccino az olaszoknál reggeli ital, melyet speciális cappuccino-csészékben szervíroznak, s hozzá valamilyen friss péksüteményt fogyasztanak.


Fotó: Pinterest

5. Flat white
Egy jó bögre kávé! Manapság igen divatos kávéital, 1/3 rész eszpresszóból (vagy dupla ristrettóból) és 2/3 rész mikrohabból (vagy barista habból) áll; utóbbi hígabb, mint a sima kapucsínóé. Lágy, bársonyos, könnyed – ezzel szoktak a baristák mintákat varázsolni a kávé tetejére.

6. Cappuccino chiaro
A szokásos kapucsínónál több benne a tej - 3/4 rész tej, 1/4 rész tejhab. Ennyi a recept!

7. Cappuccino scuro
A szokásos kapucsínónál kevesebb benne a tej - 1/4 rész tej, 3/4 rész tejhab.

8. Caffèmacchiato
Egy rendes adag eszpresszó egészen kevés tejhabbal a tetején. Gyakran kisebb üvegpoharakban szervírozzák. Bár az alapanyagok megegyeznek a kapucsinóéval, de más az ízhatás - a caffé macchiato erőteljesebb, koncentráltabb.

9. Latte macchiato
Elkészítésekor a pohárba előbb lágyan gőzölt habosított tejet öntenek, majd 1-2 perces várakozást követően vékony sugárba belecsurgatnak egy adag eszpresszót. A jól elkészített tejhab és a jó ütemezés eredményeképp réteges ital születik - alul forró tej, felette egy intenzív eszpresszó, majd egy lágy tejhab. Alternatívaként kínálják ízesített sziruppal is, ekkor a szirup kerül a pohár aljára negyedik rétegként. Élénkítő hatása kicsit később jelentkezik, de intenzívebb és hosszabban tart.

10. Latte vagyis tejeskávé
Sok gőzölt tej, kevés eszpresszó.


Fotó: Pinterest

11. Café au lait
Gőzölt tej és dupla kávé (nem eszpresszó!) fele-fele arányban.

12. Con panna
Ez csupán annyit jelent, hogy tejszínhabbal díszítik az eszpresszó tetejét.

13. Mélange
A szokásos adag eszpresszót forró vízzel kétszeresére higítják, ugyanennyi felgőzölt tejjel és némi tejhabbal tálalják.

14. Franziskaner
A habos, ahogy sokan hívják. Olyan, mint a mélange, de tejhab helyett tejszínhabbal.


Fotó: Martin Moreno/500px.com

15. Kapuziner
Az eszpresszó (Ausztriában gyakran az eszpresszónál tovább főzött, erősebb, keserűbb mokkakávé) tetejére kevés tejszínhabot tesznek (vigyázat, a névhasonlóság ellenére ez nem kapucsínó!)

16. Wiener Mélange
A tejeskávé tetejére kevés csokoládét hintenek.

17. Lungo
Caffé lungo = hosszú kávé, vagyis a szokásos mennyiségnél valamivel több vízzel készül (az őrlést valamivel durvábbra veszik). Eszpresszó-csészében kínálják, és az eszpresszóval megegyező kávémennyiséget tartalmazza, azonban a csészét szinte színültig megtölti. A kávé hígabbá válik, íze viszont csak kevésbé intenzív, mint az eszpresszóé.

18. Americano
A hosszú kávé egy még hosszabb változatáról van szó - az eszpresszót forró vízzel felhigítják. Hosszú kávé lesz belőle, de nem olyan, mint a németeké, hanem olyan, amely valamelyest megőrzi az eszpresszó ízét. Nagyobb csészében vagy magasabb pohárban szervírozzák.

19. Café creme vagyCaffè crema
Ez az ital nagyjából 180-240 ml, az eszpresszóhoz képest durvábbra őrölt kávéból készül és hosszabb idő alatt folyik le. Leginkább Franciaországban, Svájcban, Skandináviában és Észak-Olaszországban kedvelik.

20. Mocha
Kb. 30 ml csokoládészirup (a mennyiség ízlés szerint változhat) kerül a csésze aljára, erre főzik rá az eszpresszót, összekeverik, felgőzölt tejet adnak hozzá, esetleg kis tejhabbal, végül felvert tejszínhabbal koronázzák.


Fotó: Wikimedia Commons

21. Corretto
Caffé corretto = „javított” kávé. Inkább a „feljavított” szó lenne ideillő, ugyanis arról van szó, hogy az eszpresszóba valamilyen alkoholt öntenek (vagy csak melléteszik). Az alkohol leggyakrabban grappa vagy brandy, ezekből is a legjobb minőségűek.

20 jel, hogy a kávé a legjobb barátod. Egy frissen főtt fekete jöhet?
20 jel, hogy a kávé a legjobb barátod. Egy frissen főtt fekete jöhet? 20 jel, hogy a kávé a legjobb barátod

22. Shakerato
Egy adag eszpresszót cukorral és jégkockával alaposan összeráznak és koktélpohárban szervírozzák. Különösen Olaszország déli részén kedvelik. Létezik egy olyan verziója is, mely szerint az eszpresszót hideg tejjel és cukorral rázzák össze. Kiöntve olyan, mint egy kapucsínó-shake.

23. Affogato
Egy gombóc vaníliafagyi, eszpresszóval leöntve. Ideális desszert egy kiadós ebéd után. Különösen forró nyári délutánokon rendelnek ilyet az olaszok.

24. Bicerin
Torino specialitása a bicerin, sokáig csak az arisztokraták itala volt, mivel a hozzávalók nagyon drágák voltak. Készítése a forró kakaó van alul, arra öntik az eszpresszót, azt megszórják fahéjjal, és végül apránként, hogy réteges maradjon, felöntik tejhabbal. Elegánsan előkelő.


Fotó: Pinterest

25. Espresso sorbetto
Az espresso sorbetto frissítő kávékülönlegesség, desszertként is, két fogás között is fogyasztják (mint a sorbet-t általában). 350 ml eszpresszót lefagyasztanak a jégkockatartóban, majd a kávé-kockákat összemixelik 4 kockacukorral és 500 ml zsírszegény tejjel. Csészébe vagy üvegpohárba töltik és szívószállal szervírozzák.

26. Frappuccino
Eszpresszót cukorral és folyékony tejszínnel jól összekevernek. Ezt lehűtik, és üvegpohárba öntik, melybe még jégkockákat tesznek.


Fotó: Pinterest

27. Freddoccino
Dupla ristrettóhoz cukorszirupot és a hideg tejet, valamint jégkockákat adnak, összerázzák egy shakerben (vagy keverik blenderben), magas üvegpohárban kínálják. Hideg tejből készült tejhabbal díszítik.

28. Baci
Üvegpohárban szervírozott kávékülönlegesség – 2/3 eszpresszó + 1/3 folyékony tejszín

Szöveg: Simándi Júlia, kavekorzo.hu nyomán

Főzz egy kávét, és szebb leszel! Mutatjuk miért.
Főzz egy kávét, és szebb leszel! Mutatjuk miért. 3 meglepő mód, ahogy a kávé megszépít
A világ közkedvelt italából naponta ennyi kávét szabad fogyasztani a
A világ közkedvelt italából naponta ennyi kávét szabad fogyasztani a Naponta ennyi kávét szabad fogyasztani
Konyhai hackek a pucolástól a szeletelésig, amik megkönnyítik az életedet - VIDEÓ

Utálsz keménytojást pucolni? Nem szereted, ha fokhagymaillatú lesz a kezed, miután megtisztítottad? Meggyűlik a bajod a gyömbérpucolással? A kiwi és gomba szeletelése sem tartozik a kedvenc elfoglaltságaid közé? Akkor van egy jó hírünk számodra!

Te hányadik helyen állsz a saját fontossági listádon?

Nőként számtalan szerepben teljesítünk és profiként zsonglőrködünk a feladatainkkal. De biztos vagy benne, hogy magadra is elég időt fordítasz?

A 21. század és a boros kütyük

A 21. század technológiai forradalma nem csak a számítógépünket és a telefonunkat érte el, a boros világ ugyanúgy rendelkezik saját okos kütyükkel. Lássuk hát, melyek a legfontosabbak vagy leghasznosabbak közülük.

Teenboss a konyhában: ünnepi mézes-brandys szivarrudak, videóval

Ellenállhatatlan, addiktív, halálos édesség, amit az év minden más napján egyszerűen erkölcstelenség lenne fogyasztani, de a karácsony az karácsony!

A férfiak a Földről jöttek. A nők a Földről jöttek. Punktum

Valóban olyan nagy a különbség nők és férfiak között? Egy erős, küzdeni tudó nő nem elég nőies? Egy érzékeny férfi nem elég férfias? Szerkesztőtársunk véleménycikke az Éva egy korábbi számából.

Utazz velünk! – ezeket a belföldi úti célokat ajánlják szerkesztőink, 3. rész

Az Éva magazin szerkesztőségében imádunk utazni. A következő sorozatunkban megosztjuk veletek, hogy milyen belföldi helyszínekre látogatunk legszívesebben.

Napi horoszkóp november 12.: a Mérlegek hasznos tanácsot kapnak, a Nyilasoknak fel kell vállalniuk a véleményüket

A hét első munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, hisz a csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek!

Nehezebb, mint amilyennek látszik, de nem lehetetlen – Egy hétig stopperrel ettem

Ha most azon gondolkodsz, hogy mi értelme van időre enni, akkor a következő kérdéseket is tedd fel magadnak: vajon mennyi idő alatt szoktam megenni a reggelit, ebédet, vacsorát? Hányszor rágok meg egy falatot? Sokkal nagyobb mennyiséget eszem a kelleténél? Az, hogy milyen gyorsan eszem befolyásolja az egészségi állapotomat?

A világ leghíresebb műtárgyai egy egészen új köntösben – avagy ilyen lenne Van Gogh, ha ő lenne Batman

Mi történik akkor, ha világhírű festők és szobrászok műveit, illetve azok karaktereit kombinálja valaki a mai populáris kultúra elemeivel: napjaink hírességeivel, technológiáival vagy épp 21. századi társadalmi problémákkal? Valami igazán lenyűgöző!

5 társasjáték, amin az egész család gurulni fog a röhögéstől

Jókedv, vidámság és kacagás nélkül is lehet élni – épp csak nem érdemes. Most olyan társasjátékokat gyűjtöttünk össze, amelyeken felnőtt és gyerek együtt hahotázhat. Jellemzően ajándéknak is ideálisak!

Gondold végig most, ne őrülj meg később! 7 tipp adventi előkészületekhez

Az advent az örömteli várakozás, lecsendesedés, számvetés időszaka – elvileg. Ehhez képest ilyenkor hajtjuk túl magunkat a legjobban egész évben. Hogyan lehetne mégis másképp? Végiggondoltuk.

Bohó, elegáns, romantikus vagy hétköznapi? – Mindegyikre mutatunk egy sálmegkötési alternatívát

A sál az egyik legváltozatosabban viselhető kiegészítőnk, így nem érdemes megfeledkezni arról, hogy milyen remekül feldobhatsz vele egy egyszerű pulcsit, kabátot vagy akár pólót. De nem csak a színére és anyagára érdemes ám hangsúlyt fektetned, hanem arra is, hogy hogyan viseled.

Diós és mákos bejglisütés Dobó Katával - VIDEÓ

Dobó Kata sosem sajnálta az időt a bejglikészítésre, hisz ez az elmaradhatatlan karácsonyi süti mindig többet jelentett neki egyszerű édességnél. Kedvenc receptjét, amelyet most főszerkesztőnkkel, Pócsik Anitával sütött meg, az Éva magazin olvasóival is megosztja.

Napi horoszkóp november 8.: a Bikák tökéletes eredményre törekszenek, az Ikrek igazi csapatjátékosok

Ma is kalandokban bővelkedő napunk lesz a csillagok állása szerint.

10 idézet hollywoodi sztároktól arról, hogy szerintük mi a hosszú házasság titka

Ha valami mindig elhangzik a házassággal kapcsolatban, az kétségkívül az, hogy keményen meg kell dolgozni érte. Nagyjából ezt mondják a kedvenc celebeink is, akik természetesen, mint annyi mindenhez, a párkapcsolati tanácsadáshoz is értenek.

Kedves gazdik, lécci ne tegyetek már úgy, mintha a háziállatotok a gyereketek lenne

Ez az erős vélemény arról, hogy kisállatot tartani nem ugyanaz, mint gyereket nevelni, nem tükrözi feltétlenül az álláspontunkat, mindazonáltal érdekes olvasmánynak találjuk, ezért lefordítottuk.

Kövess minket

Most Éva Advent különszámot kapsz az egyéves Éva-előfizetéshez

Csak 4590 Ft

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem