Spenótos galette, vagyis rakott palacsinta

Borítókép: Spenótos galette, vagyis rakott palacsinta
Aki eddig nem szerette a spenótot, mostantól imádni fogja! :)

Elkészítési idő: 55 perc

Hozzávalók (4–6 személyre):
A paradicsomszószhoz:
• 3 evőkanál olívaolaj
• 2 doboz 40 dekás hámozottparadicsom-konzerv
• 3 gerezd fokhagyma
• só

A palacsintához:
• 30 deka fagyasztott spenót
• 8 tojás
• 5 evőkanál tej
• 5 deka vaj
• só
• őrölt bors
• bő másfél deci reszelt parmezán (vagy más kemény, erőteljes ízű sajt)
• egy marék friss bazsalikomlevél

1. A szétnyomott fokhagymát picit pirítsd meg az olajon. Nyomd szét a paradicsomokat (vagy vegyél eleve darabolt paradicsomot), keverd hozzá a fokhagymához, és megsózva, kis lángon főzd fél órát, hogy sűrű legyen.

2. A felengedett spenótot alaposan facsard ki. Aprítsd fel és keverd össze a felvert tojásokkal, a sóval és a borssal.

3. Egy kis serpenyőt hevíts fel, tegyél bele mogyorónyi vajat, és amikor már az is forró, önts a serpenyőbe egy kis merőkanálnyit a spenótos tésztakeverékből. Süsd aranysárgára, aztán fordítsd meg és a másik oldalát is süsd meg. Szedd ki egy sütőpapírral kibélelt tűzálló tálba, amely elég nagy ahhoz, hogy két palacsinta elférjen egymás mellett.

4. Összesen 10 palacsintát süss, mindegyik sütése előtt tégy egy pici vajat a serpenyőbe.

5. A palacsintákat rétegezd a paradicsomszósszal, a bazsalikomlevelekkel és a sajttal. Minden rétegre darálj egy kis fekete borsot. Egy oszlopban 5 palacsinta legyen – a sajt zömét tartogasd a tetejükre.

6. A palacsintatorták tetejére is kanalazz egy kis paradicsomot, szórd meg bőven sajttal, és tegyél rájuk egy-egy kávéskanálnyi vajat.

7. 15 percig süsd 180 fokos, előmelegített sütőben. Cikkekre vágva kínáld.

Szöveg: Simándi Júlia, Fotó: Aaron lclean / Acpsyndication.com