Lehet, hogy te is laktózérzékeny vagy?

Borítókép: Lehet, hogy te is laktózérzékeny vagy?
Kutatások szerint hazánk lakosságának 15-20%-a nem képes rendesen megemészteni a tejcukrot.

1. A laktózérzékenység definíciója
Laktózérzékenységről vagy intoleranciáról akkor beszélünk, ha a szervezetben a tejcukrot hasító enzim nem termelődik megfelelő mennyiségben illetve teljesen hiányzik.

2. A teljes enzimhiány viszonylag ritka
Érdemes tudni ugyanakkor, hogy a többség 1–2 dl tejet következmények nélkül képes elfogyasztani: a teljes enzimhiány viszonylag ritka, az esetek 5-10%-ára jellemző.

3. A laktózérzékenység tünetei

Alegtipikusabbak a felfúvódás, hasi görcsök, másrészt a vastagbélbe jutó emésztetlen cukor megakadályozza a víz felszívódását, ezáltal hasmenést is okoz. Az emésztőrendszeri tüneteket émelygés, fejfájás, rossz közérzet kísérheti.

4. Mennyire súlyos?
Az elsődleges enzimhiány öröklött, többnyire fiatal felnőttkorban jelentkezik. A másodlagos laktázhiányról akkor beszélhetünk, ha az enzim termelésének képessége valamilyen más betegség következtében csökkent, pl. vírusfertőzés vagy lisztérzékenység miatt. A tejcukor-érzékenység veszélyét az adja, hogy az enzim hiányában károsodik számos tápanyag felszívódása.

5. Mit fogyaszthatunk helyette?
Rendszeres, kismennyiségű tej fogyasztása még a laktózérzékenységben szenvedőknek is ajánlott, a laktózmentes tejtermékek (pl. már régi kedvencünknek, a Camping sajtnak is van laktózmentes változata) fogyasztása mellett a joghurt és más kis laktóztartalmú tejtermék is benne maradhat az étrendben.

Fotó: photl.com