Kávés-pekándiós fagylalt karamellöntettel

Borítókép: Kávés-pekándiós fagylalt karamellöntettel
Egyszerű vaníliafagyiból is csodát varázsolhatsz egy kis házi karamell és tört pekándió segítségével.

Előkészítési idő: 15 perc
Elkészítési idő: 10 perc

Hozzávalók (6 személyre):
10 deka kristálycukor
1 evőkanál vaj
másfél deci tejszín
1 mokkáskanál vaníliakivonat vagy -aroma
2 kávéskanál finomra őrölt eszpresszókávé
7-8 deci vaníliafagyi
5 deka pekándió

1. A cukrot 2 evőkanál vízzel melegítsd fel egy kis lábosban, kavargatva, hogy a cukor feloldódjon. Vedd nagyobbra a lángot és 5–7 percig kevergetés nélkül hagyd karamellizálódni. Tedd félre.
2. Gyors mozdulatokkal keverd bele a vajat és a tejszín felét. Óvatosan, a forró cukor spriccelni fog a tejszíntől! Újra melegítsd fel, aztán tedd félre hűlni. Amikor már szobahőmérsékletű, öntsd hozzá a többi tejszínt, a vaníliát, és keverd bele a darált kávét.
3. Oszd szét a vaníliafagyit 6 tálkába, locsold meg az öntettel, bőségesen hintsd meg a durvára vágott pekándióval és azonnal tálald.

Szöveg: Simándi Júlia, fotó: Julie Crespel / acpsyndication.com.